Veče sa književnicom Marijom Kotvašovom Jonašovom u ZKVS

17. novembar 2017
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u okviru svoje programske delatnosti ovog puta predstavio profil autorke Marije Kotvašove Jonašove povodom njenog 60. rođendana.

Književno-umetničko veče održano je u četvrtak, 16. novembra 2017. godine, a sadrža večeri odnosio se na prezentaiju profila jubilantkinje Marije Kotvašove Jonašove, ne samo kao kraljice slovačke vojvođanske književnosti za tinedžere, već takođe kao svestrano aktivnog kulturnog radnika, profesora slovačkog jezika u Osnovnoj školi "Mlada pokolenja" u Kovačici, nekadašnje spikerke i novinarke u slovačkoj redakciji Radija Novi Sad, uspešne recitatorke, režiserke i voditeljke kulturnih događaja i naravno, kao izvrsne koleginice, prijateljice i saradnice.  

Svojim prisustvom je ovom događaju odala čast J.E. Ambasadorka Slovačke Republike u Srbiji Dagmar Repčekova, kao i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Ana Tomanova Makanova. Ambasadorka se prisutnim obratila i jubilantkinji za rođendan uručila medalju Ambasade Slovačke republike za izvanredan doprinos razvoju slovačke manjine i očuvanju slovačkog jezika u Srbiji.
O izuzetno aktivnom i poštenom radu Marije Kotvašove Jonašove, govorila je docent na Filološkom fakultetu u Beogradu Zuzana Čižikova, koja je naglasila nesebičnu aktivnost Marije Kotvašove Jonašove u oblasti kulture, unapređenja i povećanja kvaliteta jezičke i umetničke kulture putem takmičenja u recitovanju, mentorskog rada sa mladim piscima, i pre svega, njene spremnosti da svojim učenicima prosleđuje ljubav prema slovačkom jeziku kroz različite metode obrazovanja.
U pozdravnim rečima, Ana Hrćan Leskovac, direktorka ZKVS naglasila je da će Zavod nastaviti da obeležava godišnjice i jubileje zaslužnim ličnostima iz kulturnog života vojvođanskih Slovaka, jer na taj način Zavod pre svega doprinosi unapređenju njihove kreativnosti i značaju njihove delatnosti. 
Rođendansko veče u Zavodu osvežio je muzički nastup Juraja Suđija na violini i Valentine Kovačev na klaviru, koji su izveli kompoziciju Ave Maria. Recitatorka Danica Vrba izvela je odlomak pod nazivom "Da li treba da ga poljubim?" iz knjige "Mať 15 je také ťažké alebo striptíz" sa kojim je pre nekoliko godina pobedila na takmičenju ASUŽ u recitovanju, nakon čega je plasirana na recitaciono takmičenje "Vansovej lomnička" kao jedna od predstavnica Slovakinja iz Srbije i u kategoriji izvedbe proze do 25 godina stekla je tada Zlatnu plaketu.

Članovi dečije pozorišne grupe "Petrovska družina" iz Bačkog Petrovca, na čelu sa Danijelom Leginj Sabo izveli su dramske proze Marije Kotvašove Jonašove "Frajer ako bombon" i "Za koho sa vydať" za koje su dobili veliki aplauz. Zahvalne reči organizatoru, kao i svim prisutnim, takođe je uputila i Marija Kotvašova Jonašova, koja je otkrila da ljubitelji književnosti mogu očekivati sledeću njenu knjigu koja će biti objavljena ovih dana.

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U terminu od 27. do 29. jula 2018. god. u Bačkom Petrovcu u organizaciji Odbora za kulturu NSSNM i uz podržku Kancelarije za Slovake u dijaspori održan je 5. Seminar kreativnog pisanja.
Dana 10. avgusta 2018. god. u Svečanoj sali Gimnazije "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu održan je svečani sastanak Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka organizovao je svečano otvaranje izložbe akademskog grafičara i slikara Pavela Popa povodom životnog jubileja autora.
U ponedeljak, 6. avgusta 2018. god. u Galeriji SULUV održano je otvaranje izložbe pod nazivom "Trash Talk" autorke Zdenke Marije Madacki. Izložba će biti otvorena do 17. avgusta 2018. god.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiada vernisáž umeleckej tvorby akademického grafika a maliara Pavla Popa pri príležitosti autorovho životného jubilea.
57. Slovačke narodne svečanosti održaće se 10. - 12. avgusta 2018. god. u Bačkom Petrovcu. Program pratećih događaja počeće već u nedelju, 5. avgusta.
Niekedy vie zabolieť, keď zahraničných Slovákov na Slovensku pokladajú za cudzincov. S tým sa už nič nedá robiť. My sme doma tam, kde nás matka priviedla na svet.
S cieľom podporiť zberateľov archívneho materiálu a zároveň podnietiť záujem príslušníkov našej menšiny o kultúru a dejiny vojvodinských Slovákov, ÚKVS vypisuje VIII. kolo fotosúbehu.
Umetničko stvaralaštvo četiri velikana kovačičke naive - Jana Husarika, Jana Knjazovica, Martina Jonaša i Zuzane Halupove otvorili su u ZKVS u petak, 20. jula 2018. god.
U Staroj Pazovi, u četvrtak 19. jula 2018. godine održana je promocija zbirke poezije "Kroki rokov" Jaroslava Litavskog - Điđija.