Izveštaj o radu Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka za 2016. godinu

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ

ЗАВОДА ЗА КУЛТУРУ ВОЈВОЂАНСКИХ СЛОВАКА

ЗА 2016. ГОДИНУ

Садржај:

I УВОД

II ОДЕЉЕЊЕ ЗА КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ, СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ СЛОВАКА У ВОЈВОДИНИ

Програм 1: Подршка културно-уметничким манифестацијама

Програм 2: Семинари, едукације и курзеви

Програм 3: Презентација рада завода и културе војвођанских Словака

III РАЗВОЈНО-ИСТРАЖИВАЧКО ОДЕЉЕЊЕ

Програм 1: Научна истраживања, конференције и саветовања

Програм 2: Издавачка активност ЗКВС

Програм 3: Фото конкурс

IV ИНФОРМАЦИОНО-ДОКУМЕНТАЦИОНО И КОМУНИКАЦИОНО ОДЕЉЕЊЕ (ИНДОК)

Програм 1: Портал www.словацкизавод.орг.рс.

Програм 2: База података културе војвођанских Словака

Програм 3: Библиотека, обрада и куповина нових књига

V МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

Програм 1: Презентација словачке војвођанске културе у иностранству

Програм 2: Међународне манифестације

Програм 3: Истраживање етно кућа и колекције народне културе у словачким градовима у Србији

ЗАКЉУЧАК

I УВОД

Завод за културу војвођанских Словака је и у 2016. години реализовао програме и пројекте чији је циљ очување и унапређење културног наслеђа, као и подршка савременог културног стваралаштва Словака у Србији. У складу са овлаштењима из Статута и одлукама наших оснивача, ЗКВС је реализовао активности кроз сталне информационо-документационе, развојно-истраживачке, презентационе и едукативне активности.

Извештај о раду за 2016. годину се заснива на Плану и програму рада за 2016. г. и финансијском плану за 2016.г. Оба документа су позитивно оцењена и усвојена на седници Управног одбора ЗКВС и на седницама оснивача ЗКВС – Националног савета словачке националне мањине и Владе Аутономне покрајине Војводине.

У Извештају о раду за 2016. годину наводи се да су скоро све планиране активности за 2016. годину реализоване. Када је у питању редовна делатност ЗКВС у 2016. год. дошло је до промене професионалних рачуноводствених услуга. Завод је успоставио сарадњу са књиговодственом агенцијом „Љуба“ која савесно и правилно испуњава услове оснивача.

II ОДЕЉЕЊЕ ЗА КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ, СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ СЛОВАКА У ВОЈВОДИНИ

Програм 1: Подршка културно-уметничким манифестацијама

На основу одлуке са 6. састанка НССНМ 24. јуна 2011.године о фестивалима свемањинског значаја и одлуке НССНМ од 4. марта 2013. године о поверењу ЗКВС за организацију догађаја од посебног значаја, такође у складу са правилима фестивала, који су одобрени 27. маја 2014. године на Одбору за културу НССНМ и оцењени 23. јуна 2014. године на састанку НССНМ, као и у складу са Планом и програмом рада ЗКВС за 2016. годину и потписаним уговорима, ЗКВС је организовао и финансијски подржао ове фестивале свемањнског значаја:

18. Фестивал популарне музике за децу „Лети песма, лети“

23. Смотру дечијег позоришног стваралаштва „3xЂ“

23. Дечији фолклорни фестивал „Од злата капија“

36. Фестивал словачке популарне музике „Златни кључ“

46. Фолклорни фестивал „Танцуј, танцуј…“

47. Смотра словачког аматерског позоришног стваралашта „Позоришне ловорике“

51. Фестивал аутентичне словачке песме „Сусрет у пивничком пољу“

46. Фолклорни фестивал „Танцуј, танцуј…“

Гложан су ради 46. свемањинског Фолклорног фестивала „Танцуј, танцуј…“ посетили аматерски ансамбли из 18 словачких градова и то 20 фолклорних ансамблова, 22 певачких група и 6 народних оркестара из активних словачких аматерских друштава. Фестивал је одржан у суботу, 28. маја 2016. године у Гложану. За организацију фестивала били су задужени Национални савет словачке националне мањине, Месна заједница Гложан, КОС „Једнота“ Гложан, Општина Бачки Петровац и Завод за културу војвођанских Словака.

Поред објављивања конкурса и слања позивница ЗКВС је био задужен за састављање промотивног материјала (припрема садржаја, лекторисање, дизајн и штампање позивница, плаката и каталога) и такође је закључио уговорне обавезе са координатором фестивала. (Види финансијски извештај). Извештаје о фестивалу, пре свега извештај жирија који садржи и упутство о томе како да се побољша квалитет фестивала, фотографије и видео записе могу се нац́и на www.словацкизавод.орг.рс. Фестивал је финансијски подржан од стране Канцеларије за Словаке у дијаспори, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Бачка Паланка.

