Pavelu Popu dodeljena Spomen medalja Kancelarije za Slovake u dijaspori

21. januar 2019
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.

Predajući Spomen medalju Jan Varšo je rekao da se medalja dodeljuje Pavelu Popu za zasluge i razvoj nacionalne svesti i kulturnog identiteta Slovaka u dijaspori, za umetnička dela visokog kvaliteta i za portrete istaknutih ličnosti iz prošlosti slovačke vojvođanske kulture.

Ova značajna nagrada je dodeljena našem istaknutom umetniku još u oktobru prošle godine, prilikom održavanja Stalne konferencije Slovačka Republika i Slovaci u dijaspori. Pošto Pavel Pop zbog zdravstvenih razloga nije mogao da doputuje u Bratislavu, medalja mu tom prilikom nije bila uručena.

Predajući medalju Popu Jan Varšo je između ostalog rekao: “Mislim da ste ovo, u trenutku dok obeležavate svoj sedamdeseti rođendan, kao jedan od retkih, zaista zaslužili. Ne tvrdim, da je to nagrada na nivou Nobelove nagrade, ali Vam je dodeljena iz srca za sve što ste uradili u oblasti likovne umetnosti i to ne samo u Vojvodini, Srbiji, već i u Slovačkoj.

Pavelu Popu su u njegovom ateljeu čestitali i Igor Vencel, pomoćnik ambasadorke Slovačke Republike u Beogradu Dagmar Repčekove, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Ana Hrćan Leskovac i bivša predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova.

Pavel Pop se rodio u Staroj Pazovi 1. decembra 1948. godine. Studirao je grafiku Visokoj školi umetnosti u Bratislavi kao student istaknutih slsovačkih umetnika Albina Brunovskog i Vincenta Hložnjika. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Tekst: Juraj Bartoš, foto: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V nedeľu sa zavreli brány 16. ročníka Divadelného festivalu Zuzany Kardelisovej v Kysáči, ktorý organizuje Ustanovizeň pre kultúru a vzdelávanie Kultúrne centrum Kysáč.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na podávanie návrhov na programovú činnosť Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov za rok 2020.
Dnes v Kysáči začína 16. ročník festivalu ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami zobrazujúcimi postavenie a poslanie ženy v spoločnosti v organizácii Kultúrneho centra Kysáč.
Slováci v Srbsku si od 27.09. do 1.10. sériou podujatí pripomenuli 100.výročie založenia najstaršej vzdelávacej inštitúcie Slovákov v zahraničí - Gymnázia Jána Kollára.
U petak 27. septembra je u galeriji ZKVS otvorena nesvakidašnja izložba šestorice naivnih umetnika, predstavnika kovačičke škole naivne umetnosti i istaknutich srpskih naivnih slikara.
U petak, 27. septembra, u Centru slovenskih kulutura pri Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, održana je promocija časopisa za književnosti i kulturu „Novi život“.
U petak 27. septembra 2019. godine u 18h, u galeriji ZKVS biće svečano otvorena izložba slika pod nazivom SLOVAČKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO.
U subotu 21. septembra 2019. godine održan je 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u organizaciji Kulturnog centra Kisač.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.