Na vašaru 2010

11. jun 2010 - 13. jun 2010
U subotu 12. juna 2010. godine u Nadlaku (Rumunija) održala se manifestacija Slovaka sa "Donje zemlje" pod nazivom Na vašaru.

Manifestacija se sastojala od tri dela – priprema i degustacija slovačkih specijaliteta iz Donjih zemalja, prezentacija tradicionalnih zanata i kulturni program sačinjen od muzike, igara i pozorišta.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Vašar je otvorio duvački orkestar Nadlačanka, pevala je Marija Krajčikova-Bontea, usledili su pozdravni govori organizatora iz Rumunije, delegacija iz Srbije i Mađarske, a zatim je manifestaciju svečano otvorio potpredsednik Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumuniji, Pavel Hlasnjik. Posetiocima je pozdrave iz Srbije prenela predsednica Matice slovačke u Srbiji, Katarina Melegova-Melihova koja je predstavila i sadržaj naših štandova. U ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, oficijelnog partnera projekta Na vašaru, takođe  u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka kao koordinatora slovačke delegacije iz Srbije, na ovoj manifestaciji govorila je direktorka ZKVS Milina Sklabinski.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

U Nadlaku su i ove godine bili prisutni, osim iz redova domaćina, brojni majstori najrazličitijih zanata, vredne domaćice iz Donjih zemalja i muzičari iz Mađarske i Srbije, a u programu su učestvovali i gosti iz Slovačke. Vojvođanske Slovake na ovogodišnjem vašaru predstavljali su metlari, šeširdžije, medari, kolačari, predioci, izrađivači violina, naivni slikari i drugi, ali bilo je tamo i kuvara koji su posetiocima nudili sarmu iz Kisača, kobasicu iz Petrovca, taške s makom, savijaču, rezance, krofne, herovke itd.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

O svemu su brinuli članovi udruženja iz Bačkog Petrovca, Kisača, Aradca i Novog Sada, zatim naivni slikar Pavel Cicka i izrađivač violina Jan Njemček iz Kovačice. Vašarsku publiku uveseljavale su žene iz Aradca svirajući harmoniku, tzv. meške i neumorno pevajući, tako da je njihov štand bio jedan od najbolje posećenih.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Sa vašara se čula i narodna muzika Tibora Moćana, zatim muzika u izvođenju grupe Igrici, bilo je i humorističkih scena pozorišne grupe X i scena sa Cigankom vračarom. U okviru muzičko-folklornog programa nastupio je folklorni ansambl (FA) Salašan iz Nadlaka (RO), FA Cerovina iz Čerpotoka (RO) i FA Furmička iz Čemera (HU).

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Učesnik iz Srbije u manifestaciji bilo je FA Šafarik iz Novog Sada, čije su igre bile u dosluhu sa njom, tako da su se na vašaru u Nadlaku pojavili „čobanin sa ovcama“, te putujući krpari šerpi i lonaca. Članovi kulturno-umetničkog društva Šafarik pokazali su i kako se prede, ali i to, kako su se nekada momci i devojke zabavljali na prelu, koje je vrlo dobro sastavljalo korisno sa lepim i zabavnim i bilo je omiljeno kod vojvođanskih Slovaka. Čule su se i pesme iz Stare Pazove koje je izveo tokar i pevač, Martin Klaćik, uz muzičku pratnju Pavla Matuha.

Specifičnost ovogodišnjeg Susreta Slovaka sa Donje zemlje bilo je pevanje na tornju evangelističke crkve u Nadlaku kojim je manifestacija zatvorena.

Pogledajte deo atmosfere sa vašara:

You need Flash player to see this content.

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V stredu 31.marca sa v ÚKVS uskutočnila prezentácia najnovšieho, 6. knižného titulu z edície Doktorské dizertácie.
V ÚKVS bola v piatok 26. marca slávnostne otvorená výstava insitného maliara Miroslava Hraška z Hajdušice.
V sobotu 20. marca 2021 sa uskutočnila schôdza sedemčlennej poroty na udelenie ceny Pro Cultura Slovaka.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 11. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú dobové fotografie znázorňujúce školský život vojvodinských Slovákov v minulosti.
Vo Výstavnom salóne Kultúrneho centra Zrenjaninu, vo štvrtok 4. februára 2021 otvorili 32. samostatnú výstavu Michala Ďurovku, akademického maliara z Kysáča.
U ponedeljak, 8. februara, je u galeriji ULUV-a u Novom Sadu otvorena izložba pod nazivom 1+1 Nagoveštaji, Alene Klaćikove i Jozefa Klaćika. 
Po takmer jednoročnej prestávke v oblasti kultúry, zapríčinenej pretrvávajúcou pandémiou koronavírusu, v Starej Pazove sa v krátkej dobe uskutočnili hneď tri udalosti.
Petrovské Divadlo VHV na záver koronaroka (2020) predsa pripravilo a zinscenovalo na svojej Malej scéne divadelné predstavenie 26. decembra 2020.
Svetlo sveta uzrela nová monografická publikácia venovaná kameramanovi Jozefovi Maďarovi.
Tohto roku uplynulo 10 rokov od založenia nového výtvarníckeho podujatia, ktoré si dalo za úlohu mapovať a predstavovať tvorbu slovenských výtvarníkov, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú zo záľuby.