Традиционално је одржан прво концерт певачких група и народних оркестара у сали Дома културе. Затим је следио дефиле учесника и два концерта фолклорних група на сцени у амфитеатру у Гложану. У пратеће манифестације фестивала била је укључена продајна изложба традиционалних јела, старих предмета и других специјалитета и занатских експоната, вашарских посластица и све то у удобним шаторима словачких Удружења жена украшених у народном духу. Поред тога, за посетиоце Удружење жена „Словенка“ из Гложиана је организовало етно изложбу „На вашару у Гложану“ која је била отворена у Дому културе. Ту је била отворена и изложба фотографија „Из прошлости Гложиана“ аутора Ондреја Ступавског.

23. Смотра дечијег позоришног стваралаштва „3xЂ“

Капије дечијег позоришног света биле су широм отворене од 3. до 5. јуна 2016. године у Старој Пазови. Овогодишња дечија позоришна продукција се састојала од 13 такмичарских наступа из девет градова и два гостујућа ансамбла из Словачке. На 23. Смотри словачког позоришног стваралаштва за децу „3xЂ“ биле су организоване и пратец́е манифестације – занимљиве дечије креативне радионице. Организатори смотре су били НССНМ, Општина Стара Пазова, Завод за културу војвођанских Словака и СКУД „херој Јанко Чмелик“. ЗКВС је подржао припрему промотивног материјала (писање текста, лекторисање, дизајн и штампа слагалице, позивнице и плаката), као и дизајн и штампање мајица за децу и накнада за координатора (види Финансијски извештај).

23. Дечији фолклорни фестивал „Од злата капија“

Свемањински Дечији фолклорни фестивал „Од злата капија“ одржан је у Кисачу од 16. – 19. јуна 2016. године. На фестивалу је учествовало 41 дечијих фолклорних ансамбала из Војводине и то из Кисача, Луга, Војловице, Старе Пазове, Бингуље, Јаношика, Бољеваца, Новог Сада, Бачког Петровца, Ердевика, Љубе, Гложана, Селенче, Лалића, Добановца, Ковачице, Падине, Шида, Пивница као и гостујући ансамбли из Руменке, Илока из Хрватске и Фиљакова из Словачке. Гала концерт дечијих група је због кишног времена одржан у сали Културног центра Кисач. Фестивал су организовали и финансирали Национални савет словачке националне мањине, Завод за културу војвођанских Словака, Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Канцеларија за Словаке у дијаспори, као и бројни медијски партнери и спонзори. Главни организатор фестивала је Установа за културу и образовање Културни центар Кисач. По први пут је Културни центар на фестивалу ангажовао координатора и то је била Хана Завиш. Њен ангажман је финансијски подржао ЗКВС као и декорацију бине, накнаде за трочланог стручног жирија и фестивалске беџеве за учеснике (види финансијски извештај).

47. Смотра словачког аматерског позоришног стваралаштва „Позоришне ловорике“

47. Смотра словачког аматерског позоришног стваралаштва „Позоришне ловорике“ 2016 одржан је у термину 21. – 23. октобра и 28. – 30. октобра 2016. год. у Бачком Петровцу у оквиру прослава 150 година позоришта у Петровцу. Претставили су се једанаест такмичарских позоришних представа и једна неконкурентна. У клубу позоришта „ВХВ Петровац“ у оквиру смотре била је и презентација књиге „Макан“ као и отварање документарне изложбе „150 година позоришста у Петровцу“ аутора Владимира Валенћика. Изложба садржи велики број сакупљених чињеница из области позоришта које су постављене на 18 паноа. ЗКВС је изложбу финанцијски подржао. Поред тога побринуо се и за припрему и финанциранје промотивног материјала смотре (писање и лекторисање текстова, дизајн и штампу каталога, позивница и плаката), слање позивница и објављивање конкурса. Координатор фестивала био је Јан Чернак којем хонорар је финансирао такође ЗКВС (Види Финансијски извештај). Завод за културу војвођанских Словака покрио је и путне трошкове за стручн жири и коктел, и такође је организовао пратећу манифестацију смотре – изложбу „Свет костима Марије Хавран“ у Галерији „Зузка Медвеђова“ за коју је обезбедио и транспорт и реинсталацију. Обимна документација и извештаји стручног жирија су сачувани у архиву ЗКВС као и на порталу www.slovackizavod.org.rs.

51. Међународни фестивал солиста словачких аутентичних народних песама „Сусрет у пивничком пољу“

51. Међународни фестивал солиста словачких аутентичних народних песама „Сусрет у пивничком пољу“ одржан је 11. – 13. новембра 2016. год. у Пивницама. Организацију фестивала потписују Национални савет словачке националне мањине, Словачко културно-уметничко друштво Пивница, Скупштина општине Бачка Паланка и Завод за културу војвођанких Словака. Финансијски су га подржали и Канцеларија за Словаке у дијаспори и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Овогодишњи сусрет у Пивницама обележио је квалитетне интерпретације седамнаесторо соло певача из наших словачких градова. У току три фестивалске вечери певаче је пратио музички народни оркестар под диригентском палицом Валентина Михала Грње. ЗКВС је финансијски допринео фестивалу у истој мери као и за остале свеманјинске фестивале а у сараднји са Словачким културно-уметничким друштвом Пивница је расподелио износ на оне ставке које су биле неопходне за реализацију фестивала.

