Trijumf Slovačkog pozorišta iz Stare Pazove

26. jun 2010
U Kuli je završen 52. festival amaterskih pozorišta Srbije, na kome je za najbolje ostvarenje proglašena predstava “Kad dunu prolećni vihori „ u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove.

U Kuli je završen 52. festival amaterskih pozorišta Srbije na kome je od od 18.do 26. juna scenska umeća pokazalo osam pozorišnih trupa: iz Kruščića, Velike Plane, Stare Pazove, Ćićevca, Sente, Uba, Teatra 5. iz Beograda i Aleksinca. Žiri u kome su bili teatrolog dr Zoran Jovanović , reditelj Dimitrije Jovanović i glumac Jugoslav Krajnov za najbolje ostvarenje na festivalu proglasio je predstavu “Kad dunu prolećni vihori „ Vladimira Hurbana Vladimirova, najproduktivnijeg slovačkog dramskog pisca ( napisao 68 drama ) , u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, a u režiji Miroslava Benke.

Momentka z predstavenia Keď vejú jarné víchre
Foto: ZKVS

Ova predstava je pored zlatne plakete dobila još šest nagrada za pojedinačna ostvarenja od kojih Miroslav Benka četiri  za najbolju režiju, scenografiju, kostime, dizajn plakata i programa, Marija Hlebjanova za najbolju žensku a Jaroslav Litavski Điđi za najupečatljivje ostvarenu epizodnu ulogu.

Srebrna plaketa je pripala predstavi „Paklena pomorandža“ Entonija Bardžisa, koju je u scenskoj postavci Zorana Rakića izvela pozorišna trupa „Teatr 5.“ iz Beograda, a pripala joj je i nagrada za scensku ekspresiju ( koreografiju i scenske borbe), reditelj Rakić je nagrađen specijalnom nagradom za inventivnu scenografiju, a Marko Ristovojević jednom od tri ravnopravne nagrade za glumačku interpretaciju. Predstava „Lepe oči , ružne slike„ Maria Vargasa Ljose u produkciji Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente, u režiji Branka Vučetića dobila je bronzanu plaketu. Branislav Unginović, koji je igrao jednog od ukupno tri lika u predstavi, nagrađen je za najbolje odigranu mušku ulogu. Nagrada je je pripala i Marku Matoviću za muziku u Šekspirovom „Snu letnje noći“ koju je u režiji Dejana Cicmilovića izvelo AP „Masuka„ iz Velike Plane.

Žiri je dodelio i pet pohvalnica za glumačku igru koje su dobili: Nikola Bulatović i Jova Samardžić iz predstave „Kočije ljubavi“ Slobodana Petkovića, izvedenoj u produkciji AP “Luča„ iz Kruščića u režiji Fedora Popova, Stevan Jovanović iz  „Sna letnje noći“, Žikica Milošević („Pazarni dan“ Aleksandra Popovića u režiji Aleksandra Tadića, AP „Raša Plaović“ sa Uba), Miloš Paović ( „Mrešćenje šarana“ Aleksandra Popovića u režiji Duka Jovanović, AP Aleksinac) i Mirjana Živković ( „Virus „ Siniše Kovačevića u režiji Zorana Obradovića, AP Ćićevac).

Branko Rakočević

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka Vas poziva na svečano otvaranje izložbe slika “Portreti” akademskog grafičara i slikara Pavela Čanjija koje će se održati 07.08.2019. u 19.00h u galeriji ZKVS.