Književno veče sa piscem Zlatkom Benkom

4. decembar 2017
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, u petak 1. decembra 2017. god. održano je književno veče sa piscem Zlatkom Benkom iz Lalića.

Zavod je u okviru svoje redovne delatnosti posvetio pažnju prezentaciji života i stvaralaštva slovačkog vojvođanskog pesnika, pisca i publiciste Zlatka Benke. Prvi dan decembra, ljubitelji književne umetnosti u prostorijama kulturne ustanove vojvođanskih Slovaka, nakon dugog zatišja prisetili su se plodnog i kreativnog perioda i odziva koje iza sebe ostavlja stvaralaštvo ovog pisca. 

Zlatko Benka priprada mlađoj generaciji pisaca koji prate tendenciju modernizacije u slovačkoj vojvođanskoj književnosti. Upotreba modernističkih narativnih modela i njihova nadogradnja postmodernih postulata i strategija, ogledala su se i u magično-realističkim prozama Zlatka Benke u zbirci Rižove platno (1988).

Zlatko Benka je autor dela objavljenih na slovačkom jeziku ali i na srpskom jeziku. Na slovačkom jeziku izdao je ovih šest zbirki poezije: Vodni prah (1977), Dvojsečni nôž (1981), Ocean (1984), Íl (2001) Sen na stole (2006), Keď po hrdinstve (2008) i Najvyšší čas (2011). U poeziji sa elementima romantizma, razgranate slikovitisti sa vodenim simbolima zatiče unutrašnje stanje čoveka, njegovu spontanost, mentalne pojave i borbe. Takođe je autor tri romana: Striebro piesočného lesa (Turčianski Sveti Mikulaš 1996), Anjelski pad (1996) i Deväť prsteňov (2004). Na slovačkom jeziku objavio je dve drame i to 24. Oriónov život (1993) i Strieborni les (2003).

Izdao je i zbirke poezije na srpskom jeziku - Demon ali gde (1973), Oklopnik (1986), roman Boginja na prestolu (1996) i bibliofilije Priče (1992), Plavi sprud (2002). 

Događaju je prisustvovala i profesorka slovačkog jezika u osnovnoj školi u Laliću Ana Hrnčiar, koja je pomenula saradnju sa piscem,  kao i svoja iskustva sa učenicima koji knjige Zlatka Benke redovno obrađuju na nastavi slovačkog jezika. Istakla je takođe, da Zlatkovo stvaralaštvo u selu dugo nije bilo shvaćeno ali i to, da je njoj lično uvek bio uzor i inspiracija. Pročitane su i dve recenzije na dela Zlatka Benke od strane Anete Lomen. Program je vodila direktorka ZKVS Ana Hrćan Leskovac.

Peter Mišak, slovački učitelj, urednik, sastavljač, književni kritičar i pesnik je godine 1995. napisao recenziju na delo Keď po hrdinstve Zlatka Benke, u kojoj između ostalog govori: „Posebno pada u oči pesnikova metaforična veština, inventivnost i originalnost, koja nesumnjivo označava njegovu neiscrpljenost savremenim slovačkim književnim jezičkim standardima. U kontekstu Benkovog poetskog jezika, ni tradicionalne lirske rekvizite kao što su mesec, inovać, srebro, list, svetlost, nebo i slično ne zvuče kao kliše, već prirodno farbaju naizgled civilnu priču. U ovoj i mnogim drugim stvarima je sačuvana autorska zrelost pesnika Zlatka Benke." Mišak je već tada predlagao da se rukopis zbirke Keď po hrdinstve izda književno, jer time bi, prema njegovim rečima, savremena slovačka poezija bila na dobitku. 

Vićazoslav Hronec, u recenziji koju je objavio u Novom životu (2005, 1-4, str. 9), upoređuje Benku sa svetskim pisacima i filozofima, a time potvrđuje zrelost u Benovom radu. Između ostalog, naglašava da je Benka bio i ostao naš poslednji modernista.

Pesnik je u toku književne večeri u prijatnoj atmosferi izveo nekoliko svojih pesama. Istovremeno, otvorili su izložbu Benkovih kolaža, o čemu je govorio akademski slikar Pavel Čanji. Naglasio je da su Benkovi kolaži nova estetika, šarene boje i uglavnom su rezultat savremenih masovnih medija. Na kraju, direktorka ZKVS je piscu predala poklon i pozvala ga da nastave sa sjajnom saradnjom i u 2018. godini.

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Na 25. sajmu knjiga Biblioteka u Bratislavi 11.novembra 2018. god. promovisana su nova izdanja prevoda zbirki pesama srpskih autora u izdanju Društva slovačkih književnika.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka organizovao je samostalnu izložbu umetničkog stvaralaštva Vere Fajndović-Suđi povodom njenog životnog jubileja.
U zgradi Arhiva Vojvodine u ponedeljak 5. novembra 2018. god. svečano je otvorena izložba slika Miloslava Dvoraka pod nazivom Moj svet slika.
V piatok 2. novembra 2018 sa uzavrela 49. prehliadka Divadelný vavrín.
Svoj životni put u 73. godini napustila je Jarmila Struhar, predsednica Mesnog odbora Matice slovačke u Novom Sadu.
U drugom poluvremenu pozorišne smotre videli smo tri predstave iz Kovačice i Padine.
U Staroj Pazovi je u petak 26. oktobra 2018. god. počela 49. smotra "Pozorišne lovorike".
13. Stalna konferencija "Slovačka republika i Slovaci iz dijaspore" održana je 26. i 27. oktobra 2018. godine u Bratislavi.
Zavod za kulturu vojv. Slovaka posetila je fotografkinja Andrea Kalinova iz Bratislave u petak 26. oktobra 2018. godine.
NSSNM i SKUD PIVNICE Vas pozivaju da se prijavite za učešće na 53. Međunarodnom festivalu vokalnih solista izvornih slovačkih pesama "Susret u pivničkom polju."