Orkestri

Narodni orkestar Rosička

Braća NjemčekJuraj, Jan, Pavel i Adam, osnovali su u Kovačici 1954. godine gudački orkestar. Ovaj muzički sastav je 1960. godine, bez Jana Njemčeka, postao prvi narodni orkestar Doma kulture 3. oktobar u Kovačici. Nazvan je Narodna Rosička 1984. godine.

Orkestar Rosička danas čine: Jan MarkoPavel ĐurišŽelimir BartošJaroslav NjemčekEmil NjemčekMihaela MarkovaTereza JonašovaTatijana Jaškova. Narodni orkestar prati nastupe svih solista, pevačkih i plesnih grupa društva „V šírom poli hruška” a nastupao je i na festivalu orkestara Vojvodine u Rumi, gde je dobio brojna priznanja.

Vlasnik fotografije: Ana Kiš

Od 2001. godine Rosička postiže značajne uspehe. Orkestar je nastupao na brojnim festivalima i kulturnim događajima u Srbiji i u inostranstvu: u Andorfu (Austrija), na Dunav-festu u Ulmu i Gomeringu (Nemačka) itd. Rosička je nastupala i u Slovačkoj republici u gradovima Nitra, Piešćani, Spišska nova ves itd.

2004. godine orkestra Rosička izdao je muzički CD pod nazivom Ej, padá, padá rosička.

Narodni orkestar SKPD Đetvan iz Vojlovice

Vladimir Kolarik, muzičar i dugogodišnji rukovodilac pevačkih grupa u SKPD Đetvan iz Vojlovice, osnovao je 2007. godine orkestar. Za kratko vreme, ovaj je orkestar postigao zapažene rezultate. Izmeđuostalog, na Festivalu folklora Tancuj, tancuj... je 2008. godine zauzeo drugo mesto dok je na ovom festivalu 2009. godine pobedio.

Orkestar prati plesne grupe vojlovičkog kulturno-umetničkog društva, sarađuje sa Ondrejom Maglovskim i nastupa sa Slovačkim umetničkim ansamblom Krajan.

Vlasnik fotografije Mihal Spišjak

Narodni orkestar SKUD-a Pivnice

Rad Narodnog orkestra vezan je za delatnost SKUD-a Pivnice iz Pivnica, koji orkestar prati na brojnim nastupima. Najveću aktivnost Narodni orkestar razvija za vreme slovačkog festivala sa najdužom tradicijom – Susreta u pivničkim poljima, koji se održava svake godine u januaru u Pivnicama.

Godinama je na čelu ovog orkestra primaš Valentin Grnja, dok su u njegovom sastavu Štefan Brnja – druga violina, Martin Čief – klarinet, Ondrej Maglovski – harmonika, Sándor Zadányi Rötheli – cimbal, Jozef Malina – viola, Irena Burai – violončelo i Ervin Malina – kontrabas.

Vidi još:
Slovačko kulturno-prosvetno društvo Detvan, Vojlovica-Pančevo

Linkovi:
SKUS Pivnica