Srebrni pastir u rukama Jozefa Mađara

27. septembar 2011
U periodu od 13. do 15. septembra 2011. godine u Kučevu je održan međunarodni festival televizijskog i etnološkog filma FESTEF.

FESTEF je nastao u okviru smotre izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Homoljski motivi. Danas  se spomenuti festival realizuje kao samostalni i posvećen je filmskoj produkciji.

Ove godine FESTEF je obeležio drugu deceniju svog postojanja i  od samog osnivanja održava se u mestu Kučevo. Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 30 autora, kako domaćih tako i stranih. U kategoriji inostranih filmova, u konkurenciji je bilo ukupno 14  filmova i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, dok je u kategoriji domaćih bilo ukupno 16 filmova, koje potpisuju autori iz Srbije. 

Kameraman Jozef Maďar so soškou Strieborného pastiera

Foto: Juraj Bartoš

Na završnici festivala bilo je dodeljeno osam nagrada, od kojih je jedna otišla u ruke vojvođanskom Slovaku Jozefu Mađaru, koji dugi niz godina radi kao kamerman u Radio-televiziji Vojvodine. Jozej Mađar  je u toku svog dugogodišnjeg uspešnog snimateljskog rada dobio razne nagrade. Ovog puta osvojio je srebrnog pastira za rad na snimanju filma „Tako se tkao život“ u produkciji RTV Vojvodine, i tako u svoju kolekciju dodao još jednog, trećeg po redu.

Festival FESTEF iz godine u godinu postaje sve popularniji, što dokazuje  i broj učesnika, koji je svake godine sve veći. Upravo to je opravdanje za postojanje ovakvog tipa festivala. Svaki prijavljeni rad, odnosno film ili reportaža, svojim sadržajem na određeni način doprinosi očuvanju materijalnog i duhovnog kulturnog nasleđa.

Anna Struharova

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na podávanie návrhov na programovú činnosť Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov za rok 2020.
Dnes v Kysáči začína 16. ročník festivalu ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami zobrazujúcimi postavenie a poslanie ženy v spoločnosti v organizácii Kultúrneho centra Kysáč.
Slováci v Srbsku si od 27.09. do 1.10. sériou podujatí pripomenuli 100.výročie založenia najstaršej vzdelávacej inštitúcie Slovákov v zahraničí - Gymnázia Jána Kollára.
U petak 27. septembra je u galeriji ZKVS otvorena nesvakidašnja izložba šestorice naivnih umetnika, predstavnika kovačičke škole naivne umetnosti i istaknutich srpskih naivnih slikara.
U petak, 27. septembra, u Centru slovenskih kulutura pri Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, održana je promocija časopisa za književnosti i kulturu „Novi život“.
U petak 27. septembra 2019. godine u 18h, u galeriji ZKVS biće svečano otvorena izložba slika pod nazivom SLOVAČKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO.
U subotu 21. septembra 2019. godine održan je 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u organizaciji Kulturnog centra Kisač.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".