Praznik žena proslavljen sa novom publikaciom

9. mart 2015
U nedelju 8. marta 2015. god. povodom Međunarodnog dana žena, u ZKVS organizovan je program posvećen vojvođanskim Slovakinjama.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka svake godine za 8. mart organizuje program u čast žena. Žena vrednih i radnih, poniznih ali odvažnih, mlađih ili onih malo starijih, u svakom slučaju žena koje imaju veoma važnu ulogu u očuvanju identiteta i maternjeg jezika ovdašnjih Slovaka.

Ove godine ZKVS proslavu Dana žena koncipirao kao promociju knjige Slovakinje - životne priče Slovakinja u Vojvodini. Radi se o drugom dopunjenom izdanju ove knjige koja je objavljena pred kraj 2014. godine. O publikaciji su govorile prof. Jarmila Hodolič, Ana Jaško i Ana Šiler, koje su realizovale terenska istraživanja u Bačkoj, Banatu i Sremu i sastavile životne profile slovačkih žena, koji čine osnovu ove knjige.

Autorke kao i sve prisutne pozdravila je direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koja je ujedno predstavila učesnike programa - autentičnu žensku pevačku grupu iz Stare Pazove i talentovanu šestogodišnju violinistkinju Lanu Zorjan iz Novog Sada.

Prisutne su kroz program vodili moderatori Karmena i Rastislav Zornjanovi, koji su izvodili stihove Milana Rufusa i Jana Smreka posvećene ženama, suprugama, majkama i bakama.

Prof. Jarmila Hodolič govorila je o projektu ženske studije, koji je pod rukovodstvom prof. Svenke Savić ujedinjio nekoliko predstavnica raznih manjina u Vojvodini. Po njenim rečima prvo istraživanje pokazalo je da su Slovakinje iz Srbije okarakterisane kao vredne, uredne, štedljive i dobre domaćice. Od svih grupa ispalo je da su naše Slovakinje najpozitivnije okarakterisane, što nas je jako obradovalo i dalo nam je novu motivaciju za rad, rekla je J. Hodolič.

Takođe je u kratkim crtama spomenula udruživanje žena na ovim prostorima, govorila je o osnivanju Centralnog društva čehoslovačkih žena 1921. godine u Novom Sadu i nabrojala značajne žene u istoriji vojvođanskih Slovaka, kao što su Ljudmila Hurbanova, Eržika Mičatek, Marina Malijak, Štefanija Mičatek i druge. Kao šef Katedre za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, J. Hodolič je rekla da joj je drago što i danas vojvođanski Slovaci imaju žene na čelu značanih institucija i ustanova. Zahvalila se Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka za saradnju i napomenula da Katedra uspešno sarađuje i sa drugim manjinskim institucijama i da planira tako da nastavi i u budućnosti.

Novi projekat u saradnji sa ZKVS bi trebalo da bude istraživanje životnih priča Slovakinja u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, što bi omogućilo pripremu trećeg izdanja ove publikacije.

Odlomke iz knjige pročitale su Ana Jaško i Ana Šiler, koje su ujedno sa prisutnima podelile iskustvo i emocije iz razgovora sa ženama iz Banata i Srema. Sve tri autorke su rekle da obične vojvođanske Slovakinje nisu imale lak život, morale su naporno da rade na njivi ili da čiste kuće po Beogradu, pored toga da odgajaju decu i da se brinu o domaćinstvu. Ali i pored toga znale su da pronađu sreću u životu.

Priče žena su dirnule mnoge prisutne. Na kraju programa su sve dame dobile jedan primerak ove publikacije kao i bukete i ruže, koje je aranžirala Svetluša Hlavač. Proslava Dana žena se nastavila uz koktel i dobru atmosferu koju su spontano priredile članice pevačke grupe iz Stare Pazove.

Foto a text: Katarína Mosnáková-Bagľašová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V stredu 20. októbra sa v Novom Sade uskutočnilo vyhodnotenie 11. ročníka fotosúbehu ÚKVS.
V Dobanovciach si v tomto roku pripomínajú 160. výročie príchodu Slovákov do tejto osady a 130 rokov od založenia fílie.
Medzi spoločné dolnozemské projekty na rok 2021 v dohode signatárov zo Srbska, Rumunska a Maďarska bola zahrnutá aj výstava 25 ročníkov Festivalu vážnej hudby Jarné nôty.
V utorok 5. októbra 2021 zomrel popredný padinský insitný maliar Martin Pap.
Vo štvrtok 30. septembra sa v galérii ÚKVS uskutočnila vernisáž výstavy umeleckých fotografií nášho popredného fotografa Michala Madackého.
Slováci v Starej Pazove si pripomenuli 250. výročie od príchodu prvých slovenských rodín do tejto osady. Slávnostný program pri tejto príležitosti sa uskutočnil v sobotu 2. októbra v divadelnej sieni.
Združenie pazovských žien si v tomto roku pripomína sté výročie založenia. Oslava sa uskutočnila v sobotu 2. októbra v Klube VHV tamojšieho SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka.
Dňa 29. sepmtembra 2021 zomrela naša významná kovačická insitná maliarka Alžbeta Čížiková.
Vyšla nová publikácia v edícii Doktorské dizertácie
Prestížnu regionálnu cenu získali Dagmar Máriu ANOCA z Rumunska, Mária Katarína Hrkľová zo Slovenskej republiky a Slovenskému kultúrnemu centru Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu.