Mirisi silbaškog detinjstva

29. novembar 2010
U četvrtak 25. novembra 2010. u Silbašu je promovisana knjiga pod nazivom Mirisi silbaškog detinjstva autora Budimira M. Popadića.
Obálka knihy Vôňa silbašského detstva

Nakon knjiga Silbaška kazivanja i Običan divan silbaški (2007 i 2008) autora Budimira M. Popadića objavljen je još jedan naziv iz tzv. trilogije o Silbašu - Mirisi silbaškog detinjstva u izdavaštvu "Tiski cvet" iz Novog Sada. Putem tekstova napisanih srpskim i slovačkim dijalektom autor prikazuje neka prošla vremena ovog bačkog sela -  neki davni Silbaš, isčezle životne priče, običaje srpskog i slovačkog življa kao i  dogadjaje vezane za pojedince koji danas žive samo u uspomenama Silbašana. Autor  se tako direktno obraća svojim sugradjanima ali takodje i svim ljubiteljima vojvodjanske kulture i njenih specifičnosti.

Autor knihy Budimir Popadić, Sima Matić, Milina Sklabinská a Dragan Kojić hovorili o knihe

Foto: ÚKVS

Kako i sama knjiga tako i njena prezentacija posvećena je ne samo Silbašanima već i svim Vojvodjanima a prvenstveno Srbima i Slovacima. U prijatnoj porodičnoj atmosferi u OŠ "Braća Novakov" u Silbašu, koju je pohađao i sam B. Popadić pre nego što je upisao srednju vojnu školu u Banja Luci i Vojnu akademiju u Beogradu, organizovan je program u kome su nastupili neki od najboljih predstavnika dveju kultura na ovim prostorima.

Već pri dolasku gostiju vojvođanske melodije svirao je tamburaški orkestar Boška Nikolića iz Silbaša a na stolovima su bile dekoracije silbaških rukotvorina.

Program je počeo pesmom "Rodný môj kraj zo všetkých najkrajší" (Rodni moj kraj od svih najlepši) koja bi po mišljenju direktorke Zavoda za kulturu vojvodjanskih Slovaka Miline Sklabinski mogla biti i lajt-motiv knjige, kako je naglasila u svom pogovoru ove knjige.

SKUS P.J.Šafárika z Nového Sadu spestril program

Foto: ÚKVS

Učesnike je najavljivao Sava Bajac, novinar TV Bap i prijatelj autora knjige a među njima je predstavio i poznatog gajdaša Maksima Mudrinića iz Sivca koji je zajedno sa trijom "Gajde“ izveo zanimljive melodije. Nastupio je i FA  Vila iz Novog Sada dok su  za prezentaciju slovačke kulture bili zaduženi igrači i glumac Rastislav Zornjan SKUD-a "P. J. Šafarik" iz Novog Sada kao i narodni orkestar "Rosička" iz Kovačice i harmonikaš Pavel Matuh.

O knjizi su u superlativu govorili direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić, vlasnik izdavačke kuće „Tiski cvet“ iz Novog Sada Sima Matić kao i predstavnici lokalne samouprave. Zanimljive odlomke iz knjige su čitali Jovan Paul (Amatersko pozorište iz Sivca) i Milan Bursać (Amatersko pozorište iz Bačke Palanke) a za slovačke tekstove koje je Popadić iz poštovanja prema svojim susedima Slovacima izdao na slovačkom dijalektu, se pobrinuo Rastislav Zornjan.

Ľudový orchester Rosička z Kovačice

Foto: ÚKVS

Za sam kraj večeri prisutnima se obratio i autor knjige, kako ga prijatelji nazivaju Budiša, i zahvalio se svima koji su učestvovali u izdavanju knjige kao i u njenoj prezentaciji. Među njih ubrajamo i Zavod za kulturu vojvodjanskih Slovaka koji je finansijski  podržao štampanje knjige a takođe i organizovao učesnike slovačkog dela programa.

Anna Snidová
Vidi još: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je dvobroj 5 - 6 / 2019 Novog života!
V dôsledku ťažkého ochorenia, dnes 4. júla 2019 vo veku 70 rokov nás navždy opustil náš popredný výtvarný umelec Pavel Pop.
Podporujúc výtvarné umenie aj súčasných slovenských umelcov, Ústav poskytol priestory na prezentáciu prác mladej umelkyne Emílie Valentíkovej.
V slávnostnej sieni Miestneho spoločenstva v Selenči sa 25. júna 2019 uskutočnilo 1. zasadnutie Organizačno-správnej rady 39. Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč.
26. Dečiji folklorni fesival „Zlata brana” je održan od 21. do 23 juna 2019. godine u Kisaču u organizaciji Ustanove za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Kisač.
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”