Rado Van Ladomerski tri puta drugačije

21. maj 2018
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak, 18. maja 2018. god. svečano otvorio izložbu slika Rado Vana Ladomerskog iz Slovačke.

Slike ovog umetnika izložene su u izložbenom prostoru ZKVS po drugi put, ovog puta u drugačijem izdanju. Radovan Ladomerski se bavi slikanjem od detinjstva. Još u predškolskom uzrastu pohađao je Narodnu umetničku školu. Neprestanim isprobavanjem novih tehnika najviše se pronašao u Pop artu, koji čini osnovu u njegovom stvaranju portreta, i to tehnikom suvog pastela ili akril na platnu. Autora fascinira raznolikost, koju vidi na licima ljudi i to ga podstiče u stvaranju portreta. 

Drugi stil njegovog stvaralaštva je naivna umetnost. Inspirisan je crtanim filmovima koje je gledao u detinjstvu. Tako su nastali i njegovi likovi, koje je nazvao Familie Perlenschlips. Likovi na njegovim slikama deluju veselo, žive svoj harmoničan život u kome im društvo prave njihovi kućni ljubimci. Iz toga ustvari proizilazi i njegov moto: "Slika treba da obraduje ljudsku dušu."

Prisutne je na otvaranju izložbe pozdravila direktorka Ana Hrćan-Leskovac a o stvaralaštvu Ladomerskog  govorili su Pavel Čanji i Vladimir Valećik. Izložbu je autor nazvao Rado Van Ladomerski tri puta drugačije, zbog toga što se odnosi na tri stilska pristupa u slikanju.  „Radovan Ladomerski u duhu Endija Vorhola slika svojevrsne pop-artistične, najčešće monohromne portrete. Paralelno nam četkicom prepričava događaje iz života srećne i harmonične porodice Familie Parlenschlips, čime stvara svojevrsni naivni umetnički izraz, blizak ilustracijama za decu a sa treće strane na obali reke Dunav gradi od kamena svoju Valhallu u potpunosti u duhu savremenog prostornog umetničkog izraza, koji bez sumnje možemo uvrstiti u likovni konceptualizam." - rekao je V.Valenćik. 

Valenćik je između ostalog istakao da je Ladomerski jedini autor iz Slovačke, koji se u svom stvaralaštvu i portretisanju najviše bazira na prikazivanju poznatih ličnosti iz sveta kulture, istorije i javnog života Srbije. Među portretima srpskih ličnosti nalazi se: Nikola Tesla, Nadežda Petrović, Vuk Karadžić, Novak Đoković, Ivana Španović, Emir Kusturica, Milena Dravić, Lenka Dunđerski i mnogi drugi. 

Veče povodom otvaranja izložbe uveličala je violinistkinja Marina Cerovski izvedbom romantične pesme Santa Maria della Salute autora Laze Kostića, čiji portret je Ladomerski takođe naslikao. Direktorka ZKVS je autoru uručila poklon i zahvalila se za odličnu saradnju a za uzvrat je od autora dobila lep znak pažnje – njen portret.

Izložba je otvorena za javnost do 18. juna 2018. godine.

Text: Aneta Lomenová, foto: Marijan Pavlov, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Projekt pod názvom Slovenská ľudová ornamentika v architektúre bol realizovaný v dňoch 20. až 22. novembra 2020 v Kysáči, v bývalom Ferkovom dome, ktorý je dnes pod ochranou štátu.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u četvrtak 12. novembra otvorena nesvakidašnja izložba naivne umetnosti.
V Starej Pazove bola 2. novembra otvorená výstava prác výtvarných umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku.
U četvrtak 29. oktobra 2020. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održana je XVI muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini.
V Ústave pre kultúru vojv. Slovákov sa v pondelok 02. novembra 2020 uskutočnila prezentácia novej knižnej publikácie Pavel Chrťan – Master Chef Carving.
Tradičný edukačný seminár na podporu vokálneho umenia a populárneho hudobného žánru sa uskutočnil 23. 10. 2020 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
V sobotu 24. októbra 2020 sa vo foyeri Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci uskutočnilo stretnutie popredných slovenských a srbských básnikov.
V rodnom dome národného hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove je otvorená etnologická výstava pod názvom 250 rokov príchodu Slovákov do Starej Pazovy.
Do galérie portrétov Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov pribudol ďalší obraz - portrét Miry Brtkovej.