Alžbeta Čižikova

naivni slikar
Alžbeta Čižikova
( 7. april 1936 - 29. septembar 2021 )

Rođena je u Kovačici, završila je srednju upravnu školu.Još pedestih godina je kao učenica počela da slika. U krugu kovačičkih slikara je prisutna od samog početka svoga rada.

Kao što je navedeno u bogatoj Jonaševoj arhivi postoji podatak da su dana 27. januara 1954. godine, na savetovanju likovne sekcije kulturno-prosvetnog društva Pokrok, primljeni u članstvo Adam Marček i Jan Venjarski, ali i učenice Alžbeta Čižikova i Paulina Korenj. Alžbetin učitelj bio je Martin Jonaš, od koga je učila slikarske tehnike, pripremu platna, rad sa uljanim bojama, i drugo. Međutim, duhovno joj je mnogo bliži prvi kovačički slikar, i njen rođak Martin Paluška. Više su joj odgovarale njegove poetizovane slikovite scene koje su je i podstakle da slika.

Brojne porodične obaveze su je na neko vreme odvojile od njene velike ljubavi. Ali, od 1965. godine kontinuirano slika, a od 1966. godine, redovno izlaže u okviru manifestacije „Kovačički oktobar“.

Prijatelj dece, 150x70, 2009

Alžbeta je uspela da već poznate sadržaje iz ustaljenog seoskog života „natopi“ toplinom i iskrenošću. Specifičnim i prepoznatljivim slikarskim jezikom slika tradiciju, običaje i život svojih sunarodnika. Njene slike odišu toplinom i rafiniranošću izraza. Njeno stvaralaštvo je proizvod izrazite lirske senzibilnosti i sećanja na doživljaje iz mladosti, na život sela koji je kao dete zapamtila. Rezultat su slike koje prikazuju vedru i bezbrižnu mladost koja tek ulazi u život i romantični, idealizovani rodni pejzaž.

Alžbeta je veoma dobar crtač, bavi se grafikom, ali i akvarelom i pastelom. Stoga su njene slike svojevrsna sinteza crteža i bogatog kolorita, što sve daje jedinstvenu i idiličnu harmoniju koja pleni spokojstvom i nežnom poetikom.

Za svoj slikarski rad dobila je brojna zaslužena priznanja. Neka od njih su medalja grada Amsterdama iz 1979. godine, zlatna medalja na međunarodnoj izložbi u Debeljači 1989. godine, posebno priznanje na VI Bijenali jugoslovenske naivne umetnosti u Jagodini 1993. godine, diploma na Međunarodnoj izložbi naive u Lisabonu 1996. godine...

Godine 1999. dobila je nagradu za ukupan umetnički rad na IX međunarodnom Bijenalu naivne umetnosti u Jagodini.