Chrestomatia slovenskej vojvodinskej poézie

Chrestomatia slovenskej vojvodinskej poézie je kapitalno delo Vićazoslava Hronjeca, u kome je obuhvatio svoj celokupan rad na polju slovačke vojvođanske književnosti. Promocija Hrestomatije, u izdanju Slovačkog izdavačkog centra i Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, održana je na dan proslave treće godišnjice od osnivanja SIC, 31. avgusta 2010. godine u Bačkom Petrovcu.

Predgovor knjige govori o osobenoj istoriji slovačke poezije, ne insistirajući na detaljima, ne dajući podatke o svakom pisanom delu ili zbirci pesama, već obuhvata samo ono najbitnije i na određeni način zajedničko za sve slovačke pesnike.Hrestomatija, napisana na preko 500 strana, obuhvata pesničko stvaralaštvo slovačkih vojvođanskih pisaca, koji su stvarali u periodu od druge polovine 18. veka pa sve do danas. Autor knjige uvrstio je radove 82 pisaca na osnovu njihove estetske jačine kao i integrisanosti sa ovdašnjom slovačkom pesničkom tradicijom, sa ciljem da identifikuje njihove uzajamne odnose u okvirima slovačkog književnog konteksta i ujedno stvori jednu celinu slovačke vojvođanske poezije.

Hrestomatija slovačke vojvođanske poezije je delo koje, prema rečima Vladimira Valenćika, baca novo svetlo na bogatu književnu tradiciju vojvođanskih Slovaka.

Katarina Mosnak