Srebrni pastir u rukama Jozefa Mađara

27. septembar 2011
U periodu od 13. do 15. septembra 2011. godine u Kučevu je održan međunarodni festival televizijskog i etnološkog filma FESTEF.

FESTEF je nastao u okviru smotre izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Homoljski motivi. Danas  se spomenuti festival realizuje kao samostalni i posvećen je filmskoj produkciji.

Ove godine FESTEF je obeležio drugu deceniju svog postojanja i  od samog osnivanja održava se u mestu Kučevo. Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 30 autora, kako domaćih tako i stranih. U kategoriji inostranih filmova, u konkurenciji je bilo ukupno 14  filmova i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, dok je u kategoriji domaćih bilo ukupno 16 filmova, koje potpisuju autori iz Srbije. 

Kameraman Jozef Maďar so soškou Strieborného pastiera

Foto: Juraj Bartoš

Na završnici festivala bilo je dodeljeno osam nagrada, od kojih je jedna otišla u ruke vojvođanskom Slovaku Jozefu Mađaru, koji dugi niz godina radi kao kamerman u Radio-televiziji Vojvodine. Jozej Mađar  je u toku svog dugogodišnjeg uspešnog snimateljskog rada dobio razne nagrade. Ovog puta osvojio je srebrnog pastira za rad na snimanju filma „Tako se tkao život“ u produkciji RTV Vojvodine, i tako u svoju kolekciju dodao još jednog, trećeg po redu.

Festival FESTEF iz godine u godinu postaje sve popularniji, što dokazuje  i broj učesnika, koji je svake godine sve veći. Upravo to je opravdanje za postojanje ovakvog tipa festivala. Svaki prijavljeni rad, odnosno film ili reportaža, svojim sadržajem na određeni način doprinosi očuvanju materijalnog i duhovnog kulturnog nasleđa.

Anna Struharova

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.