36. Фестивал словачке популарне музике „Златни кључ“

У неделју 16. октобра 2016. године одржан је 36. Фестивал словачке популарне музике „Златни кључ“ у Дому културе у Селенчи. Дванаест нових комопзиција изазвале су нове доживљаје, искуства а за неке и успехе. Новокомпоноване композиције су у поп-баладичном духу а делом и у рок изданју. Продукцију и ове године потписују Ондреј Павчок и Самуел Ковач мл. који су управљали и оркестар. У ревијалном делу фестивала претставили су се победничке композиције са заднјих шест година фестивала „Златни кључ“. Уметнички директор фестивала kao и координатор je већ po други пут била Словенка Бенкова Мартинкова којој је хонорар за ову делатност надокнадио Завод за културу војвђанских Словака. Поред тога ЗКВС је подржао сниманје пратећих вокала за композиције, стручно усавршаванје извођача од стране оперске певачице Јарославе Влчек у просторијама Завода, хонорар за стручни жири, припрему конферансе, дизајн промотивног материјала и штампање улазница (види Финансијски извештај). Оснивачи и организатори „Златног кључа“ су НССНМ, Месна заједница Селенча, Удружење за заштиту културе, традиције и уметности Селенча, Завод за културу војвођанских Словака и Општина Бач.

18. Фестивал популарне музике за децу „Лети песма, лети“

18. Фестивал популарне музике за децу „Лети песма, лети“ се одржао у недељу 18. децембра 2016. године у сали Дома културе „3. октобар“ у Ковачици. Млади извођачи из разних градова су на sceni инели своје вештине и таленат који без сумње има свако од њих. Организатори и спонзори фестивала су Канцеларија за Словаке у дијаспори, Општина Ковачица, Дом културе „3. октобар“ у Ковачици, Национални савет словачке националне мањине у Србији, Основна школа „Млада поколења“ у Ковачици и Завод за културу војођанских Словака. ЗКВС je ове године допринео куповином поклона за награђене певаче, побринуо се за трошкове стручног жирија (види Финансијски извештај). Изашао је и ЦД од петнаест нових композиција популарне музике за децу.

Програм 2: Семинари, едукације и курсеви

Ликовне радионице „Култура различитости“

U Гимназијi „Јан Колар“ у Бачком Петровцу спроведена су предавања и уметничке радионице које су биле саставни део пројекта „Култура различитости“, који је финансијски подржан од стране Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

Циљ пројекта је имплементација словачке традиционалне орнаментике у савремено сликарство. Пројекат се састојао од уметничке радионице којој су претходила два улазна предавања, којa су реализоваna у периоду од 12. фебруара до 16. фебруара 2016. године у Гимназији „Јан Колар“ у Бачком Петровцу. Резултат sу 10 слика величине 1м x 1м, које су биле изложене у Заводу за културу војвођанских Словака. ЗКВС је том приликом издао каталог изложбе.

Друштвени протокол и његова примена у пракси.

У оквиру Одељења за стручно усавршавање и образованје у области културе и уметности Словака у Војводини ЗКВС је спровео едукативни семинар Друштвени протокол и њихова примена у пракси. Семинар је одржан у просторијама Завода у петак, 8. децембра 2016. год. а професионално га је водио доктор педагогије ПаедДр Јан Павлик из Словачке републике, познати стручњак за социјални и дипломатски протокол на општинском нивоу. Семинар је упућен пре свега представницима Месних заједница, директорима вртића, основних, средњих школа и факултета, председницима, одн. директорима словачких културних институција и удружења, као и другим заинтересованим странама. Завод за културу војвођанских Словака је тај дан окупио више од 30 приправника, који су са интересовањем гледали предавања и практичне демонстрације из области етикете. Семинар о протоколарном понашању је имао циљ да упозна кандидате са основним принципима понашања по протоколу у свим његовим сферама, чувајући углед организације, али исто тако и лични имиџ у приватним и јавним наступима. ЗКВС је обезбедио смештај, путне трошкове и накнаде за предавача и заједнички ручак за учеснике семинара. Са пројектом се планира наставити и у 2017. години.

Програм 3: Презентација активности Завода и културе војвођанских Словака

ЗКВС у границама својих могућности је и у 2016. години учествовао на манифестацијама у знак сећања на годишњице и јубилеје.

Завод је финансијски и организационо допринео прослави 150. годишњице словачког позоришта у Војводини. Финансијски је допринео штампању публикације посвећене овом јубилеју под називом Историја словачког позоришта у Петровцу од аутора Душана Бајина и Владимира Валенћика, којој презентација је заказана за 2017. год. у сарадњи са СИЦ. ЗКВС је годишњици такође допринео припремом документарне изложбе посвећене овом јубилеју, чије је отварање одржано у оквиру 47. Смотре „Позоришне ловорике“. Аутор изложбе је Владимир Валенћик а нјена реинсталација је одржана и у просторијама Завода, 22. децембра 2016. године. Овде је била презентована и џепна збирка текстова посвећена годишњици објављена од стране Новинско-издавачке установе „Хлас људу“ (Глас народа).

