Galerija Zuske Medveđove

Galerija Zuske Medveđove u Bačkom Petrovcu osnovana je 1. jula 1989. godine a od tog vremena postala je najvažnija likovna institucija vojvođanskih Slovaka. Galerija je dobila ime po prvoj akademskoj slikarki ovdašnjih Slovaka Zuski Medveđovoj a od svog nastanka Galerija je upriličila veliki broj samostalnih ili zajedničkih izložbi slovačkih umetnika, njih preko sedamdeset kao i brojne prezenacije dela same Zuske Medveđove.

U vlasništvu Galerije je 828 exponata Zuske Medveđove, od toga 367 ulja na platnu i crteža, 33 neobrađena ulja na platnu, 23 minijature, 13 skica akata, 28 studija u tehnici crtaći ugljen, 223 skice i 141 studija – kroki. U vlasništvu galerije su i dela drugih akademskih slikara, tačnije dela 31 autora (Karol Miloslav Lehotski, Oljga Garajova – Babilonova, Mihal Kiralj, Jozef Klatik…) kao i dela amaterske scene i slikara naive. Ukupno se u ovom fondu nalazi 174 dela.

U cilju očuvanja kulturne baštine Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u saradnji sa Galerijom Zuzke Medveđove otpočeo restauraciju za sada neobrađenih ulja na platnu ove autorke. U pitanju je 24 kompletnih restauracija, koje je realizovao akademski slikar Miroslav Nonin.