Biblioteka 2017 - Jedna duša i dve bliske reči

14. novembar 2017
25. međunarodni sajam knjiga "BIBLIOTEKA 2017" održan je u bratislavskoj Inhebi od 9. do 12. novembra 2017.godine.

Biblioteka je jedini sajam knjiga u Slovačkoj koji ima dugu tradiciju i čini nezamenljiv deo jesenjeg kolorita glavnog grada Slovačke. Za izdavaštva je postao značajan oblik prezentacije njihove produkcije najširoj javnosti. Zahvaljujući žanrovskoj raznolikosti na sajmu mogu da zadovolje svoja interesovanja ljubitelji publicistike, ženskih romana, naučne fantastike, detektivskih priča, knjiga za decu, verske literature, poezije. Bogatu ponudu knjiga dopunjavaju bogati propratni programi posvećeni knjigama i čitanju. Posetioce očekuju susreti sa omiljenim autorima, deljenje autograma, premijere knjiga, javna čitanja, kreativne radionice za decu.  

Ovogodišnji 25. međunarodni sajam knjiga BIBLIOTEKA 2017 je otvoren prošlog petka u bratislavskoj Inhebi i trajao je do juče a za to vreme ga je posetilo 45 hiljada posetilaca što samo potvrđuje trend povratka čitanju te da interesovanje za nova književna izdanja raste.Tradicionalno zajednički štand na sajmu su imali Slovaci iz Srbije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske. Već prvog poslepodneva je svoju produkcije prezentovao Slovački izdavački centar iz Bačkog Petrovca uz prisustvo Vladimira Valenćika, direktora ovog izdavača, kao i autora, ilustratora i prevodioca. Prvo se govorilo o knjizi „Enike benike krikel be - slovačko narodno usmeno stvaralaštvo za decu u Srbiji“ koju je sastavila Katarina Mosnak Bagljaš a bogato ju je ilustrovao jedan od najznačajnijih savremenih slovačkih akademskih slikara Miroslav Cipar. Pogovor je napisao takođe jedan od najznačajnijih pesnika Ljubomir Feldek, čije dve knjige su bile prevedene na srpski jezik i predstavljene na BIBLIOTECI – izbor iz pesničkog dela „Nasmejani otac“ i „Bajka o Andersenu i dunavskoj vili“ (priče za decu) u prevodu Martina Prebuđile.  

Pred kraj bratislavskog sajma knjiga, u subotu pre podne, se govorilo o pet knjiga autora iz Srbije. Prvo je predstavljena knjiga putopisa“ Nešto između nas i istorije“ Miroslava Demaka kao i autobiografski roman Viere Benkove „Tri žene, dva muškarca i ja...“ nažalost, bez prisustva autorke.  

Zatim je predsednik Društva slovačkih književnica Miroslav Bielik predstavio tri zbirke pesama trojice srpskih pesnika: Jeremije Lazarevića – „Ključ od pečalne kuće“, Ivana Negrišorca – „Izložba oblaka“ i Zorana Đerića – „Nove devinska elegije“. Navedene knjiga su na slovački preveli Miroslav Demak, Martin Prebuđila i Zdenka Valent Belić a za njihov grafički dizajn se pobrinuo beogradski dizajner književnih izdanja Milan Panić.

Tekst: Martin Prebuđila, foto: Milan Panić i Andrej Meleg, prevod: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
26. Detský folklórny festival Zlatá brána v Kysáči
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.