Još jedan korak u oblasti zaštite kulturnog nasleđa vojvođanskih Slovaka

6. jul 2010
ZKVS doprineo je da se Andrea Beređi iz Erdevika profiliše kao stručnjak u oblasti zaštite i razvoja kulturnog nasleđa na postdiplomskim studijama na Akademiji Istropolitana Nova u Svetom Juru.

U saradnji sa Akademijom Istropolitana Nova, u cilju obrazovanja stručnjaka u oblasti zaštite, obnove i razvoja istorijskih gradova i objekata i sa željom da se i taj segment kulture vojvođanskih Slovaka stalno unapređuje, ZKVS omogućio je mladim apsolventima visokih škola iz Vojvodine da konkurišu za stipendiju i završe studije programa Zaštita i razvoj kulturnog nasleđa Slovaka.

Foto: Andrea Beređi

Mr Andrea Beređi iz Erdevika, apsolventkinja žurnalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta Konstantina Filozofa u Nitri, zainteresovala se za oglas koji je Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka objavio u nedeljniku Hlas ľudu u junu 2009. godine. Pošto je ispunila sve uslove prijema, a zahvaljujući finansijskoj podršci ZKVS, koji je studentima iz Vojvodine platio školarinu, A. Beređi je u oktobru 2009. godine započela postdiplomske studije. Po završetku studija i ocene završnih prezentacija, A. Beređi, zajedno sa ostalim apsolventima tih studija, 23. juna 2010. godine svečano je primila sertifikat o uspešnom završetku godišnjeg programa Zaštita i razvoj kulturnog nasleđa na Akademiji Istropolitana Nova u Svetom Juru, u Slovačkoj republici, u akademskoj godini 2009/2010.

Andrea Berediová a jej kolegyne na praktickej prednáške Akadémie Istropolitana Nova vo Svätom Jure

Studije su organizovane na engleskom jeziku, a završilo ih je deset studenata iz Amerike, Turske, Estonije, Bosne i Hercegovine, kao i iz Slovačke i Srbije. Međunarodna grupa studenata je uz pomoć lektora, koji su takođe bili mahom iz inostranstva (Češka, Austrija, Belgija, Egipat, Holandija, Engleska, Norveška, Izrael i Slovačka), u tri semestra istraživala arhitektonsko kulturno nasleđe. Osim teoretskog dela AINova organizovala je i ekskurzije gde su studenti svoju teoriju proveravali u praksi. Osim jednodnevnih poseta Bratislavi, Svetog Jura, Trnave, Brna, studenti su po nedelju dana boravili i u Ljevoči, Košicama, Beču. Pažnju su posvetili, pre svega, kulturnim spomenicima pod zaštitom UNESCO, a u Ljevoči su svoje veštine usavršavali u restauratorskim ateljeima. U Košicama, gradu koji će 2013. godine biti proglašen za evropski glavni grad kulture, pratili su kako protiču pripreme za taj događaj. Svaki semestar studenti su završavali odbranom istraživačkog rada i prezentacijom koju je ocenjivala komisija AINove i njeni saradnici iz Slovačke i Beča.

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.