Jozef Mađar

direktor fotografije TV Vojvodina, kamerman

 

Jozef Mađar
(16. 7. 1958)

Jozef Mađar, poreklom iz Pivnica, rođen je 16. jula 1958. godine. Živi u Bačkom Petrovcu, a radi u Novom Sadu, u Televiziji Vojvodina, kao kamerman i direktor fotografije. Za svoj rad je dobio nekoliko priznanja i nagrada, između ostalog, i „Srebrni pastir“, koja se dodeljuje na Festivalu televizijskog i etnološkog filma u Kučevu, kao i nagradu „Slavuj Hadžić“ za celoživotno delo u oblasti televizijskog stvaralaštva. Zahvaljujući Jozefu Mađaru, sačuvan je i izuzetan prilog o filmskom stvaralaštvu Slovaka u Vojvodini u knjizi „250 godina života Slovaka u Vojvodini“.

Kamerman novosadske televizije, Jozef Mađar, tokom svog života snimio je hiljade kadrova. Izradio je dokumentarni film od arhivskih snimaka koje je celog života snimao u različitim sredinama i na različite teme. Radi se, pre svega, o snimcima koji vraćaju sećanje na izgubljeno, više nepostojeće lice Vojvodine. Reč je o dokumentarnom filmu starom više od 50 godina, kao i o filmovima iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, u kojima je snimljena prerada konoplje, izrada svadbenih venaca (parti), omladinske zabave, sankanje, svadbene kočije, pivnička sredina i mnogi drugi relevantni snimci, koje je Jozef Mađar sam režirao i počeo da snima još kao sedmogodišnji dečak.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je kamermanu Jozefu Mađaru 2018. godine priredio program povodom 60. rođendana, 50 godina amaterske filmske karijere i 40 godina profesionalne filmske karijere. Jozef Mađar je zavodu, tom prilikom, poklonio svoje zbirke video-snimaka za bazu podataka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, kako bi putem nje svoje stvaralaštvo učinio dostupnim javnosti.