Čaroslov

18. februar 2013
Čitajte online časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini pod nazivom Čaroslov.

Čaroslov – časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini nastao je u novembru 2010. godine kao rezultat seminara pod nazivom Komparacijom ka boljim rezultatima, namenjenog učenicima osnovnih škola. 

Seminar, održan u OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu,  okupio je učenike iz 11 slovačkih vojvođanskih škola (osnovnih škola iz Bačkog Petrovca, Kulpina, Gložana, Kisača, Selenče, Pivnica, Kovačice, Araca, Padine, Stare Pazove i Erdevika), koji su na predavanju stekli osnovna znanja iz novinarstva i krenuli u realizaciju zajedničkog školskog časopisa Čaroslov. Predavači seminara bili su urednici i novinari nedeljnih novina Hlas ľudu Ana Francisti i Jaroslav Čiep. 

Do sada su izašla ukupno tri broja  časopisa Čaroslov, u kome se publikuju  učenički radovi posvećeni školskim temama, sportu, pozorištu, muzici i sl. Svaki tekst ilustrovan je odgovarajućim fotografijama, odn. crtežima. Takođe, u časopisu učenici imaju prilike da publikuju i svoje autorske pesme i pripovetke.

Kako Čaroslov okuplja radove učenika iz različitih škola, on ujedno prezentuje i lokalne školske časopise, kao npr. Slovenské perličky (školski časopis OŠ "Sava Šumanović" u Erdeviku), Mladosť (časopis učenika OŠ "Maršal Tito" u Padini), Žiacke perličky (časopis učenika OŠ "Ljudevit Štur" u Kisaču), Naša škola (časopis učenika OŠ "15. oktobar" u  Pivnicama), Sedmokrásky (časopis učenika OŠ "Jozef Marčok Dragutin" u Gložanu), Ozveny (časopis učenika OŠ "Jan Amos Komenski" u Kulpinu), Halúzka (časopis učenika OŠ "Jan Kolar" u Selenči), Okienko (časopis OŠ "Mlada pokoljenja" u Kovačici), Okienko (časopis učenika i učitelja OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu), Oáza (školski časopis OŠ "heroj Janko Čmeljik" u Staroj Pazovi) i Sládkovič (časopis učenika i profesora Gimnazije "Jan Kolar" sa domom učenika u Bačkom Petrovcu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čaroslov možete čitati online na web stranici www.caroslov.rs, čiju izradu je finansirala Kancelarija za Slovake u inostranstvu. Autor i koordinator projekta je prof. Marija Andrašik koja kaže, da internet verzija časopisa Čaroslov ima cilj da kreira zanimljiv i aktuelan internet sadržaj, da učenicima iz raznih slovačkih škola u Vojvodini pruži mesto za samorealizaciju i prezentaciju svog stvaralaštva, kao i da obezbedi širu promociju naših škola. 

Za trud i do sada objavljene tekstove ovom prilikom zahvaljujemo kreativnim učenicima i redakciji časopisa i želimo im još puno brojeva Čaroslova, koji će svojim zanimljivim sadržajem i kreativnim vizuelnim rešenjem privući pažnju velikog broja čitalaca. 

Katarina Mosnak, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.