Čaroslov

18. februar 2013
Čitajte online časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini pod nazivom Čaroslov.

Čaroslov – časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini nastao je u novembru 2010. godine kao rezultat seminara pod nazivom Komparacijom ka boljim rezultatima, namenjenog učenicima osnovnih škola. 

Seminar, održan u OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu,  okupio je učenike iz 11 slovačkih vojvođanskih škola (osnovnih škola iz Bačkog Petrovca, Kulpina, Gložana, Kisača, Selenče, Pivnica, Kovačice, Araca, Padine, Stare Pazove i Erdevika), koji su na predavanju stekli osnovna znanja iz novinarstva i krenuli u realizaciju zajedničkog školskog časopisa Čaroslov. Predavači seminara bili su urednici i novinari nedeljnih novina Hlas ľudu Ana Francisti i Jaroslav Čiep. 

Do sada su izašla ukupno tri broja  časopisa Čaroslov, u kome se publikuju  učenički radovi posvećeni školskim temama, sportu, pozorištu, muzici i sl. Svaki tekst ilustrovan je odgovarajućim fotografijama, odn. crtežima. Takođe, u časopisu učenici imaju prilike da publikuju i svoje autorske pesme i pripovetke.

Kako Čaroslov okuplja radove učenika iz različitih škola, on ujedno prezentuje i lokalne školske časopise, kao npr. Slovenské perličky (školski časopis OŠ "Sava Šumanović" u Erdeviku), Mladosť (časopis učenika OŠ "Maršal Tito" u Padini), Žiacke perličky (časopis učenika OŠ "Ljudevit Štur" u Kisaču), Naša škola (časopis učenika OŠ "15. oktobar" u  Pivnicama), Sedmokrásky (časopis učenika OŠ "Jozef Marčok Dragutin" u Gložanu), Ozveny (časopis učenika OŠ "Jan Amos Komenski" u Kulpinu), Halúzka (časopis učenika OŠ "Jan Kolar" u Selenči), Okienko (časopis OŠ "Mlada pokoljenja" u Kovačici), Okienko (časopis učenika i učitelja OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu), Oáza (školski časopis OŠ "heroj Janko Čmeljik" u Staroj Pazovi) i Sládkovič (časopis učenika i profesora Gimnazije "Jan Kolar" sa domom učenika u Bačkom Petrovcu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čaroslov možete čitati online na web stranici www.caroslov.rs, čiju izradu je finansirala Kancelarija za Slovake u inostranstvu. Autor i koordinator projekta je prof. Marija Andrašik koja kaže, da internet verzija časopisa Čaroslov ima cilj da kreira zanimljiv i aktuelan internet sadržaj, da učenicima iz raznih slovačkih škola u Vojvodini pruži mesto za samorealizaciju i prezentaciju svog stvaralaštva, kao i da obezbedi širu promociju naših škola. 

Za trud i do sada objavljene tekstove ovom prilikom zahvaljujemo kreativnim učenicima i redakciji časopisa i želimo im još puno brojeva Čaroslova, koji će svojim zanimljivim sadržajem i kreativnim vizuelnim rešenjem privući pažnju velikog broja čitalaca. 

Katarina Mosnak, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka Vas poziva na svečano otvaranje izložbe slika “Portreti” akademskog grafičara i slikara Pavela Čanjija koje će se održati 07.08.2019. u 19.00h u galeriji ZKVS.