Otvaranje izložbe Jozefa Klaćika

7. novembar 2009
U Galeriji Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu je otvorena izložba posvećena životnom jubileju Jozefa Klaćika.

Razgledanje najnovijih slika umetnika Jozefa Klaćika je bilo propraćeno abstraktnim ambijentalnim muzičkim interpretacijama Ervina Maline i Bogdana Rankovića. I sam autor izložbe je ovaj sinkretizam doživeo kao upotpunjavanje proslave njegovog životnog jubileja i četrdesetogodišnjeg stvaralaštva. Ovaj umetnik, student Hložnika, Brunovskog i Dubaja u svojim delima se posle početničkog pop-arta posveto apstrakciji, urbanoj geometriji i arhitektonici.

Vernisáž výstavy Jozefa Klátika, 2009

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Već kao iskusan i poznat slikar, u prostorije Galerije Zuzke Medveđove je doneo dve, po formi i sadržaju različite grupe dela. Na prvi pogled moglo bi se reći da se radi o identičnim delima koja prikazuju geometričke oblike, oštre uglove. Međutim Pavel Čanji je na pojedinim slikama istakao tzv. neovarvarizam.

Jozef Klaćik je prvenstveno poznat od izložbe u Galeriji Karola Miloslava Lehotskog kao slikar postmoderne umetnosti, kao slikar koji stvara primarne oblike – trougao, krug i elipsu. Po mišljenju Vladimira Valenćika posle 2000. godine ovaj umetnik se usredsredio na istraživanje razdvajanja i spajanja jednobojnih podloga. Slike ovog tipa su se neretko transformisale u oslikane nepravilne geometričke umetničke objekte i zidne instalacije.

Slovački izdavački centar je ovom prilikom izdao zbirku vizualne poezije Jozefa Klaćika pod nazivom Koniec jazyka (Kraj jezika). Na izložbi je bio i reditelj Miroslav Benka koji je na izložbi umetniku javno ponudio saradnju za novu pozorišnu predstavu inspirisanu motivima njegovih dela.

Vernisáž výstavy Jozefa Klátika, 2009

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Cela izložba je predstavljena kao jedna metafora. Ako primarne oblike posmatramo kao istraživanje vizualne podloge sveta – kao duhovni povratak u Altamiru, u primarnu kreaciju ali i kao vraćanje na početak, onda je izložba bila simbolično predstavljena kao novi početak. Autor je krenuo ispočetka. Jer pre četiri godine mu je požar u ateljeu uništio gotovo sva dela. Najnovije slike su umetnikov odgovor na ovu tragediju. Sila, bunt i unutrašnja borba sa vatrom su osnova za njegov stvaralački izraz.

Annamarija Boldocki Grbić
Vidi još: 
Jozef Klaćik (biografija)

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.