Jan Makan

režiser

Ján Makan
(3. 12. 1955)

Jan Makan je rođen u Bačkom Petrovcu, 3. decembra 1955. godine, u novinarskoj porodici. Roditelji su mu bili aktivno uključeni u društveni, dakle, kulturni život slovačke zajednice u Vojvodini.

Od 1960. godine živi u Novom Sadu. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Od 1974 – 1978. studirao je pravo. 1978. godine upisao je studije multimedijalne režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Studije je završio 1983. godine. Od 1984. godine zaposlen je u Televiziji Novi Sad, za koju je snimio četiri televizijska filma, jednu seriju i veliki broj dečjih, dokumentarnih, putopisnih i emisija zabavnog tipa.

Predavao je na Katedri multimedijalne režije Akademije umetnosti u Novom Sadu. Bio je predsednik inicijativnog odbora pri osnivanju Slovačkog vojvođanskog pozorišta. Bio je inicijator i rukovodilac programa dvogodišnjeg školovanja glumaca za Slovačko vojvođansko pozorište. Režirao je na desetine predstava u amaterskim pozorištima. Bio je posvećen alternativnom pozorišnom stvaralaštvu, posebno na multietničkim i višejezičkim projektima.