Zavod je potpisao ugovor sa Fondacijom "Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021"

22. jun 2018
ZKVS je konkurisao za projekat Fondacije "Publika u fokusu", i krajem godine planira da realizuje zanimljiv muzičko-scenski događaj koji će predstaviti tradicionalnu kulturu Slovaka u Vojvodini.

U zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine, dana 20. juna 2018. godine uz prisustvo direktora Fondacije Novi Sad „Evropska prestonica kulture 2021“ Nemanje Milenkovića i Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević svečano su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata koji su primenjeni u okviru konkursa Fondacije „Publika u fokusu“.

Konkurisati za projekte mogle su institucije, ustanove i organizacije građanskih sektora koje su aktivne na području Novog Sada, Beočina, Iriga i Sremskih Karlovaca. Na konkurs objavljen u martu ove godine stiglo je oko pedeset projekata od kojih je Fondacja podržala 41 projekat. Celokupni budžet određen za programske akivnosti „Publika u fokusu“ bilo je 20 miliona dinara.

Među odobrenim projektima nalaze se takođe dva projekta ustanova nacionalnih manjina – Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina. Slovačkoj zajednici su donirali sredstva u iznosu od 600 hiljada dinara u okviru projekta „Ukrštanje - iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“. Rusinska zajednica je dobila sredstva u iznosu od 550 hiljada dinara za projekat „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

Ugovor u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka potpisala je direktorka Ana Hrćan Leskovac.

Projekat „Ukrštanje-iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“ ima istraživački, edukativni i inkluzivni karakter. U projektu se ukršta tradicionalno muzičko stvaralaštvo iz našeg regiona sa savremenom interpretacijom i aranžmanima. U izvođenju se koriste instrumenti prilagođeni mogućnostima osobama sa invaliditetom, uz učešće muzičkih i scenskih perkusionista. Projektni tim je sastavljen od različitih članova muzično-scenskih opredeljenja. Tu je etnolog, kompozitor, pozorišni režiser, dirigent, vokalisti i pevački hor, perkusionisti, muzičar sa podrškom muzičkog dizajnera.

Projekat ima za cilj napraviti originalni muzičko-scenski događaj na kojem će biti izvedene tradicionalne pesme i narodne melodije ljudi koji žive u Vojvodni. Repertoar će obuhvatiti 10 – 15 pesama. Projekat ima nekoliko faza i koncert kao rezultat rada biće javno organizovan u terminu oktobar - decembar 2018. godine u više sredina u Novom Sadu, Irigu, Beočinu i Sremskim Karlovcima.

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov spolu s ďalšími organizátormi festivalu vyzývajú folklórne súbory, spevácke skupiny a orchestre, aby sa zúčastnili 49. Folkórneho festivalu Tancuj, tancuj...
U sredu 13 marta 2019. godine je Kancelarija za Slovake u dijaspori u saradnji sa Galerijom „Artem“ organizovala svečano otvaranje slika akademskog grafičara i slikara Pavela Popa iz Novog Sada.
U okviru 12. godišta manifestacije Antićevi dani u četvrtak 14. marta u Kulturnom centru Novog Sada priredili su veče Antić i savremenici posvećen antologiji Rovina spieva = Raspevana ravnica.
Kulturni centar Novog Sada orgnizuje od 13. do 15. marta 2019. godine 12. Antićeve dane posvećene sećanju na istaknutog vojvođanskog i srpskog pesnika Miroslava Antića.
U četvrtak 7. marta je u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu održana zajednička prezentacija izdavačke delatnosti četiri zavoda za kulturu.
Tradicionalni deo Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu je i izložba „Art expo” u okviru koje su ove godine izlagali i predstavnici savremene likovne umetnosti vojvođanskih Slovaka.
Izdavačka kuća TRIO Publishing i Arhitektonski fkultet STU u Bratislavi su objavili knjigu posvećenu nestoru slovačke arhitekture Mihalu Milanu Harmincu.
U utorak 26. februara u galeriji novosadske izdavačke kuće “Prometej” u 19. časova je pred brojnim posetiocima predstavljena knjiga Ladislava Čanjija “Ni pepeo ti neće zamesti trag”.
Tradicionalna manifestacija “Zima sa knjigom” je 25. februara okupila predstavnike Društva slovačkih književnika i Udruženja književnika Srbije u staropazovačkoj biblioteci “Dositej Obradović”.
U subotu uveče je staropazovačko SKUD heroj „Janko Čmelik“ organizavalo celovečernji program, FA „Klasovi“ je gostovao u Padini a pozorišni ansambl je gostovao u Sremskoj Mitrovici.