Dečija svadba – kulturna i dobrotvorna akcija

3. septembar 2013
Tradicionalna Dečija svadba u Kovačici ove godine održana je po sedmi put, prvog dana u septembru.

Glavni organizator manifestacije je Memorijalni centar Dr. Janko Bulik, a cilj je da se deca zabave, ali i da nauče slovačke svadbene pesme i upoznaju se sa svadbenim običajima. Ova manifestacija je zapravo pokušaj oživljavanja običaja u Kovačici, gde se deca igraju svadbe. Svadbena povorka je krenula od Udruženja žena ka Mesnoj zajednici, gde je u dvorištu održan glavni program.

Na svečanom otvaranju pomenute manifestacije prisutne su pozdravili predsednik saveta Mesne zajednice u Kovačici Martin Zloh, predsednica Matice Slovačke u Srbiji Katarina Meljeg - Meljih, predstavnica delegacije iz Banske Bistrice Gabriela Bömhesova i rukovodilac dečijeg folklornog ansambla Matičiarik i unuka Dr. Janka Buljika, čije ime nosi Memorijalni centar Zuzana Drugova. Sedmu po redu dečiju svadbu otvorio je sveštenik II crkvene opštine Slovačke evangeličke crkve u Kovačici Martin Bajza.

Ove godine su u okviru dečije svadbe nastupili i gosti iz Banske Bistrice, dečiji folklorni ansambl Maćičjarik. Nakon toga su deca iz Kovačice i gosti iz Boljevaca, Kisača i Vojlovice improvizovala svadbene običaje.

Prema rečima organizatora Pavela Balaža, deca su predstavila slovački običaj pozivanja na svadbu, igranje sa mladom, svadbene igre i pesme, kao i šaljive recitacije, koje se na svadbi recituju pre služenja jela. I ove godine je u okviru dečije svadbe prikazan običaj igranja sa mladom, koja je ove godine zaradila 24.500 dinara i 10 eura. Finansijska sredstva Memorijalni centar Dr. Janka Buljika dodeljuje socijalno ugroženoj ili bolesnoj deci. Kome će biti dodeljena sredstva ove godine odlučiće članovi pomenutog u nardenim danima.

U večernjim časovima, u organizaciji Mesne zajednice Kovačica, održano je narodno veselje sa slovačkom muzikom, takozvana “Kovačicka zahradka”.

Olinka Glóziková Jonášová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.