Завод за културу војвођанских Словака је јубилеј 150 година позоришта у Петровцу, осим документарне изложбе са пратећим каталогом и поменутом публикацијом обележио и следећим догађајем;

Заједно са Позоришним заводом у Братислави ЗКВС је организовао изложбу костима Свет костима Марије Хавран у три окружења: у Новом Саду у просторијама ЗКВС у понедељак, 29. августа 2016.г., у Бачком Петровцу у оквиру позоришне смотре у сарадњи са Музејом војвођанских Словака и на крају године у Ковачици, у сарадњи са Галеријом наивне уметности. Поред тога ЗКВС је изложби допринео и финансијски. Документарна изложба костима Свет костима Марије Хавран показује на скоро тридесетогодишњу уметничку каријеру награђиване словачке костимографке која живи у Братислави, али пореклом је из Војводине. Њено костимографско и позоришно стваралаштво је укључује у најоригиналније позоришне уметнике. У свом раду се фокусира на катактеристичне детаље костима и често мења значење комплетног позоришног стваралаштва. Сарађивала је са многим значајним редитељима у Словачкој и иностранству. Поред „живих костима“ из 18. века изложба је била допуњена 3Д реализацијом и видео записима са изабранх инсценација.

Дана 9. марта 2016. год. је у ЗКВС приређено књижевно вече које се углавном фокусирало на представљање романа Догодило се првог септембра (или неки други дан) аутора Павла Ранкова из Републике Словачке, који је крајем 2015. године преведен на српски језик у изданју издавачке куће Сесам Боок. У српски језик га је превела Зденка Валент Белић која заједно са Заводом за културу војвођанских Словака допринела и организацији.

Пажњу смо посветли и монографији о режисеру Јану Макану – Макан, коју је саставио Мартин Пребуђила и чија презентација је одржана у просторијама Завода, 1. априла 2016. године. Посећеност овог догађаја је доказ о великом поштовању које су Јану Макану дошли предати глумци, редитељи, филмски и позоришни ентузијасти. Ова књига је осмишљена тако да је апсолутно бескорисна за словачку филмску и позоришну историографију у Војводини (без увођења тачних података, имена, чињеница, итд.). Осмишљена је по принципу ,,монтажа атракција“. Представљање књиге је такође одржано у Петровцу као пратећи догађај „47. Позоришних ловорика“.

Пажњу смо посветили и Зими са књигом, одностно презентацији издавачке делатности Словачког издавачког центра у 2015. години са акцентом на Поезији војвођанских Словака аутора Вићазослава Хроњеца, која је одржана у Заводу за културу војвођанских Словака, 17. фебруара 2016. год. Зима са књигом је традиционална манифестација на којој Словачки издавачки центар представља своја изданја у претходној години директно у словачким војвођанским градовима. Књига зиму превазилази већ девет година и тражи своје словачке војвођанске читаоце у различитим окружењима. Цео догађај је финансијски подржан од стране Националног савета словачке националне мањине у Србији.

Учествовали смо и у пројекту Иза гора и долина – Три века Словака у Војводини у организацији Музеја Војводине. Кустоси, историчари и етнолози сачинили су изложбу о Словацима у Војводини и један од пратећих догађаја пројекта је био Божићни концерт словачких црквених хорова који је Музеј организовао у сарадњи са Заводом за културу војвоћанских Словака, 20. децембра 2016. год.

Успешан корак Завода за културу војвођанских Словака у 2016. години било је књижевно вече посвећено 90. животном јубилеју песника Јана Лабата који је ЗКВС организовао у сарадњи са Месним одбором Матице словачке у Новом Саду. Догађај је одржан 5. октобра 2016. године и окупио је велики број Лабатових присталица, поштоваоца, пријатеља и познаника. Дирљиве тренутке носталгије и сећања усавршили су архивски видео снимци настали у Радио-телевизији Војводине, у којима је обухваћен животни пут признатог словачког војвођанског песника, писца, преводиоца и свестраног културног и књижевног активисту Јана Лабата. О јубиланту је говорила књижевна научница, критичарка и доцент на Катедри славистике на Филолошком факултету у Београду Зузана Чижикова.

У изложбеном простору ЗКВС у 2016. години отворили смо многе изложбе и тиме одали част академском и наивном сликарству, фотографији, сценографији и другим врстама уметности. Сваке године пре Словачких народних свечаности Завод организује различите изложбе и тиме подстиче стваралаштво визуелних уметника. У 2016. години као пратећи догађај у сусрет СНС у Заводу организовали смо свечано отварање изложбе слика академског сликара Михала Ђуровке по имену Шуме и равнице. Ово је 16. самостална изложба Михала Ђуровке која садржи 32 шарених слика које одражавају тајанственост шума и идилу равница.

У сусрет божићних празника у ЗКВС одр6ано је Божићно вече за децу. Окупило се овде готово 50 деце из Новог Сада, Бачког Петровца, Челарева, Бачке Паланке и других градова. Програм је одржан у понедељак, 19. децембра 2016. год. у просторијама ЗКВС уз украшену божићну јелку.

