Privatna zbirka Patrika Raga iz Selenče

U privatnoj zbirci Patrika Raga iz Selenče se nalaze mnogi autentični predmeti iz narodne kulture, od narodnih nošnji, odeće, čak po nameštaj.

Zbirka je smeštena u staroj kući u Selenči.

Patrik Rago je kolekcionarstvu starih stvari posvećen od malih nogu. Već tada je počeo da se igra sa starim stvarima po tavanima ne shvatajući njihovu vrednost. Sakupljanje antikviteta je postalo ozbiljnije kada je Patrik počeo učestvovati na izložbama Etnosekcije u Selenči. Njegova uloga je bilo pronaći po selu razne eksponate, koji su vremenom ostali u njegovom vlasništvu. Kasnije, kada je počeo sam da zarađuje od šivenja i vezenja, počeo je da kupuje ove predmete i delove narodnih nošnji. Mnoge stvari je i nasledio od svojih baka.

Zbirka predmeta je počela da raste, kada su Patrikovi bake počele poklanjati porodično bogatstvo u obliku starik pesmarica (stredina 19.veka po sadašnjost), nameštaj – ormare, drvene krevete, klupe, stolice, razboji (1865), fogaši – vešalice, slike sa religijskim temama, razni krčazi, oslikavani tanjiri, petrolejske lampe, iz kojih je jedna sa kraja 19.veka (luster na tri lanca) i delovi narodnih nošnji.

Najstariji eksponati narodne nošnje su sa početka 20.veka. Nalaze se tu svečani, radni, muški, ženski i dečiji odevni predmeti. Svoje mesto tu imaju i razni dokumenti, pisma sa kraja 19.veka, razni novčići, iz kojih je najstariji iz 1809 godine.