GLOŽAN / Udruženje žena „Slovenka“ iz Gložana

Udruženje žena u Gložanu osnovano je 1934. godine a od tada deluje sa manjim prekidima do danas. Naziv Slovenka udruženje je dobilo 2004. godine.

Foto: Vjera Miškovicova

Udruženje žena Slovenka neretko je organizator predavanja na teme iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, zaštite starih osoba i dece, zaštite životne sredine, hortikulture, seoskog turizma, gastronomije kao i teme vezane za rodnu ravnopravnost i položaj žena na selu. Uz predavanja tu su i radionice, i to iz oblasti tkanja i veza. Članice udruženja bave se i humanitarnom delatnošću putem saradnje sa opštinskom organizacijom Crveni krst u Bačkom Petrovcu. Uspešno sarađuju sa školom Milan Petrović iz Novog Sada i aktivno podržavaju božićni bazar u Beogradu, koji organizuje Ambasada Slovčke republike u Srbiji.

Foto: Vjera Miškovicova

Udruženje Slovenka je 2009. godine objavilo knjigu recepata za pripremu tradicionalnih kolača pod nazivom Kolo igara i kolača, naredne godine je to bila knjiga recepata pod nazivom Kisela čorba i druga kuvana jela. Članice pripremaju i tematske izložbe a predmeti su takođe rezultat kolekcionarskog rada članica udruženja. Izložba je postavljena na prvom spratu Doma kulture u Gložanu  a ekspozicija se menja i četiri puta godišnje, prema godišnjem dobu odnosno u skladu sa praznicima.

Foto: Vjera Miškovicova

U prostorijama udruženja do sada su organizovane izložbe ručnih radova, suvenira, starih odevnih predmeta, nameštaja i sl. Pomenimo samo neke: Na Dunavu su odeću prali, Kolo igara i kolača, Kisela čorba, Snežne pahulje, Mikulaš, Uskršnja izložba itd. Članice su aktivne posebno uoči Folklornog festivala Tancuj, tancuj koji se svake godine odvija u Gložanu. Udruženje je tada zaduženo za brojne prateće programe.

Foto: Vjera Miškovicova

Žene iz Gložana aktivno učestvuju na raznim festivalima  i takmičenjima širom Vojvodine, Srbije ali i u Slovačkoj republici, gde uspešno prezentuju kulturu vojvođanskih Slovaka odnosno kulturu Slovaka iz Gložana.

Foto: Vjera Miškovicova

Danas udruženje broji aktivnih 55 članica. Svake godine učestvuju na takmičenju u recitovanju proze i poezije a njihove članice plasirale su se i na takmičenje u Banskoj Bistrici u Slovačkoj republici gde su nagrađivane.

Foto: Vjera Miškovicova


Vjera Miškovicova