Dani dečijeg pozorišta "3xĐ" se bliže

30. maj 2018
25. Smotra slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĐ" biće održana u periodu od 1. do 3. juna 2018. godine u Staroj Pazovi.

Predsednica Organizaciono-upravnog odbora festivala je Ljubuška Lakatoš, umetnički rukovodilac je Aleksandar Bako a koordinatorka Miruška Kočiš. Ovogodišnju smotru pratiće stručni žiri u sastavu: Jan Makan, Miroslav Fabri i Miroslav Benka.

Na ovogodišnjoj smotri dečijeg pozorišnog stvaralaštva u takmičarskom delu nastupiće deset ansambala i to iz Kovačice, Vojlovice, Selenče, Padine, Kisača, Belog Blata, Bingule, Pivnica, Bačkog Petrovca i Stare Pazove, koja će imati i jednu predstavu van konkurencije. 

Na otvaranju smotre "3xĐ" nastupaće ansambl Slovačkog vojvođanskog pozorišta a na zatvaranju Dečiji pozorišni ansambl iz Crvenke i PU "Poletarac" iz Stare Pazove. Program zatvaranja smotre priprema reditelj Jan Čanji, koji će u saradnji sa ZKVS realizovati pozorišne radionice u okviru obeležavanja 190.godišnjice rođenja Pavla Dobšinskog. Tom temom biće prožet i program zatvaranja smotre u izvedbi malih glumaca.

Pored pozorišnih radionica, u saradnji sa Slovačkim izdavačkim centrom biće održana i promocija dečije knjižne produkcije, takođe među decom popularan face paiting i, kao i prethodnih godina, u dvorištu SKUD "h. Janko Čmelik" biće posluženje za sve učesnike i posetioce smotre. 

Realizaciju smotre finansiraju: Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Opština Stara Pazova, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Kancelarija za Slovake u dijaspori i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

Pored redovnih nagrada na ovogodišnjoj smotri biće dodeljene i Specijalne nagrade. 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Najbolji pojedinci i amaterska društva, koji su na osnovu odluke Saveza amatera opštine prošle godine postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima, nagrađeni su Plaketom “Svetlost”.
Nakon kratke i teške bolesti preminula je Vesna Hrćan, slikarka naive iz Kovačice. Sahrana preminule će biti u četvrtak 14. februara 2019. godine na groblju u Kovačici.
U subotu 9. februara 2019. god. u Pivnicama je održan seminar horskog pevanja "Nova pesma", u okviru kojeg je bila i promocija publikacije Juraja Suđija u izdanju ZKVS.
Predstavom “Đavo u bračnom raju” je Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi obeležilo 116. godišnjicu pozorišnog života u ovoj sredini.
Prípravy na 25. ročník festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov sú plnom prúde. Jubilejná DIDA bude prebiehať v ustálenom marcovo-aprílovom termíne, tentoraz od 29. marca do 7. apríla.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.
Izašao je broj 11 - 12/2018 Mesečnika za književnost i kulturu "Novi život".