Zavod je potpisao ugovor sa Fondacijom "Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021"

22. jun 2018
ZKVS je konkurisao za projekat Fondacije "Publika u fokusu", i krajem godine planira da realizuje zanimljiv muzičko-scenski događaj koji će predstaviti tradicionalnu kulturu Slovaka u Vojvodini.

U zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine, dana 20. juna 2018. godine uz prisustvo direktora Fondacije Novi Sad „Evropska prestonica kulture 2021“ Nemanje Milenkovića i Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević svečano su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata koji su primenjeni u okviru konkursa Fondacije „Publika u fokusu“.

Konkurisati za projekte mogle su institucije, ustanove i organizacije građanskih sektora koje su aktivne na području Novog Sada, Beočina, Iriga i Sremskih Karlovaca. Na konkurs objavljen u martu ove godine stiglo je oko pedeset projekata od kojih je Fondacja podržala 41 projekat. Celokupni budžet određen za programske akivnosti „Publika u fokusu“ bilo je 20 miliona dinara.

Među odobrenim projektima nalaze se takođe dva projekta ustanova nacionalnih manjina – Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina. Slovačkoj zajednici su donirali sredstva u iznosu od 600 hiljada dinara u okviru projekta „Ukrštanje - iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“. Rusinska zajednica je dobila sredstva u iznosu od 550 hiljada dinara za projekat „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

Ugovor u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka potpisala je direktorka Ana Hrćan Leskovac.

Projekat „Ukrštanje-iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“ ima istraživački, edukativni i inkluzivni karakter. U projektu se ukršta tradicionalno muzičko stvaralaštvo iz našeg regiona sa savremenom interpretacijom i aranžmanima. U izvođenju se koriste instrumenti prilagođeni mogućnostima osobama sa invaliditetom, uz učešće muzičkih i scenskih perkusionista. Projektni tim je sastavljen od različitih članova muzično-scenskih opredeljenja. Tu je etnolog, kompozitor, pozorišni režiser, dirigent, vokalisti i pevački hor, perkusionisti, muzičar sa podrškom muzičkog dizajnera.

Projekat ima za cilj napraviti originalni muzičko-scenski događaj na kojem će biti izvedene tradicionalne pesme i narodne melodije ljudi koji žive u Vojvodni. Repertoar će obuhvatiti 10 – 15 pesama. Projekat ima nekoliko faza i koncert kao rezultat rada biće javno organizovan u terminu oktobar - decembar 2018. godine u više sredina u Novom Sadu, Irigu, Beočinu i Sremskim Karlovcima.

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U utorak 11. decembra je u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka otvorena memorijalna izložba poznatog naivnog slikara Jana Husarika (1942-2017).
Slovačko vojvođansko pozorište nastavlja sa dobrom saradnjom sa Spiškim pozorištem. Ljubiteljima pozorišne umetnosti u Spiškoj Novoj Vesi su se predstavili predstavom Lepotica iz Linejna.
Z príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý si pripomíname 10. decembra, staropazovskí ochotníci usporiadali niekoľko podujatí.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (Srbsko), Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku (Maďarsko) a Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku (Rumunsko), zriaďovatelia Ceny Pro Cultura Slovaca
U četvrtak, 6. decembra, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu predstavili su dvojezičnu zbirku pesama Eterizacija van konTEKSTa Zdenke Valent Belić.
V  staropazovskej Galérii Miry Brtkovej v pondelok 3. decembra 2018 otvorili výstavu diel malého formátu umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku Korene 4.
14. Muzikološka konferencija bila je posvećena životu i delu Juraja Ferika st. i Juraju Feriku ml. u kontekstu njihovog doprinosa muzičkom životu vojvođanskih Slovaka.
53. Smotra solista izvorne slovačke pesme "Susret u pivničkom polju..." održan je u periodu od 23. - 25. novembra 2018. godine u Pivnicama.
Uvodne tonove časopisa Novi život odsvirale su dve pesme Milana Komnenića (Vika pod nulom i Srbija na istoku) po izboru Vićazoslava Hronjeca iz savremene srpske moderne a postmoderne poezije.
Konferencia pod názvom Prínos Juraja Feríka st. a Juraja Feríka ml. do hudobného života vojvodinských Slovákov bude 24. novembra v Pivnici.