Info-putovanje je i ove godine izazvalo interesovanje brojnih novinara

20. jun 2012
U periodu od 11. do 15. juna, u Žilinskom regionu u Slovačkoj, održano je drugo Info-putovanje na kome su učestvovali i predstavnici slovačkih medija iz Vojvodine.
Na pltiach pri oravskom hrade

Među njima su bili: Marina Horvat, novinarka u Redakciji programa na slovačkom jeziku Radio Novog Sada, Jasmina Panjik i Miroslav Dobronjovski iz redakcije nedeljnika Hlas ľudu, Dušan Durman, novinar u redakciji omladinskog časopisa Vzlet, Alena Gajan i Marina Hrib, novinarke u slovačkoj redakciji TV Pančevo, kao i Branislav Sljivka iz Bačke Palanke.

Novinári zo Srbska s grófom Jurajom Thurzom

 

Marína Chorvátová v Rajeckých tepliciach

Žilinski region u saradnji sa Svetskim udruženjem Slovaka u dijaspori organizovao je petodnevno putovanje, koje će učesnici dugo pamtiti. Na proputovanju su se naizmenično smenjivale istorija i današnjica Slovačke, adrenalinske atrakcije sa tihom prirodom. Naši novinari pratili su sve to spremni da u svakom trenutku zabeleže fotoaparatom odn. kamerom svaki prizor, koji može da prenese delić Slovačke i Žilinskog regiona na male ekrane, radio talase ili stranice štampanih medija.  

 

Prvog dana Info-putovanja, učesnici su plovili lađom do Slaničkih ostrva umetnosti, posetili spa centar u mestu Dolni Kubin a veče su proveli uz tradicionalnu kuhinju i narodnu oravsku muziku u pansionu "Koliba". Drugog dana imali su prilike da okuse čari Oravskog zamka i lepotu slapova reke Orava. U poslepodnevnim časovima posetili su termalni park "Bešenjova" i rezervat narodne arhitekture "Vlkoljinec", koji je uvršten u svetsko kulturno nasleđe UNESCO. Veče su proveli u akva parku "Tatralandija", jednom od najvećih akva parkova u Slovačkoj, gde su uživali. Iako je tokom svih tih dana bilo kišovito i hladno, učesnici nisu gubili nadu. Trećeg dana posetili su Demenovsku ledenu pećinu i salaš  "Krajinka", gde se proizvodi ovčiji sir. U Terčovoj i Janošikovoj kolibi probali su slovačka tradicionalna jela a uveče su se opuštali u sauni i bazenu hotela "Boboti" u Maloj Fatri.

Pri výrobe ovčieho syra

Četvrtog dana, učesnike su sa pesmom dočekali domaćini Muzeja kisuckog sela u Vihilovki, gde su se vozili šumskim vozom i imali prilike da se upoznaju sa narodnom tradicijom "Janski običaji" i starim zanatima. U poslepodnevnim časovima, išli su žičarom u Oščadnjicu na bob stazu. Smestili su se u ski-apartmane u Makovoj a neki su se oprobali i u bacanju frizbija. Ne možemo a da ne spomenemo, da je među igračima trijumfovao Vladimir Skalski, predsednik Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori. Zadnjeg dana učesnici Info-putovanja posetili su auto-kamp "Sunčane stene" i banju "Rajecke Ćepljice". Na putu do kuće zaustavili su se i u Rajeckoj Ljesnoj, gde su imali prilike da vide unikatnu postavku "Slovački Vitlejem". Osim novinara iz Srbije, na ovogodišnjem Info-putovanju su učestvovali i novinari iz Mađarske, Slovačke, Češke, Švedske i Poljske. 

Marína Hríbová z TV Pančevo

Bilo je to drugo po redu Info-putovanje za inostrane novinare održano pod parolom "Upoznajte Žilinski region - biser Slovačke". Spomenuti vojvođanski novinari će se potruditi da putem medija, koje zastupaju informišu javnost o prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima i tradiciji Žilinskog regiona, jednog od najatraktivnijih u Slovačkoj Republici.

Fotografije i tekst: Marina Hrib

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Spomienky Martina Jonáša ožili v Jonášovom dome
Počas desiatich rokov pôsobenia Galérie SND v jej priestore svoje práce vystavilo vyše 150 domácich a zahraničných autorov.
Obrazy Zuzky Medveďovej a srbsko-slovenské literárne styky
Žiaci ZŠ hrdinu Janka Čmelíka so Starej Pazovy pripravili nové divadelné predstavenie. Premiéra predstavenia Cesta ku šťastiu sa uskutočnila v piatok 28. mája v divadelnej sále.
Jana Rumanová zo Starej Pazovy obsadila prvé miesto v kategórii starších recitátorov na tohtoročnej prehliadke recitátorov Básnik môjho rodu, ktorá sa uskutočnila vo Valjeve v dňoch 28. a 29. mája.
Panelová diskusia venovaná aktuálnym problémom v divadlách vojvodinských Slovákov v podmienkach pandémie sa uskutočnila v stredu 28. apríla v Starej Pazove.
Na nádvorí Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci sa v sobotu 24. apríla o 13.00 hodine uskutočnil slávnostný program k stému výročiu narodenia básnika Paľa Bohuša.
Retrospektívna výstava Miry Brtkovej (1930 – 2014) REFLEXIE bola otvorená v utorok 16. marca 2021 v Múzeu mesta Belehrad v Resavskej ulici číslo 40b.
Koniec zimného obdobia a začiatok jarného v Starej Pazove priniesol online koncert, výstavu insitného umenia a online recitačnú súťaž.
V stredu 31.marca sa v ÚKVS uskutočnila prezentácia najnovšieho, 6. knižného titulu z edície Doktorské dizertácie.