Pavelu Popu dodeljena Spomen medalja Kancelarije za Slovake u dijaspori

21. januar 2019
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.

Predajući Spomen medalju Jan Varšo je rekao da se medalja dodeljuje Pavelu Popu za zasluge i razvoj nacionalne svesti i kulturnog identiteta Slovaka u dijaspori, za umetnička dela visokog kvaliteta i za portrete istaknutih ličnosti iz prošlosti slovačke vojvođanske kulture.

Ova značajna nagrada je dodeljena našem istaknutom umetniku još u oktobru prošle godine, prilikom održavanja Stalne konferencije Slovačka Republika i Slovaci u dijaspori. Pošto Pavel Pop zbog zdravstvenih razloga nije mogao da doputuje u Bratislavu, medalja mu tom prilikom nije bila uručena.

Predajući medalju Popu Jan Varšo je između ostalog rekao: “Mislim da ste ovo, u trenutku dok obeležavate svoj sedamdeseti rođendan, kao jedan od retkih, zaista zaslužili. Ne tvrdim, da je to nagrada na nivou Nobelove nagrade, ali Vam je dodeljena iz srca za sve što ste uradili u oblasti likovne umetnosti i to ne samo u Vojvodini, Srbiji, već i u Slovačkoj.

Pavelu Popu su u njegovom ateljeu čestitali i Igor Vencel, pomoćnik ambasadorke Slovačke Republike u Beogradu Dagmar Repčekove, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Ana Hrćan Leskovac i bivša predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova.

Pavel Pop se rodio u Staroj Pazovi 1. decembra 1948. godine. Studirao je grafiku Visokoj školi umetnosti u Bratislavi kao student istaknutih slsovačkih umetnika Albina Brunovskog i Vincenta Hložnjika. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Tekst: Juraj Bartoš, foto: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.