Na vašaru 2010

11. jun 2010 - 13. jun 2010
U subotu 12. juna 2010. godine u Nadlaku (Rumunija) održala se manifestacija Slovaka sa "Donje zemlje" pod nazivom Na vašaru.

Manifestacija se sastojala od tri dela – priprema i degustacija slovačkih specijaliteta iz Donjih zemalja, prezentacija tradicionalnih zanata i kulturni program sačinjen od muzike, igara i pozorišta.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Vašar je otvorio duvački orkestar Nadlačanka, pevala je Marija Krajčikova-Bontea, usledili su pozdravni govori organizatora iz Rumunije, delegacija iz Srbije i Mađarske, a zatim je manifestaciju svečano otvorio potpredsednik Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumuniji, Pavel Hlasnjik. Posetiocima je pozdrave iz Srbije prenela predsednica Matice slovačke u Srbiji, Katarina Melegova-Melihova koja je predstavila i sadržaj naših štandova. U ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, oficijelnog partnera projekta Na vašaru, takođe  u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka kao koordinatora slovačke delegacije iz Srbije, na ovoj manifestaciji govorila je direktorka ZKVS Milina Sklabinski.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

U Nadlaku su i ove godine bili prisutni, osim iz redova domaćina, brojni majstori najrazličitijih zanata, vredne domaćice iz Donjih zemalja i muzičari iz Mađarske i Srbije, a u programu su učestvovali i gosti iz Slovačke. Vojvođanske Slovake na ovogodišnjem vašaru predstavljali su metlari, šeširdžije, medari, kolačari, predioci, izrađivači violina, naivni slikari i drugi, ali bilo je tamo i kuvara koji su posetiocima nudili sarmu iz Kisača, kobasicu iz Petrovca, taške s makom, savijaču, rezance, krofne, herovke itd.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

O svemu su brinuli članovi udruženja iz Bačkog Petrovca, Kisača, Aradca i Novog Sada, zatim naivni slikar Pavel Cicka i izrađivač violina Jan Njemček iz Kovačice. Vašarsku publiku uveseljavale su žene iz Aradca svirajući harmoniku, tzv. meške i neumorno pevajući, tako da je njihov štand bio jedan od najbolje posećenih.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Sa vašara se čula i narodna muzika Tibora Moćana, zatim muzika u izvođenju grupe Igrici, bilo je i humorističkih scena pozorišne grupe X i scena sa Cigankom vračarom. U okviru muzičko-folklornog programa nastupio je folklorni ansambl (FA) Salašan iz Nadlaka (RO), FA Cerovina iz Čerpotoka (RO) i FA Furmička iz Čemera (HU).

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Učesnik iz Srbije u manifestaciji bilo je FA Šafarik iz Novog Sada, čije su igre bile u dosluhu sa njom, tako da su se na vašaru u Nadlaku pojavili „čobanin sa ovcama“, te putujući krpari šerpi i lonaca. Članovi kulturno-umetničkog društva Šafarik pokazali su i kako se prede, ali i to, kako su se nekada momci i devojke zabavljali na prelu, koje je vrlo dobro sastavljalo korisno sa lepim i zabavnim i bilo je omiljeno kod vojvođanskih Slovaka. Čule su se i pesme iz Stare Pazove koje je izveo tokar i pevač, Martin Klaćik, uz muzičku pratnju Pavla Matuha.

Specifičnost ovogodišnjeg Susreta Slovaka sa Donje zemlje bilo je pevanje na tornju evangelističke crkve u Nadlaku kojim je manifestacija zatvorena.

Pogledajte deo atmosfere sa vašara:

You need Flash player to see this content.

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Výstava 6. bienále kysáčskych akademických výtvarných a úžitkových umelcov a hostí bola otvorená v Galérii SND v miestnostiach Slovenského národného domu v Kysáči v sobotu 19. októbra 2020.
Miestny odbor Matice slovenskej Jánošík zorganizoval 12. 09. 2020 2. kolóniu insitných maliarov a slávnostnú Akadémiu pri príležitosti založenia dediny Jánošík.
Udelenie cien Ondreja Štefanka a Pro Cultura Slovaca sa predsa zrealizovalo v piatok 11. septembra b. r. v Nadlaku v sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku.
Vo štvrtok, 13. augusta 2020 v Selenči, v miestnostiach základnej školy Jána Kollára zasadala Organizačno-správna rada Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč.
Nová premiéra Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Keď by sme chceli predstaviť činnosť komorného zboru Zvony, tak by sme ju určite predstavili za pomoci repertoára, ktorý tento náš vojvodinský slovenský spevácky komorný zbor interpretoval.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov bola v stredu 12. augusta 2020 otvorená spoločná výstava šietich mladých slovenských vojvodinských výtvarníčok pod názvom 90 plus.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.