U Janošiku organizovan prvi dečiji kamp I promovisana najnovija knjiga Katarine Mosnak Bagljaš

22. avgust 2018
Prvi dečiji kamp u Janošiku održan je 15. avgusta 2018 godine u prelepom ambijentu crkvenog parka.

Tridesetak dece, kao I njihove roditelje, učitelje I novinare je u ime domaćina manifestacije pozdravio sveštenik Sladjan Daniel Srdić.

U okviru kampa promovisana je najnovija knjiga Katarine Mosnak Bagljaš, slovačke književnice, članice Udruženja književnika Vojvodine i Udruženja slovačkih pisaca iz Bratislave. Katarina je inače naš poznati kulturni poslenik, bivša v.d. direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, našoj opštini poznatija kao izvođač narodnih pesama, koreograf i autor brojnih folklornih koncerata.

Iako trenuto živi u Slovačkoj, ne zaboravlja na svoje rodno mesto Janošik, gde je odrasla I završila osnovnu školu. Upravo Janošiku posvećena je i njena najnovija knjiga “Svaki dan naučim nešto novo” (Každý deň sa niečo nové naučím) u izdanju Slovačkog kulturnog kluba I Slovačkog izdavačkog centra iz Bačkog Petrovca. Direktor Slovačkog izdavačkog centra Vladimir Valenćik je prilikom promocije knjige istakao da je ova publikacija prva koja donosi istinitu dečiju priču iz mesta Janošik. Takođe je rekao da je knjiga u našoj književnosti jedinstveni poduhvat jer se radi o preklapanju dva žanra – stripa i teksta, što deci omogućava da I vizualno prate sadržaj kao I da stranice stripa oboje I na taj način osmisle svoj originalan primerak knjige.

Ilustracije knjige, odnosno strip, nacrtao je Pavel Koza. Učesnici dečijeg letnjeg kampa su ih bojili a zatim su od svojih radova organizovali izložbu. Najuspešniji radovi bili su nagrađeni Katarininom knjigom “Enike, benike, krikel bé” – narodno stvaralaštvo za decu Slovaka u Srbiji, koja je nedavno dobila Plaketu Sime Cućića, koju dodeljuje Banatski kulturni centar Novo Miloševo. A osim toga je svako dete na kampu dobilo promovisanu knjigu I simpatičan bež manifestacije.  

U neformalnom delu kampa su deca mogla da se igraju na prelepo uređenom dečijem igralištu. Organizator – Slovački kulturni klub iz Bačkog Petrovca, najavljuje da će ovaj događaj prirediti svakog leta uz saradnju Slovačke evangeličke crkvene opštine u Janošiku.

Autor teksta: Ferenc Koso

foto: Slovački kulturni klub

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
Mesni odbor Matice slovačke “Petrovac“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka su organizovali književno veče povodom 80. rođendana istaknute književnice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.