Galerija ZKVS

Galerija Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka nalazi se na Trifkovićevom trgu u Novom Sadu (ulaz iz Njegoševe ulice br. 16/II/7). Namenjena je prvenstveno za izložbe slovačkih akademskih slikara, vajara, poznatih slikara naive i drugih umetnika, ali neretko je uključena i u gradske i regionalne manifestacije, kao što je naprimer Noć muzeja, izložba Dunavski dijalozi i sl.

Stalnu postavku galerije čine portreti istorijski zanačnih ličnosti iz oblsati slovačke vojvođanske kulture, autora Pavela Popa i Pavela Čanjija. Svake godine početkom augusta u okviru Slovačkih narodnih svečanosti u ovoj galeriji otvara se izložba umetničkih dela poznatih slovačkih slikara.

U galeriji se pored izložbi organizuju i književne večeri, muzikološke konferencije, seminari, prerformansi, kreativne radionice i sl., što je u skladu sa Planom i programom Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, profesionalne ustanove kulture koja se osnovana 2008. godine u cilju očuvanja, unapređivanja i razvoja kulture Slovaka koji žive u Srbiji.

Katarina Mosnak-Bagljaš


Adresa: Njegoševa 16/II/7, Novi Sad

Telefon: +381 (0)21 545 570, fax: +381 (0)21 545 572

Е-mail: office@slovackizavod.org.rs

URL: www.slovackizavod.org.rs