Naiva kao čuvar identiteta vojvođanskih Slovaka

13. novembar 2020
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u četvrtak 12. novembra otvorena nesvakidašnja izložba naivne umetnosti.

 

Naiva kao čuvar identiteta vojvođanskih Slovaka je još jedna izložba koju je Zavod organizovao u saradnji sa udruženjem građana Naiva Art Kult iz Kovačice. Zbog pandemije koronavirusa otvaranje izložbe je organizovano u ograničenoj formi, sa ograničenim brojem posetilaca. Na početku svečanog otvaranja izložbe prisutnim predstavnicima medija su se obratili direktor ZKVS Vladimir Francisti, predstavnici udruženja građana Naiva Art Kult i autori postavke Boško Nedeljkov i Marija Raspir i istoričarka umetnosti Jarmila Ćendić, koja je izložbu i formalno otvorila.

Na izložbi su predstavljene slike poznatih naivnih slikara Zuzane Halupove, Ane Čižik, Eve Husarik, Katarine Kadlečik, Jana Žolnaja i Save Stojkova kao i trodimenzionalni eksponati iz bogate etnografske baštine vojvođanskih Slovaka, u ovom slučaju primeri tradicionalne narodne nošnje koji se često pojavljuju na slikama predstavnika kovačičke škole naivne umetnosti a prisutni su i na izloženim slikama.

Ova izložba nema ambiciju da prikaže kompleksnu sliku kulturnog nasleđa kao ni reprezentativni prikaz fenomena kao što je naivna umetnost vojvođanskih Slovaka. Namera autora izložbe bila je da ukažu na neke specifičnosti umetničkog izraza ovdašnjih naivnih umetnika i na snažnu povezanost savremene naivne umetnosti sa tradicionalnim oblicima narodnog kulturnog nasleđa. Ova veza se može uočiti kako na sadržajnoj strani naivne umetnosti vojvođanskih Slovaka, tako i na formalnoj, odnosno izražajnoj strani njihovog stvaralaštva. Sa aspekta sadržaja može se konstatovati apsolutna prevlast motiva, koji direktno oslikavaju stvarnost života vojvođanskih Slovaka - ljudi u narodnim nošnjama, tradicionalna arhitektura, običaji lokalne slovačke etničke zajednice, prizori iz svakodnevnog života, uobičajeni poslovi seljaka, zabave. Po pravilu su to prikazi stvarnosti koja polako ali sigurno nestaje, ali ih ovi naivni umetnici doživljavaju kao izuzetno važan element sopstvenog etničkog, duhovnog i kulturnog identiteta i zato insistiraju na njihovom prikazivanju.

Sa formalnog aspekta većina predstavnika kovačičke škole naivne umetnosti neguje sličan izražajni arhetip u smislu primene sličnog stilizovanog naivnog crteža, bogatog kolorita koji je blizak koloritu narodnih nošnji, kao i određenih kompozicijskih stereotipa. Kao što tradicionalna narodna umetnost i anonimni narodni umetnici stvaraju sopstvene kanone, koji se naknadno reprodukuju kao kohezivni simboli vlastitog etničkog identiteta, tako i konkretni slovački autori koriste postojeće kanone trudeći se da ih kreativno preispitaju, odn. da spoje (etnički i estetski) definisane likovne postupke sa sopstvenom individualnom kreativnošću. Zbog toga nameru autora izložbe da predstave predmete tradicionalnog kulturnog nasleđa zajedno sa delima naivne umetnosti vojvođanskih Slovaka treba posmatrati kao prikaz kontinuiteta kulturnog postojanja slovačke etničke zajednice u Vojvodini, što nam omogućava da bolje shvatimo genezu i njenu kulturnu sadašnjost. Naravno, ova izložba je takođe i dragoceni dokument o tome kakvi smo bili i kakvi bismo želeli da budemo.

Tekst: Ladislav Čаnјi, fotografiјe: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V stredu 31.marca sa v ÚKVS uskutočnila prezentácia najnovšieho, 6. knižného titulu z edície Doktorské dizertácie.
V ÚKVS bola v piatok 26. marca slávnostne otvorená výstava insitného maliara Miroslava Hraška z Hajdušice.
V sobotu 20. marca 2021 sa uskutočnila schôdza sedemčlennej poroty na udelenie ceny Pro Cultura Slovaka.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 11. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú dobové fotografie znázorňujúce školský život vojvodinských Slovákov v minulosti.
Vo Výstavnom salóne Kultúrneho centra Zrenjaninu, vo štvrtok 4. februára 2021 otvorili 32. samostatnú výstavu Michala Ďurovku, akademického maliara z Kysáča.
U ponedeljak, 8. februara, je u galeriji ULUV-a u Novom Sadu otvorena izložba pod nazivom 1+1 Nagoveštaji, Alene Klaćikove i Jozefa Klaćika. 
Po takmer jednoročnej prestávke v oblasti kultúry, zapríčinenej pretrvávajúcou pandémiou koronavírusu, v Starej Pazove sa v krátkej dobe uskutočnili hneď tri udalosti.
Petrovské Divadlo VHV na záver koronaroka (2020) predsa pripravilo a zinscenovalo na svojej Malej scéne divadelné predstavenie 26. decembra 2020.
Svetlo sveta uzrela nová monografická publikácia venovaná kameramanovi Jozefovi Maďarovi.
Tohto roku uplynulo 10 rokov od založenia nového výtvarníckeho podujatia, ktoré si dalo za úlohu mapovať a predstavovať tvorbu slovenských výtvarníkov, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú zo záľuby.