Pavelu Popu dodeljena Spomen medalja Kancelarije za Slovake u dijaspori

21. januar 2019
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.

Predajući Spomen medalju Jan Varšo je rekao da se medalja dodeljuje Pavelu Popu za zasluge i razvoj nacionalne svesti i kulturnog identiteta Slovaka u dijaspori, za umetnička dela visokog kvaliteta i za portrete istaknutih ličnosti iz prošlosti slovačke vojvođanske kulture.

Ova značajna nagrada je dodeljena našem istaknutom umetniku još u oktobru prošle godine, prilikom održavanja Stalne konferencije Slovačka Republika i Slovaci u dijaspori. Pošto Pavel Pop zbog zdravstvenih razloga nije mogao da doputuje u Bratislavu, medalja mu tom prilikom nije bila uručena.

Predajući medalju Popu Jan Varšo je između ostalog rekao: “Mislim da ste ovo, u trenutku dok obeležavate svoj sedamdeseti rođendan, kao jedan od retkih, zaista zaslužili. Ne tvrdim, da je to nagrada na nivou Nobelove nagrade, ali Vam je dodeljena iz srca za sve što ste uradili u oblasti likovne umetnosti i to ne samo u Vojvodini, Srbiji, već i u Slovačkoj.

Pavelu Popu su u njegovom ateljeu čestitali i Igor Vencel, pomoćnik ambasadorke Slovačke Republike u Beogradu Dagmar Repčekove, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Ana Hrćan Leskovac i bivša predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova.

Pavel Pop se rodio u Staroj Pazovi 1. decembra 1948. godine. Studirao je grafiku Visokoj školi umetnosti u Bratislavi kao student istaknutih slsovačkih umetnika Albina Brunovskog i Vincenta Hložnjika. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Tekst: Juraj Bartoš, foto: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U četvrtak 21. februara 2019. u 18h u ZKVS će biti svečano otvorena izložba umetničkih radova Prostor akademskog slikara Jozefa Klaćika, koju zavod organizuje povodom autorovog 70. rođendana.
Najbolji pojedinci i amaterska društva, koji su na osnovu odluke Saveza amatera opštine prošle godine postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima, nagrađeni su Plaketom “Svetlost”.
Nakon kratke i teške bolesti preminula je Vesna Hrćan, slikarka naive iz Kovačice. Sahrana preminule će biti u četvrtak 14. februara 2019. godine na groblju u Kovačici.
U subotu 9. februara 2019. god. u Pivnicama je održan seminar horskog pevanja "Nova pesma", u okviru kojeg je bila i promocija publikacije Juraja Suđija u izdanju ZKVS.
Predstavom “Đavo u bračnom raju” je Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi obeležilo 116. godišnjicu pozorišnog života u ovoj sredini.
Prípravy na 25. ročník festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov sú plnom prúde. Jubilejná DIDA bude prebiehať v ustálenom marcovo-aprílovom termíne, tentoraz od 29. marca do 7. apríla.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.