Radionica slovačke omladine iz Mađarske, Rumunije i Srbije

28. avgust 2010 - 30. avgust 2010
Od 28. do 30. avgusta 2010. godine u Tatranskim Matliarima, u Slovačkoj, održana je međunarodna radionica pod nazivom Slovačka omladina sa Donje zemalje i njena implikacija u život manjine.

Radionica spada u zajedničke projekte, a njen rad koordiniraju Društvo za edukaciju i savetovanje u Nadlaku i Demokratski savez Slovaka i Čeha u Rumuniji. Projekat finansijski podržava Kancelarija za Slovake u inostranstvu, a boravak sedmoro učesnika iz Srbije podržali su NSSNM i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Momentka z workshopu

Foto: ZKVS

Na manifestaciji je učestvovalo tridesetak mladih ljudi iz Rumunije, Mađarske i Srbije. Razgovaralo se o problemima uključivanja mladih naraštaja u slovačku zajednicu u vlastitoj zemlji. Istovremeno se govorilo o osnivanju udruženja i o principima organizovanja različitih kulturnih priredbi. Lektor seminara bila je izvršna predsednica Organizacije Slovaka u Bekeščabi i direktorka tamošnjeg Doma slovačke kulture, Ana Ištvanova.

Lektorka na semináre bola Anna Ištvánová

Foto: ZKVS

U prvom delu radionice polaznici su predstavili svoju sredinu i zajednicu u kojoj žive i bliže opisali aktivnosti kojima se bave. Održane su kreativne prezentacije o Nadlaku, o Slovacima koji žive u oblasti Bihora u Rumuniji s akcentom na njihovom kulturnom radu, usledila je interesantna analiza učesnika iz Mađarske, zatim kratko predavanje o opštini Bački Petrovac i njegovoj Kancelariji za mlade. Bogatu i raznovrsnu delatnost slovačke omladine u Srbiji, njena udruženja, manifestacije, periodičnu štampu koja im je posvećena, predstavile su Nataša Simonović i Katarina Mosnak iz ZKVS. Prisutnima se obratila i koordinatorka Odbora za kulturu NSSNM, Marija Čanji, koja je govorila o najvišoj legalnoj i legitimnoj instituciji Slovaka u Srbiji, Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine.

Práca v skupinách

Foto: ZKVS

U praktičnom delu radionice mladi su u grupama „osnivali“ svoje organizacije, udruženja, društva, a istovremeno radili na osnovi projekata čiji cilj je organizacija raznih manifestacija i programa slovačke omladine u Donjim zemljama. Zatim su prezentovali svoje radove i zajedno ih i ocenjivali. Na kraju radionice, predsednik Društva za edukaciju i savetovanje u Nadlaku, Pavel Hlasnjik, učesnicima je podelio sertifikate za aktivno učešće na međunarodnoj radionici Slovačka omladina na Donjoj zemlji i njena implikacija u život manjine.

Sastavni deo seminara bilo je razgledanje okoline Tatranskih Matliara, živopisnog gradića u Visokim Tatrama.

Prezentácia mládežníckych združení

Foto: ZKVS

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.