За садржај божићног програма побринула се афирмисана глумица Моника Нецпалова из Талиа Театра, коју је акгажовао Завод. Моника је савршено успела да допре до деце, да привуче њихову пажњу и кроз погодну представу да утиче на њихове умове, и да их такође понаучи и насмеје. Бајка о Црвеном капутићу обележена је у хришћанско-божићној симболици. ЗКВС је за децу припремио богате пакетиће. У пакетићима се нашао и часопис приповетки за децу Чарболог за који се захваљујемо Катедри словакистике ФФУНС.

III РАЗВОЈНО-ИСТРАЖИВАЧКО ОДЕЉЕЊЕ

Програм 1: Научно истраживање, конференције и седнице

XII. Музиколошка конференција

ЗКВС је организовао 12. конференцију музичких стручњака и музиколога која се одвија на тему Словачка музика у Војводини. Учесници су на конференцију били позвани путем јавног конкурса и као претходних година, одазвали су се стручњаци из области музичких наука, музикологије, етномузикологије, музичке педагогије и других научних области.

Дванаесту Музиколошку конференцију организовали су Музичка комисија НССНМ – Одбор за културу и Завод за културу војвођанских Словака у суботу, 26. новембра 2016. године у просторијама Завода. Овогодишња музиколошка конференција обележена је у виду живота и стваралаштва етномузиколога, композитора, наставника и диригента Мартина Кмећа, путем чега су се присутни музички стручњаци присетили његовог 90. рођендана. Конференцију су водили Милина Склабински и Ана Медвеђова. Девет стручњака је том приликом представило своје радове на различите теме из живота Мартина Кмећа. Саслушане реферате и богат прикупљени материјал о Мартину Кмећу ће бити од користи не само за издавање зборника радова са овогодишње конференције, већ и за историју музикологије Словака који живе у Србији.

Програм 2: Издавачка делатност ЗКВС

Годишњак ЗКВС „Мајак“

Ради се о публикацији која представља збир свих активности ЗКВС од прошле године. VII. годишнјак „Мајак“ 2015 је састављен двојезично, илустрован је фотографијама и уређен са модерним дизајном. Садржај је подељен на основне секције, које су уједно и области рада ЗКВС: Информационо-документациона и комуникациона делатност (ИНДОК), Развојно-истраживачка делатност, Презентација културе Словака у Србији и Међународна сарадња у ЗКВС. Такође укључује адресар словачке културе и друге корисне теме. Годишњак има 57 страна, аутори текстова су запослени Завода, као и екстерни сарадници. Уредник је Катарина Моснак Багљаш а извршни уредник Ана Маргарета Валент. Лектор словачких текстова је доц.др Јурај Гловња и српских текстова Елена Деспић. Графички дизајн годишњака сваке године уређује дизајнер Шанта Ђула. Годишњак је штампан у „ХЛ принт“ штампарији у тиражу 200 комада. Свих седам годишњака заинтересовани могу добити у штампаном облику или у електронскоj форми на порталу www.slovackizavod.org.rs.

Селективна библиографија Мирослава Бенке

Приликом 60. јубилеја Мирослава Бенке Завод за културу војвођанских Словака је издао Селективну библиографију ауторке Божене Бажикове.

Режисер, глумац, сценограф Мирослав Бенка рођен је 22. априла 1956. год. у Ашанји. Режирао је више од 60 продукција класичне и савремене драмске уметности; као режисер је потписао и документарни филм, ТВ емисије, музичке спотове, радио драме и мултимедијалне емисије – као например пројекат Лукс ин Тенебрис у близини замка Бојнице. Његове представе су укључене у програм водећих позоришних фестивала, попут београдског БИТЕФ (Београдски интернационални театарски фестивал), Стеријово позорје у Новом Саду, позоришни фестивал МЕСС у Сарајеву, Екс Понто у Љубљани, Фестивал Недеља плеса у Загребу, Југословенски позоришни фестивал у Ужицама, Фестивал позоришта словачких игара у Прешеву, Позоришна Нитра у Нитри, као и други фестивали у Аустрији, Египту, Финској, Ирану, Румунији, Словачкој, Југославији, итд. Карактеристичан аспект његове поетике је физичко позориште (С.О.С., Мекани снови – Софт Дреамс, Панем ет цирценсес – хлеб и игаре) – у тим продукцијама се појављује и као аутор графичког дизајна. Претставио се и на Светској изложби сценографије на Квадријеналу у Прагу. Поред тога, излагао је у галерији Оурс у Прагу, Галерији Прогрес у Београду, Јустат – бијенале сценског дизајна у Музеју уметности и заната у Београду и Триеннале позоришне сценографије и костима у Новом Саду.

Селективна библиографија Мирослава Бенке је објављена као четврта у едицији Библиографије, садржи 416 страна и штампана је у штампарији „ХЛ Принт“ у тиражу од 100 комада. Презентација библиографије са адекватним програмом је планирана за април 2017 у просторијама ЗКВС.

