Mira Brtka u Novom Sadu

27. mart 2012
U petak 30. marta sa početkom u 19. časova biće otvorena izložba "Mira Brtka i grupa Illumination". Izložbom počinje i rad Fondacije Brtka Kresoja koja ima predstavništvo na Petrovaradinu.

Mira Brtka je danas afirmisana umetnica koja je stekla zavidan ugled u srpskoj modernoj umetnosti. U naše umetničke tokove dolazi iz Rima, a 1971. godine predtavlja se dvema – odista inovacijskim - izložbenim postavkama u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Premijerno izlaže svoje geometrijske slike bliske tadašnjem evropskom umetničkom pokretu „nove tendencije“. Brtkina geometrija je nastala u Rimu, tada veoma živom i važnom umetničkom centru. Modernističke ideje, pročišćeno slikarstvo geometrije i tvrdih ivica, donele su osveženje u naše slikarstvo sedamdesetih.

Interesantno je da je slikarsko formiranje Mire Brtke ostvareno u Rimu. Tamo 1961. godine okončava Accademia di Belle Arti, kod čuvenog i izuzetno značajnog slikara profesora Đentilinija. Okružje u koje se uključuje je internacionalnog karaktera, a Brtka je na određeni način pripadala krugu umetnika u kojem su bila i izuzetno značajni umetnici poput Merca, Pistoleta, Doracija, Kristoa, Kaldera, Rihtera i drugih, a na jednoj veoma značajnoj konferenciji član je predsedništva kojem predsedava Đulio Karlo Argan jedan od najuglednijih modernističkih kritičara.

Tokom svog rimskog perioda (1960-1970) Brtka se upoznaje sa Abuyom Abeom, japanskim umetnikom koji je duži period živeo i radio u Rimu. Ovaj avangardistički slikar je 1967. godine formirao grupu od tada mladih umetnika okrenutih novim tendencijama. Tako su se u Grupi Iluminasion (Illumination) našli Marša Hafif (danas izuzetno značajna i cenjena američka slikarka), Italijani Paolo Pateli (čiji je rejting danas izuzetno visok) i Aldo Šmit (član internacionalne Grupe Zero), te naše umetnice Milena Čubraković i Mira Brtka. Abe ih je „ujedinio“ oko programu čistog modernističkog slikarstva, geometrizma i problematike svetlosti – fizičkog (svetlo) i duhovnog (prosvetljenje).

Delovanje u Grupi Iluminasion je veoma važno za formiranje umetničke ličnosti Mire Brtke, jer u jednom izuzetnom okružju uspostavlja svoj stvaralački stav koji će, potom, kontinuirano i logično razvijati tokom celokupnog umetničkog delovanja.

Izložba Mira Brtka i Grupa Ilumination je, u ovom trenutku, izuzetno značajna i zanimljiva ne samo zbog toga što će se ukazati na prelomni trenutak slikarstva jedne značajne slikarke kakva je Mira Brtka, nego i zato što će se na najdirektniji način evocirati jedan od najinteresantnijih trenutaka evropske slikarske modernosti. Izložba će biti otvorena u Novom Sadu, na Petrovaradinu, ul. Beogradska 23.

Izložbom svoj rad započinje i Fondacija Brtka Kresoja, koju je osnovala Mira Brtka 2011. godine sa ciljem da čuva, neguje i afirmiše umetničko stvaralaštvo porodice Brtka-Kresoja, da podstiče i afirmiše vrhunsko vizuelno i filmsko stvaralaštvo, da promoviše mlade stvaraoce sa posebnim akcentom na negovanje međunarodne saradnje. Delovanje Fondacije će biti okrenuto i ka međunarodnoj razmeni zahvaljujući značajnoj saradnji Mire Brtke sa galerijskim, filmskim i drugim kulturnim institucijama i umetnicima u Italiji, Slovačkoj, Turskoj i Japanu.

Fondacija je smeštena u jednoj od najočuvanijih i najlepših zgrada u petrovaradinskom podgrađu u Beogradskoj 23, nadomak Beogradske kapije. Fondacija raspolaže sa preko 200m prostora, u dva nivoa. U prizemlju je smeštena galerija u kojoj će se postavljati tematske i autorske izložbe Prostor na spratu je predviđen za stalnu postavku legata i dokumentacioni centar. Legat poseduje bogatu zbirku slikarskih, skulptorskih i filmskih ostvarenja Mire Brtke, te filmove njenog supruga Dragana Kresoje, jednog od naših najznačajnijih filmskih reditelja i sina Miloša Stefana Kresoje, filmskog snimatelja i reditelja dokumentarnih filmova koji su poginuli u helikopterskoj nesreći 1996. godine. Osim toga u Fondaciji se nalazi zbirka slika i grafika brojnih inostranih umetnika iz kolekcije Mire Brtke te bogata dokumentacija o umetničkoj zaostavštini troje stvaralaca.

Fondacija Brtka Kresoje će zbog izuzetnih umetničkih i kulturnih potencijala, zasigurno postati značajan punkt na kulturnoj i turističkoj mapi Novog Sada i regiona.

Vesna Latinović
Vidi još: 
Mira Brtka (biografija)

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ставља се ван снаге Одлука о расписивању јавног конкурса за именовање директора Завода за културу војвођанских Словака.
Izašao deseti godišnjak ZKVS "Majak", koji pruža pregled svih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u 2018. godini.
V sobotu 23. novembra sa v ÚKVS uskutočnil 15. ročník muzikologickej konferencie Slovenská hudba vo Vojvodine.
Jubilejný 20. festival mladých spevákov slovenských ľudových piesní Rozospievaný Sriem priniesol 24. novembra radosť obecenstvu a účastníkom.
U subotu 23. novembra 2019. god. održaće se 15. muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini na temu Istraživanje, dokumentacija i prezentacija muzike vojvođanskih Slovaka.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u utorak 19. novembra 2019. godine održana prezentacija najnovijih knjiga profesora Mihala Harpanja.
Prvé združenie Slovákov v Dobanovciach, z ktorého po piatich rokoch vznikli Slovenský dom, SKOS Šafárik, MOMS Dobanovce a Aktív žien.
U utorak 5. novembra je u ZKVS prezentovana knjiga Miline Sklabinski Estetičko-muzički radovi Martina Kmeća.
V Selenči sa 27. októbra 2019 uskutočnil 39. ročník Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč, ktorý v priamom prenose prostredníctvom RTV mohli sledovať aj diváci pri televíznych obrazovkách.