Verski život Slovaka u Kanadi

25. jul 2010
Kanadski slovački institut u saradnji sa Mesnim odborom Matice slovačke u B.Petrovcu organizovali su prezentaciju knjige Verski život Slovaka u Kanadi autora Ondreja Mihalja.

Ondrej Mihalj, fotograf i publicista iz Kanade je u kulturnom životu vojvođanskih Slovaka prisutn zahvaljujući brojnim umetničkim i dokumnetacionim projektima. Iza njega su izložbe i publikacije na temu Izumiruća lepota slovačkih kuća u Vojvodini kao i Rasuđivanja u ogledalu vremena čime je značajno doprineo afirmaciji potrebe sistemskog očuvanja kulturnog nasleđa vojvođanskih Slovaka. Ujedno, svoju umetničku i dokumentacionu delatnost posvećuje i svojoj drugoj domovini – Kanadi, te je prošle godine organizovao izložbu fotografija Moja Kanada. Ove godine nas je Ondrej Mihalj obogatio izdanjem Verski život Slovaka u Kanadi, u kojem sa tekstovima i fotografijama ilustruje početke, razvoj i izazove sa kojima se suočava verski život slovačkih iseljenika u Kanadu hrišćanskih veroispovesti.

Príhovor autora Ondreja Miháľa
Foto: ZKVS

Prezentacija knjige sastojala se iz čitanja odlomaka iz ove publikacije kao i iz stručnih recenzija, koje su pročitali Mgr. Vladislav Ivičiak, sveštenik evangelističke crkve i direktor Ekumenske humanitarne organizacije kao i Mgr. Marijan Dej, sveštenik rimokatoličke crkve u Slenči i dekan bački. Prezentaciju je uveličao i nastup kamernog hora Musica Viva, kojim rukovodi Marjena Stanković-Krivak. Reči podrške dali su i Mr. Kenneth Sooley, chargé d’affaires Ambasade u Kanadi u Beogradu i predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova-Melihova a reči zahvalnosti je na kraju promocije rekao i sam autor Ondej Mihalj.

S obzirom na to da su mnoge verske zajednice Slovaka u Kanadi, kako evangelističke tako i rimskokatoličke osnovali ili razvili upravo slovački iseljenici sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno iz Vojvodine, ova knjiga predstavlja veoma značajan dokument i relevantan izvor informacija o verskom aspektu komune Slovaka, koja živi u Vojvodini.

Recenzija o knjizi Verski život Slovaka u Kanadi autora Mgr. Vladislava Ivičiaka na slovačkom jeziku

Milina Sklabinski
Vidi još: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kulturni centar Kisač organizuje u subotu 21. septembra 2019. godine 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u Srbiji.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.