Зборник XI. Музиколошке конференције

Зборник је изашао пре реализације 12. Музиколошке конференције, где је био и промовисан. Садржи вредне музичко-теоретске, етномузиколошке и културне студије које су биле представљене на XI. Музиколошкој конференцији у децембру 2015. године под слоганом Словачка музика у Војводини. Тема XI. конференције била је Драматургија и менаџмент музичких догађаја. Зборник садржи атрактивне текстове са прегледом јавног мишљења на музичким фестивалима Словака у Србији (Фолклорни фестивал „Танцуј, танцуј…“, „Сусрет у пивничком пољу“), о музици војвођанских Словака са аспекта одређивања буџета републичког Министарства културе, мишљења о општој менаџерској пракси, о медијском сектору као средству репродукције музичких догађаја и другим насловима. Поред радова учесника XI. конференције зборник радова обухвата и други текст који доприноси интегрисаној перцепцији актуелне музичке понуде војвођанских Словака, нарочито у вези са манифестацијама од посебног значаја а то је текст Милине Склабинске Драматургија и менаџерство музичких и фолклорних фестивала војвођанских Словака – актуелно стање и перспективе. Зборнику радова су својим текстом допринели и аутори из Словачке. Уредник зборника радова је Милина Склабински а резиме се објављује у словачком и српском језику. Рецензент зборника је др Михал Бабиак и лектор др Јурај Гловња. Зборник није на продају, има 88 страна и објављен је у тиражу од 100 комада.

Публикација Словаци у Војводини – Трансформација суверенитета енклавне заједнице

У 2016. години ЗКВС је завршио рад на монографији о историјском и културном развоју војвођанских Словака, са акцентом на њихово порекло, миграције, насељења, културну истрајност, културне промене и групни идентитет у мултиетничкој и мултикултуралној средини Војводине. Њен аутор проф. др Јан Боћик је у 2014. и 2015. години спровео обимна истраживања, сакупио је фотографски и други материјал и израдио поједина поглавља (Насељење Словака у Бачки, Банату и Срему, Формирање словачке енклаве у Војводини, Евангеличка црква и лутеранизам у животу војвођнских Словака, Традиционална аграрна култура, Насеља, изградње и становање, Храна и исхрана, Одећа и одевање, Занати и кућна производња, Заједница општине и породице, Календарски и породични обичаји, Народне песме и музика, Емиграција у иностранство и реемиграција у земљу предака, Континуитет и дисконтинуитет у етно развоју војвођанских Словака, Двојезичност, синкретизам и двоструки културни живот као резултат међуетничких контаката и интеркултуралне непрекидности, Словаци у мулти-етничком друштву Војводине и Србије).

У децембру 2016. год., књига је била технички спремна за штампање. Визуелни идентитет је направио дизајнер Ђула Шанта а рецензент је др Михал Бабиак. Увод за издавање написала је Мгр.арт Милина Склабински. Обим књиге је 400 страна са великим бројем квалитетних фотографија. Премијера публикације је планирана за 2017. годину као следеће капитално издањe ЗКВС.

Едиција СЛОВАРТ – Уметничка монографија Павела Попа

У 2015. години је почела припрема монографије уметничких дела Павела Попа, направљен је фотографски материјал, као и ауторски текстови Саве Степанова и Владимира Валенћика. У 2016. год. завршена је припрема за штампу а штампање књиге очекујемо почетком 2017. године. Премијера публикације је планирана за 2017. годину као друго издање у новонасталој едицији Завода Словарт и као таква долази у три језика – словачком, српском и енглеском језику. Циљ едиције ликовне монографије је да промовише рад академских уметника – Словака који живе у Србији и омогући издање кавалитетне монографије која ће кроз стручне критике и квалитетан дизајн и фотографије уметничких дела да представи њихову животну уметничку путању.

Програм 3: Фото конкурс

Делатност Завода у 2016. години је некако спонтано фокусирана на карактер локалне средине. Догађај који од оснивања установе задржава своју одређену праксу је такође фото конкурс који је Завод 2016. године организовао по шести пут у оквиру Развојно-истраживачког одељења. Тема овогодишнјег фото конкурса су биле фотографије које показују традиционалне занате и дела Словака који живе у Војводини. Након позива на конкурс послато је до сада рекордних 213 фотографија од 20 учесника из следећих средина: Арадац, Бингуља, Гложан, Ковачица, Кисач, Падина, Стара Пазова, односно из других средина. Већина послатих фотографија датирају из прве половине 20. века, углавном из међуратног периода до 70. година 20. века.

Завод је именовао комисију од три члана, која је проценила послате фотографије а у октобру 2016. год. организовао је програм у ресторану Арома у Бачком Петровцу. У програм су били укључени фолклористи, глумци, рецитатори и певачи који су оживели старе занате и приказали неке од радова наших предака. Фото конкурс је могуће укључити у област базе података културе војвођанских Словака, јер сав добијен материјал је електронски сачуван.

IV ИНФОРМАЦИОНО-ДОКУМЕНТАЦИОНО И КОМУНИКАЦИОНО ОДЕЉЕЊЕ (INDOK)

Програм 1: Портал www.slovackizavod.org.rs.

У оквиру информационо-документационе и комуникационе делатности колектив Завода је током целе године сваки дан радио на развоју садржаја портала www.slovackizavod.org.rs, пратио догађаје и објављивао извештаје о актуелним догађајима у области културе војвођанских Словака. Посетиоцима портала је Завод у 2016. години понудио више од 150 извештаја, ред фотографија и стручне текстове у рунбрици Из мог аспекта, бројне конкурсе, календар догађаја, нове чланке о часописима и периодичним публикацијама, актуелним издањима, удружењима, артефакатима културног наслеђа и многим другим темама из области културе војвођанских Словака. У рубрици Завод препоручује објављују се рецензије књижних издања, вредне књижевне књиге, публикације и монографије војвођанских Словака. Особље Завода одржава светске трендове када је у питању рад портала и његово техничко и програмерско одржавање, за које је од 2016. године одговорна специјализована компанија Девеломон из Новог Сада. Завод је крајем 2016. године почео са радом на новој структури и дизајну портала како би га модернизовао и поједноставио приступ за посетиоце. За садржај портала брине се особље Завода и екстерни сарадници Завода.

Захваљујући Мапи портала може да се одреди гледаност, односно колико посетилаца дневно посети портал, са којих градова и земаља широм света нас прати. На основу статистике може се закључити да је од јануара 2013. године до данас портал отворило око 375.044 посетилаца. Највише нас прате у Србији (54.63%), у Словачкој (29.52%), у Уједињеним америчким државама (2.98%) у Чешкој, Хрватској, Немачкој, Канади, Аустралији, Мађарској итд. Наш портал је отворило 148 земаља широм света. Системско интересовање корисника интернета о садржај овог сајта јасно је потврдило да је ово један од најуспешнијих пројеката Завода.

Програм 2: База података културе војвођанских Словака

Електронску базу података словачке војвођанске културе ЗКВС је почео да гради 2009. године. База је јединствено место где се окупљају електронске чињенице културног наслеђа и савременог културног стваралаштва војвођанских Словака. Било је планирано да се прошири бројним фотографијама, скенираним материјалима, као и музичким и видео садржајима и у 2016. години, али нажалост за ове активности у протеклих годину дана установа није имала довољно радне снаге. Успешно су електронски обрађене слике са свих Фото конкурса ЗКВС (I.-V.). Први део дигитализованих аудио записа са теренског истраживања универзитетског професора Даниела Дудока је у базу података обрађен почетком 2016. године, али планира се наставити са овим радом и у 2017. години. Такође је планирано и дигитализовање фотографија са VI. фото конкурса и других значајних материјалиа са којима се Завод свакодневно сусреће.

У ЗКВС сваки дан долази много садржаја који укључујемо у базу података и који су значајни материјал за догађаје, које организујемо.

Програм 3: Библиотека, обрада и куповина нових књига

У оквиру ИНДОК одељења и у 2016. години је јавности била омогућена библиотека Завода за културу војвођанских Словака која нуди богат списак наслова на различитим језицима и из различитих књижевних области. Књижни фонд се састоји од речника, енциклопедија, језичке водиче, књижевних дела словачких војвођанских писаца, критика, теорије књижевности, монографија села и градова, као и књиге из области уметности, музике, позоришта и филмске уметности, филозофије, етике, архитектуре, религије, културне историје, народне културе, новинарства, културног менаџерства и политичких наука, даље библиографије, биографије, зборнике радова, годишњаке, мемоаре и сл. Значајни део фонда чине серијске публикације и некњижевни материјал као што су мултимедијални извори, брошуре, каталози, фасцикле, плакати, позивнице итд. У библиотеци су такође скомплетовани словачки војвођански периодици и часописи. Поред библиотетског материјала библиотека садржи и више од 200 ЦД-а и ДВД-а, и то музичка, филмска, документарна.

До краја 2016. године, библиотека је регистровала 2411 монографских и 389 серијских публикација. Богат библиотетски систем ЗКВС свакодневно расте а у 2016. години у свој садржај је укључио око сто других публикација. Највише је било фикцијског жанра и то литература за децу и одрасле, као и зборника радова, студија, монографија и научних радова. Из Словачког издавачког центра је Завод у 2016. години купио на десетине нових публикација. Књиге које су додате у библиотеку као поклоне већином су из области позоришта и музике, монографије села и градова, књиге српских аутора из области музичке и филмске уметности, фикцијска књижевност аутора из Словачке и велики број преведених дела српских аутора на словачки језик и обратно. Поред тога, додати су и одговарајући билтени, флајери, каталози, брошуре, позивнице, плакати и остали рекламни материјал свемањинских словачких фестивала, различитих културних манифестација, изложби, презентација, концерата итд.

Овако Завод кроз референтну библиотеку пружа помоћ студентима, научницима, стручњацима, архитектима, истраживачима, етнолозима и свима онима којима је потребна. Можемо рећи да је и у 2016. години библиотетски систем испунио своју мисију да прикупља, обрађује и чува све релевантне писане изворе који се односе посебно на војвођанске Словаке.

V MEЂУНАРОДНА САРАДЊА

Програм 1: Презентација словачке војвођанске културе у иностранству

Завод за културу војвођанских Словака од свог оснивања непрекидно очувава и унапређује међународну сарадњу у области науке, културе и уметности војвођанских Словака и негује односе са матичном земљом, са суседним земњама и регионима, као и осталим земњама у Европи и свету. И у 2016. години ЗКВС је истраживао могућности за сарадњу са Словацима у свету и истрајао је у партнерству са Светским удружењем Словака који живе у иностранству, као и осталим репрезентативним удружењима и установама Словака у Европи и свету.

