U Janošiku organizovan prvi dečiji kamp I promovisana najnovija knjiga Katarine Mosnak Bagljaš

22. avgust 2018
Prvi dečiji kamp u Janošiku održan je 15. avgusta 2018 godine u prelepom ambijentu crkvenog parka.

Tridesetak dece, kao I njihove roditelje, učitelje I novinare je u ime domaćina manifestacije pozdravio sveštenik Sladjan Daniel Srdić.

U okviru kampa promovisana je najnovija knjiga Katarine Mosnak Bagljaš, slovačke književnice, članice Udruženja književnika Vojvodine i Udruženja slovačkih pisaca iz Bratislave. Katarina je inače naš poznati kulturni poslenik, bivša v.d. direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, našoj opštini poznatija kao izvođač narodnih pesama, koreograf i autor brojnih folklornih koncerata.

Iako trenuto živi u Slovačkoj, ne zaboravlja na svoje rodno mesto Janošik, gde je odrasla I završila osnovnu školu. Upravo Janošiku posvećena je i njena najnovija knjiga “Svaki dan naučim nešto novo” (Každý deň sa niečo nové naučím) u izdanju Slovačkog kulturnog kluba I Slovačkog izdavačkog centra iz Bačkog Petrovca. Direktor Slovačkog izdavačkog centra Vladimir Valenćik je prilikom promocije knjige istakao da je ova publikacija prva koja donosi istinitu dečiju priču iz mesta Janošik. Takođe je rekao da je knjiga u našoj književnosti jedinstveni poduhvat jer se radi o preklapanju dva žanra – stripa i teksta, što deci omogućava da I vizualno prate sadržaj kao I da stranice stripa oboje I na taj način osmisle svoj originalan primerak knjige.

Ilustracije knjige, odnosno strip, nacrtao je Pavel Koza. Učesnici dečijeg letnjeg kampa su ih bojili a zatim su od svojih radova organizovali izložbu. Najuspešniji radovi bili su nagrađeni Katarininom knjigom “Enike, benike, krikel bé” – narodno stvaralaštvo za decu Slovaka u Srbiji, koja je nedavno dobila Plaketu Sime Cućića, koju dodeljuje Banatski kulturni centar Novo Miloševo. A osim toga je svako dete na kampu dobilo promovisanu knjigu I simpatičan bež manifestacije.  

U neformalnom delu kampa su deca mogla da se igraju na prelepo uređenom dečijem igralištu. Organizator – Slovački kulturni klub iz Bačkog Petrovca, najavljuje da će ovaj događaj prirediti svakog leta uz saradnju Slovačke evangeličke crkvene opštine u Janošiku.

Autor teksta: Ferenc Koso

foto: Slovački kulturni klub

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.
Jana Ruman iz Stare Pazove osvojila je četvrto mesto na republičkoj smotri recitatora.