Marija Havran

scenograf i kostimograf
Marija Havran
( 1. april 1966 )

Likovno obrazovanje stekla je u Srednjoj umetničkoj školi (smer - grafički dizajn) u Novom Sadu, a nakon toga na Akademiji likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. U periodu od 1991. – 1996. godine studirala je scenografiju i kostimografiju na Akademiji umetnosti u Bratislavi kod profesora Jozefa Cillera. Doktorske studije završila je na istoj akademiji kod prof. Milana Čorbe. Doktorsku disertaciju na temu "Dandi – Dandizam kao umetnost sebastilizacije" odbranila je 2002. godine.

Nakon što je kratak period radila kao stalni asistent Aleše Votave na Katedri za scenografiju i kostimografiju i kao spoljnji pedagog na Katedri za pozorišnu nauku Akademije umetnosti, radi kao slobodan umetnik - scenograf i kostimograf. Sarađuje sa mnogim istaknutim rediteljima u gotovo svim profesionalnim pozorištima u Republici Slovačkoj, kao i u mnogim pozorištima u inostranstvu. 

Za svoj rad više puta je nagrađivana. Trostruki je dobitnik nagrade "DOSKY" (u slobodnom prevodu na srpski jezik: Daske) za najlepši pozorišni kostim (2007, 2012, 2014). Živi u Bratislavi. 

Dokumentarna izložba Svet kostima Marije Havran predstavlja tridesetogodišnje umetničko stvaralaštvo uspešne slovačke kostimografkinje vojvođanskog porekla. Njena dela svrstavaju je među najoriginalnije pozorišne umetnike. U svom radu fokusira se na detalje na kostimima koji određuju karakter i na taj način često pomeraju značenje kompletnog pozorišnog dela. Izložba obuhvata i 3D animacije i inserte iz odabranih inscenacija. 

Vidi još:

Marija Havran (galerija slika)