Književno delo Jana Labatha

Publikacija Književno delo Jana Labata predstavlja doktorsku disertaciju Zuzane Čižikove. Knjiga je objavljena 2013. godine u Slovačkom izdavačkom centru u Bačkom Petrovcu u izdanju Doktorske disertacije sa finansijskom podrškom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji. Izdavači ove knjige su Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Slovački izdavački centar.

Zuzana Čižikova u svojoj doktorskoj disertaciji govori o književnom stvaralaštvu Jana Labata, pri čemu u potpunosti poštuje autorovo shvatanje pesničke reči, literature i uopšte svakog ispoljavanja duhovne aktivnosti.

Drugi deo publikacije, Prozno delo Jana Labata – trud prekoračiti svoju senku, sadrži odeljke Ishodi proznih tekstova, Počeci Labatove proze – između tradicionalizma i modernizma,  Labatove pripovetke – lirika u epici, u kojima  je naglasak u odeljcima Jahač iz Turkmenistana  i U zatvorenom krugu i Novi slovački vojvođanski roman – Daljine.  Publikacija je podeljena na tri dela. U prvom delu, nazvanom Pesničko stvaralaštvo Jana Labata: govor i monolog, Čižikova govori o tri stvaralačka razdoblja Jana Labata. Pre toga govori o njegovim pesničkim počecima. Poglavlja, koja obrađuje u okviru prvog stvaralačkog razdoblja su Modernost Sunčevog sata, Kada se u pesniku reke razliju i Pobuna oblaka. Drugo stvaralačko razdoblje, ili O vremenskim skalama, deli se na odeljke Transformacija sunčane zemlje do zemlje Jesenje, Iza sela svetac sa iskopanim očima i Vage. Treće stvaralačko razdoblje – kopanje bunara za mudar san, sadrži odeljke Nastavak kao novi početak, Bunar i Pesnički epilog.

Treći deo, nazvan Odjek kuće i sveta, sadrži odeljke Miscelanea ili Literatura činjenica i Epistulae ex Ponto – pisma iz samoće.

Mnoga Labatova dela su i danas prisutna u svesti čitalaca, njegov književni rukopis nosi lični pečat. Njegovo celokupno književno stvaralaštvo je uzelo maha u formiranju, stvaranju i usmeravanju moderne slovačke vojvođanske literature. U procesu svog književnonaučnog istraživanja, Zuzana Čižikova je ocenila celokupno književno stvaralaštvo Jana Labata kao kulturnu i antropološku konstantu naše istorije na ovom području i radu, iz kog razloga publikaciju posvećuje upravo ovoj problematici.