Susret u pivničkom polju

Naziv festivala:

Međunarodni festival pevača-solista slovačkih izvornih narodnih pesama „Susret u pivničkom polju“

Datum održavanja:

novembar

Mesto održvanja:

Pivnice

Kratak sadržaj:

Međunarodni festival pevača – solista slovačkih izvornih pesama „Susret u pivničkom polju“ osnovan je 1966. godine, od kada se održava svake godine u novembru u mestu Pivnice. Cilj festivala je očuvanje, negovanje i arhiviranje izvornih slovačkih pesama. Festival ima takmičarski karakter, a na njemu učestvuju, pre svega, mladi ljudi – neafirmisani pevači iz slovačkih sredina u Srbiji.

Početkom 21. veka, festival je dobio međunarodni karakter, pošto na njemu učestvuju i solisti iz Rumunije, Hrvatske i Mađarske. Značaj festivala je i u tome što se u mnogim sredinama održavaju lokalna takmičenja (Kisač, B. Petrovac, Kovačica, Padina, Stara Pazova, Pivnice…), sa kojih dva najbolja pevača odlaze na festival „Susret u pivničkom polju“ i prezentuju svoju sredinu.

Nakon festivala, pevači koji su izveli nagrađene pesme, snimaju ih u studiju uz pratnju narodnog orkestra RNS i, na taj način, obogaćuju fonoteku RNS. Festival ima značaj i u tome što podstiče umetničke rukovodioce u daljem radu sa pevačkim, ali i muzičkim ansamblima, u raznim slovačkim sredinama.

Organizatori festivala:

Slovačko kulturno-umetničko društvo „Pivnice“

Opština Bačka Palanka

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka