Dani dečijeg pozorišta "3xĐ" se bliže

30. maj 2018
25. Smotra slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĐ" biće održana u periodu od 1. do 3. juna 2018. godine u Staroj Pazovi.

Predsednica Organizaciono-upravnog odbora festivala je Ljubuška Lakatoš, umetnički rukovodilac je Aleksandar Bako a koordinatorka Miruška Kočiš. Ovogodišnju smotru pratiće stručni žiri u sastavu: Jan Makan, Miroslav Fabri i Miroslav Benka.

Na ovogodišnjoj smotri dečijeg pozorišnog stvaralaštva u takmičarskom delu nastupiće deset ansambala i to iz Kovačice, Vojlovice, Selenče, Padine, Kisača, Belog Blata, Bingule, Pivnica, Bačkog Petrovca i Stare Pazove, koja će imati i jednu predstavu van konkurencije. 

Na otvaranju smotre "3xĐ" nastupaće ansambl Slovačkog vojvođanskog pozorišta a na zatvaranju Dečiji pozorišni ansambl iz Crvenke i PU "Poletarac" iz Stare Pazove. Program zatvaranja smotre priprema reditelj Jan Čanji, koji će u saradnji sa ZKVS realizovati pozorišne radionice u okviru obeležavanja 190.godišnjice rođenja Pavla Dobšinskog. Tom temom biće prožet i program zatvaranja smotre u izvedbi malih glumaca.

Pored pozorišnih radionica, u saradnji sa Slovačkim izdavačkim centrom biće održana i promocija dečije knjižne produkcije, takođe među decom popularan face paiting i, kao i prethodnih godina, u dvorištu SKUD "h. Janko Čmelik" biće posluženje za sve učesnike i posetioce smotre. 

Realizaciju smotre finansiraju: Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Opština Stara Pazova, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Kancelarija za Slovake u dijaspori i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

Pored redovnih nagrada na ovogodišnjoj smotri biće dodeljene i Specijalne nagrade. 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.