Objavljena je knjiga o arhitekti Harmincu

1. mart 2019
Izdavačka kuća TRIO Publishing i Arhitektonski fkultet STU u Bratislavi su objavili knjigu posvećenu nestoru slovačke arhitekture Mihalu Milanu Harmincu.

Svečana prezentacija slovačkog i engleskog izdanja ove knjižne publikacije – naučne monografije autora Jane Ponjičanove i Petra Podražke pod nazivom “# Harminc” je održana u utorak 26. 02. 2019. godine u 17 časova u Dvorani Ministarstva za kulturu Republike Slovačke u Bratislavi.

Mihal Milan Harminc je rođen 7. oktobra 1869. godidne u Kulpinu i spada pored D. Jurkoviča i E. Beluša među najznačajnije slovačke aritekte. Naučna monografija “# Harminc” prikazuje njegov život i izuzetan arhitektonski rad. Zanimljiva životna priča, karakteristike pojedinih stvaralačkih faza od istoricizma do moderne i funkcionalizma, zajedno sa reprezentativnim tipološkim izborom građevina ovog arhitekte – sve to predstavljeno u godini 150. godidšnjice rođenja i 55 godišnjice smrti nestora, stvara preduslov za bolje poznavanje istoriografije slovačke arhitekture. Impozantnih skoro 300 realizovanih dela raznih tipoloških karakteristika na teritoriji bivše Austro-Ugarske monarhije, kasnije Slovačke u okviru ondašnje Čehoslovačke, kao i na teritorije zemalja naslednica – Mađarske, Srbije, Rumunije pa i Ukrajine u periodu od 1887. do 1951. godine su ga s pravom uvrstili među najproduktivnije arhitekte ne samo u Slovačkoj, već i u širem evrospkom prostoru.

Autori u tekstu donose mnogo novih informacija koje doprinose identifikaciji arhitektonskih vrednosti Harmincovog dela a time i očuvanju našeg i evropskog kulturnog nasleđa. Život i delo ove izuzetne ličnosti u knjizi ilustruju dragoceni arhivski dokumenti (do sada neobjavljivani), originalni planovi, istorirjske i sadašnje fotografije koje upotpunjuju sliku monumentalnog arhitektonskog dela nestora. Uprkos svojim nespornim naučnim i profesionalnim vrednostima knjiga je izuzetno zanimljiva i za laičke čitatelje.

Priredio: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.