Otvaranje izložbe Jozefa Klaćika

7. novembar 2009
U Galeriji Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu je otvorena izložba posvećena životnom jubileju Jozefa Klaćika.

Razgledanje najnovijih slika umetnika Jozefa Klaćika je bilo propraćeno abstraktnim ambijentalnim muzičkim interpretacijama Ervina Maline i Bogdana Rankovića. I sam autor izložbe je ovaj sinkretizam doživeo kao upotpunjavanje proslave njegovog životnog jubileja i četrdesetogodišnjeg stvaralaštva. Ovaj umetnik, student Hložnika, Brunovskog i Dubaja u svojim delima se posle početničkog pop-arta posveto apstrakciji, urbanoj geometriji i arhitektonici.

Vernisáž výstavy Jozefa Klátika, 2009

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Već kao iskusan i poznat slikar, u prostorije Galerije Zuzke Medveđove je doneo dve, po formi i sadržaju različite grupe dela. Na prvi pogled moglo bi se reći da se radi o identičnim delima koja prikazuju geometričke oblike, oštre uglove. Međutim Pavel Čanji je na pojedinim slikama istakao tzv. neovarvarizam.

Jozef Klaćik je prvenstveno poznat od izložbe u Galeriji Karola Miloslava Lehotskog kao slikar postmoderne umetnosti, kao slikar koji stvara primarne oblike – trougao, krug i elipsu. Po mišljenju Vladimira Valenćika posle 2000. godine ovaj umetnik se usredsredio na istraživanje razdvajanja i spajanja jednobojnih podloga. Slike ovog tipa su se neretko transformisale u oslikane nepravilne geometričke umetničke objekte i zidne instalacije.

Slovački izdavački centar je ovom prilikom izdao zbirku vizualne poezije Jozefa Klaćika pod nazivom Koniec jazyka (Kraj jezika). Na izložbi je bio i reditelj Miroslav Benka koji je na izložbi umetniku javno ponudio saradnju za novu pozorišnu predstavu inspirisanu motivima njegovih dela.

Vernisáž výstavy Jozefa Klátika, 2009

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Cela izložba je predstavljena kao jedna metafora. Ako primarne oblike posmatramo kao istraživanje vizualne podloge sveta – kao duhovni povratak u Altamiru, u primarnu kreaciju ali i kao vraćanje na početak, onda je izložba bila simbolično predstavljena kao novi početak. Autor je krenuo ispočetka. Jer pre četiri godine mu je požar u ateljeu uništio gotovo sva dela. Najnovije slike su umetnikov odgovor na ovu tragediju. Sila, bunt i unutrašnja borba sa vatrom su osnova za njegov stvaralački izraz.

Annamarija Boldocki Grbić
Vidi još: 
Jozef Klaćik (biografija)

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.