U Janošiku organizovan prvi dečiji kamp I promovisana najnovija knjiga Katarine Mosnak Bagljaš

22. avgust 2018
Prvi dečiji kamp u Janošiku održan je 15. avgusta 2018 godine u prelepom ambijentu crkvenog parka.

Tridesetak dece, kao I njihove roditelje, učitelje I novinare je u ime domaćina manifestacije pozdravio sveštenik Sladjan Daniel Srdić.

U okviru kampa promovisana je najnovija knjiga Katarine Mosnak Bagljaš, slovačke književnice, članice Udruženja književnika Vojvodine i Udruženja slovačkih pisaca iz Bratislave. Katarina je inače naš poznati kulturni poslenik, bivša v.d. direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, našoj opštini poznatija kao izvođač narodnih pesama, koreograf i autor brojnih folklornih koncerata.

Iako trenuto živi u Slovačkoj, ne zaboravlja na svoje rodno mesto Janošik, gde je odrasla I završila osnovnu školu. Upravo Janošiku posvećena je i njena najnovija knjiga “Svaki dan naučim nešto novo” (Každý deň sa niečo nové naučím) u izdanju Slovačkog kulturnog kluba I Slovačkog izdavačkog centra iz Bačkog Petrovca. Direktor Slovačkog izdavačkog centra Vladimir Valenćik je prilikom promocije knjige istakao da je ova publikacija prva koja donosi istinitu dečiju priču iz mesta Janošik. Takođe je rekao da je knjiga u našoj književnosti jedinstveni poduhvat jer se radi o preklapanju dva žanra – stripa i teksta, što deci omogućava da I vizualno prate sadržaj kao I da stranice stripa oboje I na taj način osmisle svoj originalan primerak knjige.

Ilustracije knjige, odnosno strip, nacrtao je Pavel Koza. Učesnici dečijeg letnjeg kampa su ih bojili a zatim su od svojih radova organizovali izložbu. Najuspešniji radovi bili su nagrađeni Katarininom knjigom “Enike, benike, krikel bé” – narodno stvaralaštvo za decu Slovaka u Srbiji, koja je nedavno dobila Plaketu Sime Cućića, koju dodeljuje Banatski kulturni centar Novo Miloševo. A osim toga je svako dete na kampu dobilo promovisanu knjigu I simpatičan bež manifestacije.  

U neformalnom delu kampa su deca mogla da se igraju na prelepo uređenom dečijem igralištu. Organizator – Slovački kulturni klub iz Bačkog Petrovca, najavljuje da će ovaj događaj prirediti svakog leta uz saradnju Slovačke evangeličke crkvene opštine u Janošiku.

Autor teksta: Ferenc Koso

foto: Slovački kulturni klub

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.