Завод сваке године узима активно учешће на Сталној конференцији у Братислави, која је одржана у октобру 2016. године у организацији Канцеларије за Словаке у дијаспори. На међународном сајму књига у Братислави, који носи назив“Bibliotéka“, ЗКВС је заједно са Словачким издавачким центром и Матицом словачком у Србији представио најновија књижна издања. Такође, Завод надовезује односе са словачким заједницама у региону, односно у Мађарској, Румунији и Хрватској пре свега заједничким учешћем на конкурсима и заједничком реализацијом пројеката из донација Канцеларије за Словаке у дијаспори. На редовној седници Словака из региона одржаној крајем 2016. године у Бекешчаби у Мађарској донета је одлука да Завод напише пројекат на тему међународне манифестације „На вашару“, којим ће конкурисати за донацију из буџета Канцеларије за Словаке у дијаспори. Под претпоставком да пројекат буде усвојен, 9. по реду традиционална манифестација Словака из региона под називом „На вашару“ биће одржана у Војводини у 2017. години а Завод ће бити главни организатор исте. Циљ ове манифестације је презентација словачког културног наслеђа из регоина, традиционалних заната и гастрономских специјалитета, традиционалне музике, песме, игре, ношње и осталих уметника.

Програм 2: Meђународне манифестације

Вашар Словака из региона

Meђународна манифестација „На вашару“, на којој Словаци из Мађарске, Румуније, Србије и Словачке представљају своју традиционалну културу, одржана је по осми пут у румунском месту Надлак 26. августа 2016. године. Као и сваке године, представници четворо земаља презентовали су своју богату гастрономску понуду, занатлијске производе и фолклор. Главни организатор ове манифестације били су Демократски савез Словака и Чеха у Румунији, Месно представништво и Културно и научно друштво Ивана Краске. ЗКВС је био задужен за учеснике из Србије. Финансијски и организационо обезбедио је презентацију оних најбољих и најрепрезентативнијих елемената народне културе Словака из Србије.

Програм 3: Истраживање етно кућа и збирки народне културе у словачким местима на територији Србије

У сарадњи са Историјским музејем Словачког народног музеја у Братислави, а на основу предлога кустоса Јармиле Гербоцове, Завод је 2016. године започео пројекат под назовом Истраживање етно кућа и збирки народне културе у словачким местима на територији Србије. Финализација пројекта и презентација резултата истраживања је у плану за 2017. годину.

ЗАКЉУЧАК

Поред активности, које произилазе из Програма рада ЗКВС за 2016. годину, Завод је реализовао и неке догађаје које није било могуће прецизирати у периоду припреме плана. Међутим, све реализоване активности су у складу са мисијом ЗКВС и делатношћу развојно-истраживачог, информационо-документационог и презентационог одељења. У закључку извештаја наводимо активности које су у великој мери допринеле ширењу доброг имена словачке војвођанске културе и да рад Завода буде приступачнији и видљивији јавности.

Изложбени простор Завода за културу војвођанских Словака је у четвртак 24. новембра 2016. године био украшен уметничким фотографијама тридесет четворо аутора из Војводине. Изложени радови у Заводу представљају ужи избор фотографија инсталираних поводом II Бијенала фотографија под називом Мајстори фотографије, који је свечано отворен 4. јула у Галерији СНД у Кисачу. Изузетно велико интересовање за учешће на овом бијеналу потстакло је идеју да се изложба постави и у Заводу што је допринело учвршћивању сарадње ЗКВС са галеријом у Кисачу.

Након дуже паузе Завод је био домаћин савременим књижевницима из Словачке републике. Књижевно вече са Зузаном Куглеровом, Јаном Тазбериком и Ондрејом Каламаром оджано је у просторијама Завода 24. октобра 2016. године, када су представљена њихова најновија књижевна остварења. У програму промоције, који је водила Катарина Моснак Багљаш, прочитани су одломци из дела.

Завод за културу војвођанских Словака у сарадњи са Галеријом наивне уметности у Ковачици је у марту свечано отворио изложбу слика Ане Котваш и Михала Поволног из Падине. Котвашова и Поволни су представници старије и средње генерације ковачичке школе наиваца. Изложба је обухватила слике из различитих стваралачких периода двеју аутора, од оног најранијег до најновијег стваралачког периода.

Завод је организационо подржао и реализацију промоције CD-а под називом Нова ауторке Словенке Бенкове Мартинкове. Промоција је одржана 15. новембра 2016 у студију Firchie Think Thank у Новом Саду. CD је настао у сарадњи и у музичкој продукцији Александра Бањца а у реализацију пројекта укључили су се многи реномирани музичари.

Посетиоци догађаја под називом Божићна бајка имали су прилике да погледају и изложбу дечијих Божићних честитки из продукције ученика словачких основних школа на територији Словачке и Србије. Изложба је отворена у просторијама Завода 15. децембра 2016. године у сарадњи са Одбором за образовање НССНМ, који је том приликом награђеним ученицима доделио награде.

У Новом Саду, 14. фебруара 2017. године

Број: 01-16

Извештај је написала

директорка Завода за културу војвођанских Словака

Ана Хрћан Лесковац