Biblioteka 2017 - Jedna duša i dve bliske reči

14. novembar 2017
25. međunarodni sajam knjiga "BIBLIOTEKA 2017" održan je u bratislavskoj Inhebi od 9. do 12. novembra 2017.godine.

Biblioteka je jedini sajam knjiga u Slovačkoj koji ima dugu tradiciju i čini nezamenljiv deo jesenjeg kolorita glavnog grada Slovačke. Za izdavaštva je postao značajan oblik prezentacije njihove produkcije najširoj javnosti. Zahvaljujući žanrovskoj raznolikosti na sajmu mogu da zadovolje svoja interesovanja ljubitelji publicistike, ženskih romana, naučne fantastike, detektivskih priča, knjiga za decu, verske literature, poezije. Bogatu ponudu knjiga dopunjavaju bogati propratni programi posvećeni knjigama i čitanju. Posetioce očekuju susreti sa omiljenim autorima, deljenje autograma, premijere knjiga, javna čitanja, kreativne radionice za decu.  

Ovogodišnji 25. međunarodni sajam knjiga BIBLIOTEKA 2017 je otvoren prošlog petka u bratislavskoj Inhebi i trajao je do juče a za to vreme ga je posetilo 45 hiljada posetilaca što samo potvrđuje trend povratka čitanju te da interesovanje za nova književna izdanja raste.Tradicionalno zajednički štand na sajmu su imali Slovaci iz Srbije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske. Već prvog poslepodneva je svoju produkcije prezentovao Slovački izdavački centar iz Bačkog Petrovca uz prisustvo Vladimira Valenćika, direktora ovog izdavača, kao i autora, ilustratora i prevodioca. Prvo se govorilo o knjizi „Enike benike krikel be - slovačko narodno usmeno stvaralaštvo za decu u Srbiji“ koju je sastavila Katarina Mosnak Bagljaš a bogato ju je ilustrovao jedan od najznačajnijih savremenih slovačkih akademskih slikara Miroslav Cipar. Pogovor je napisao takođe jedan od najznačajnijih pesnika Ljubomir Feldek, čije dve knjige su bile prevedene na srpski jezik i predstavljene na BIBLIOTECI – izbor iz pesničkog dela „Nasmejani otac“ i „Bajka o Andersenu i dunavskoj vili“ (priče za decu) u prevodu Martina Prebuđile.  

Pred kraj bratislavskog sajma knjiga, u subotu pre podne, se govorilo o pet knjiga autora iz Srbije. Prvo je predstavljena knjiga putopisa“ Nešto između nas i istorije“ Miroslava Demaka kao i autobiografski roman Viere Benkove „Tri žene, dva muškarca i ja...“ nažalost, bez prisustva autorke.  

Zatim je predsednik Društva slovačkih književnica Miroslav Bielik predstavio tri zbirke pesama trojice srpskih pesnika: Jeremije Lazarevića – „Ključ od pečalne kuće“, Ivana Negrišorca – „Izložba oblaka“ i Zorana Đerića – „Nove devinska elegije“. Navedene knjiga su na slovački preveli Miroslav Demak, Martin Prebuđila i Zdenka Valent Belić a za njihov grafički dizajn se pobrinuo beogradski dizajner književnih izdanja Milan Panić.

Tekst: Martin Prebuđila, foto: Milan Panić i Andrej Meleg, prevod: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
ÚKVS sa uchádzal o projekt Fondácie menom "Publika u fokusu", a ku koncu roka plánuje zrealizovať zaujímavé hudobno-scénické podujatie, ktoré predstaví tradičnú kultúru Slovákov vo Vojvodine.
ÚKVS v roku 2018 vyrobil ďalší umelecký portrét významnej osobnosti vojvodinských Slovákov. Najnovší portrét Ľudovíta Miloša Mičátka zhotovil akademický maliar a portretista Pavel Pop.
Oto Filip (1954-2018) novinár Hlasu ľudu zomrel 17. júna v Starej Pazove, vo veku 63 rokov. Pohreb bude v stredu 20. júna v Šabci na Donjošovskom cintoríne o 13 h.
Kragujevački Narodni muzej je u petak 8 juna bio domaćin manifestacije “Slovaci u srcu Šumadije“.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, u četvrtak, 7. juna 2018. godine održana je konferencija za štampu i promocija nove televizijske stanice "Folklorika" u produkciji MC Boxs doo iz Novog Sada.
25. Smotra slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĐ" održana je u Staroj Pazovi u terminu od 1. do 3. juna 2018. godine.
Poželimo dobrodošlicu broju 3-4 / 2018 Novog života.
V poradí 25. Prehliadka slovenskej detskej divadelnej tvorby 3xĎ sa uskutoční 1. až 3. júna 2018 v Starej Pazove.
Šira javnost sve više primećuje i ocenjuje trud književnika slovačke vojvođanske književnosti.
48. Folklorni festival "Tancuj, tancuj..." održan je u subotu 26. maja 2018. godine u Gložanu.