Majak 9/2017

Poštovani čitaoci,

u Vašim rukama imate 9. broj godišnjaka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka – „Majak“. U ovom broju razmatramo događaje koje smo organizovali, podržali, ili na bilo koji način doprineli njihovoj organizaciji i realizaciji u 2017. godini. Pozivamo Vas na sve manifestacije, promovišemo ih i informišemo širu javnost o njihovom toku dešavanja putem medija i našeg portala.

Međutim, postoji nešto o čemu se malo ili uopšte ne piše – ne govori, što kod naših pratioca i pristalica može ponekad izazvati sumnju ili nesigurnost. Nismo navikli da se žalimo, međutim, za ovako orijentisanu uvodnu reč podstaklo nas je pismo sa primedbama na našu delatnost koje smo dobili putem elektronske pošte.

Zahvalni smo za ovo zapažanje i svesni smo toga da je vreme da iznesemo činjenice i kažemo nekoliko reči o stanju u kakvom se u ovom trenutku nalazi Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

ZKVS od svog osnivanja boravi u Njegoševoj 16, u stanu koji je u procesu restitucije vraćen prvobitnim vlasnicima. Iz tog razloga, u januaru 2017. godine troškovi zakupa prostorija su se višestruko povećali, ali budžet ZKVS na godišnjem nivou ostao je isti kao proteklih godina. Rešenje ovog problema osnivači vide u obezbeđivanju novih prostorija. Radimo na tome zajedno.

Godišnji budžet ZKVS nije dovoljan za zaposlenje još jednog samostalnog stručnog saradnika čije je radno mesto odobrila republička komisija u skladu sa Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnim službama APV.

Predviđanja izgledaju očajno i ne baš optimistično. Na rešavanju ovog pitanja radimo od početka 2016. godine. Bez obzira na navedene probleme koji ne doprinose našoj delatnosti, želimo da Vas uverimo da u potpunosti ostajemo verni našoj osnovnoj misiji: očuvanju, unapređenju i prezentaciji kulture vojvođanskih Slovaka.

Odlučili smo da produbimo saradnju sa Zavodom za kulturu Vojvodine, kao i sa Zavodima za kulturu vojvođanskih Mađara, Hrvata, Rumuna i Rusina. U svakom slučaju, ne može nas obradovati činjenica da skoro svi, a ne samo pomenute ustanove, se suočavaju sa istim ili sličnim problemima. Smatramo da ćemo zajedničkim snagama ipak postići rezultate. Nijedan od navedenih problema uz malo dobre volje kompetentnih nije nepobediv, jer, gde ima volje, tamo je put. Zajedno planiramo i obeležavanje desete godišnjice osnivanja i rada manjinskih zavoda.

Na osnovu Statuta ZKVS usklađenog sa izmenama Zakona o kulturi, ZKVS pored Upravnog i Nadzornog odbora ima i Programski odbor. Počevši od 2017. godine, pozivamo Vas svake godine da podnesete predloge za programsku delatnost, odnosno primedbe ili sugestije koje ćemo uzeti u obzir prilikom pripreme Programa rada za narednu budžetsku godinu.

 

Unapred Vam se zahvaljujemo i želimo prijatno i korisno čitanje!

 

S poštovanjem,

Ana Hrćan-Leskovac

Release Date: 
2018
ISBN: 
1821-4045

Zavod preporučuje

Istorija standardnog slovačkog jezika u okruženju vojvođanskih Slovaka u međuratnom periodu

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u 2020. godini objavio šesti tom iz svoje edicije „Doktorske disertacije”. Ovoga puta bila je to disertacija “Istorija standardnog slovačkog jezika u okruženju vojvođanskih Slovaka u međuratnom periodu” Samuela Koruniaka, koju je autor uspešno odbranio na Katedri za slovački jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta “Konstantin Filozof” u Njitri. Samuel Koruniak se u svojoj disertaciji fokusirao na složeni fenomen književnog jezika vojvođanskih Slovaka sa posebnim naglaskom na period posle 1918.

Зборник радова 15. конференције музиколога и музичких стручњака

Увод

Bibliografia Jána Labátha

Keď sme začínali intenzívnejšie pracovať na bibliografii Jána Labátha, a bolo to v roku 2014, mali sme pohromade už veľkú časť jeho tvorby, teda materiál, ktorý bolo treba spracovať a dať do podoby bibliografických jednotiek.

Zborník prác 14. konferencie muzikológov a hudobných odborníkov

Uvod...

 

Esteticko-hudobné práce Martina Kmeťa

Dizertačná práca Mgr. art. Miliny Sklabinskej – Esteticko-hudobné práce Martina Kmeťa je zameraná na analýzu, interpretáciu a čiastočne aj hodnotenie esteticko-hudobných a hudobných prác významného slovenského etnomuzikológa, hudobného skladateľa a pedagóga z radov slovenskej národnostnej enklávy v Srbsku, Mr. Martina Kmeťa.

Put između tradicionalnog i modernog (činjenice i veze)

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je svoju izdavačku produkciju obogatio još jednim značajnim izdanjem – zbornikom radova sa teatrološkog skupa posvećenog 150. godišnjici pozorišta u Petrovcu.

Pavel Pop: Senzitivna likovna misao

Autori: Vladimir Valenćik, Sava Stepanov

Fotografije: Milovan Ulićević, Vladimir Zubac

Graficka obrada: Vladimir Suđicki, Miroslav Šuster

Izdavač: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Broj strana: 224

ISBN: 978-86-87947-44-3

 

BÁSNICI 2018

Spolok slovenských spisovateľov pri svojom 95. výročí založenia vydal reprezentačnú antológiu poézie svojich členov Básnici 2018. Do antológie boli zaradení aj predstavitelia poézie vojvodinských Slovákov.

Dr. Juraj Guča, veľký človek a humanista

Miestny odbor Matice slovenskej v Báčskom Petrovci v roku 2018 vydal knihu pod názvom Dr. Juraj Guča, veľký človek a humanista autorov Milana S. Breberina a Nemanju M. Breberina, a v preklade Kataríny Melegovej-Melichovej. Kniha vyšla v edícii Z našej minulosti ako 1. zväzok za podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Zbornik radova sa 13. muzikološke konferencije

Iako u slovačkim vojvođanskim kulturnim okvirima dominiraju forme narodne muzike, u raznim vremenskim periodima i u raznim društvenim kontekstima nailazimo i na forme umetničkog stvaralaštva, te umetničku i artificijelnu muziku koja je muzičkom i scenskom izvođenju ansambala i pojedinaca davala novu interpretacijsku i vrednosnu ravan. Upravo iz tog razloga smo 13. Muzikološku konferenciju „Slovačka muzika u Vojvodini“, koja je organizovana 25. novembra 2017. u Novom Sadu, posvetili temi „Slovački kompozitori koji su delovali u Vojvodini“.