Trijumf Slovačkog pozorišta iz Stare Pazove

26. jun 2010
U Kuli je završen 52. festival amaterskih pozorišta Srbije, na kome je za najbolje ostvarenje proglašena predstava “Kad dunu prolećni vihori „ u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove.

U Kuli je završen 52. festival amaterskih pozorišta Srbije na kome je od od 18.do 26. juna scenska umeća pokazalo osam pozorišnih trupa: iz Kruščića, Velike Plane, Stare Pazove, Ćićevca, Sente, Uba, Teatra 5. iz Beograda i Aleksinca. Žiri u kome su bili teatrolog dr Zoran Jovanović , reditelj Dimitrije Jovanović i glumac Jugoslav Krajnov za najbolje ostvarenje na festivalu proglasio je predstavu “Kad dunu prolećni vihori „ Vladimira Hurbana Vladimirova, najproduktivnijeg slovačkog dramskog pisca ( napisao 68 drama ) , u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, a u režiji Miroslava Benke.

Momentka z predstavenia Keď vejú jarné víchre
Foto: ZKVS

Ova predstava je pored zlatne plakete dobila još šest nagrada za pojedinačna ostvarenja od kojih Miroslav Benka četiri  za najbolju režiju, scenografiju, kostime, dizajn plakata i programa, Marija Hlebjanova za najbolju žensku a Jaroslav Litavski Điđi za najupečatljivje ostvarenu epizodnu ulogu.

Srebrna plaketa je pripala predstavi „Paklena pomorandža“ Entonija Bardžisa, koju je u scenskoj postavci Zorana Rakića izvela pozorišna trupa „Teatr 5.“ iz Beograda, a pripala joj je i nagrada za scensku ekspresiju ( koreografiju i scenske borbe), reditelj Rakić je nagrađen specijalnom nagradom za inventivnu scenografiju, a Marko Ristovojević jednom od tri ravnopravne nagrade za glumačku interpretaciju. Predstava „Lepe oči , ružne slike„ Maria Vargasa Ljose u produkciji Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente, u režiji Branka Vučetića dobila je bronzanu plaketu. Branislav Unginović, koji je igrao jednog od ukupno tri lika u predstavi, nagrađen je za najbolje odigranu mušku ulogu. Nagrada je je pripala i Marku Matoviću za muziku u Šekspirovom „Snu letnje noći“ koju je u režiji Dejana Cicmilovića izvelo AP „Masuka„ iz Velike Plane.

Žiri je dodelio i pet pohvalnica za glumačku igru koje su dobili: Nikola Bulatović i Jova Samardžić iz predstave „Kočije ljubavi“ Slobodana Petkovića, izvedenoj u produkciji AP “Luča„ iz Kruščića u režiji Fedora Popova, Stevan Jovanović iz  „Sna letnje noći“, Žikica Milošević („Pazarni dan“ Aleksandra Popovića u režiji Aleksandra Tadića, AP „Raša Plaović“ sa Uba), Miloš Paović ( „Mrešćenje šarana“ Aleksandra Popovića u režiji Duka Jovanović, AP Aleksinac) i Mirjana Živković ( „Virus „ Siniše Kovačevića u režiji Zorana Obradovića, AP Ćićevac).

Branko Rakočević

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.