Počeo je I. Edukativni seminar vokalne umetnosti u ZKVS

13. novembar 2017
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u subotu 11. novembra 2017. god. održan je prvi deo I. Seminara za podršku u razvoju vokalne umetnosti mladih interpreta slovačke popularne muzike.

Nastavak seminara biće u subotu 18. novembra i apsolviraće ga 15 učesnika starosti 15 – 25 godina i to iz Bačkog Petrovca, Selenče, Pivnica, Padine, Kisača, Aradca i Novog Sada, koji su se prijavili na osnovu javnog poziva Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. 

Ideja da se realizuju ovakve redionice rodila se 2016. godine sa ciljem da se onemogući širenje nedostatka kvalitetnih izvođača popularne muzike raznih žanrova, da se podstakne povećanje kvaliteta pevačkih veština naše omladine i time da privučemo nove talente koje do sada nisu imali mogućnost da se javno prezentuju i da potvrde svoj afinitet za pevanje.

Radionice za izvođenje popularne muzike profesionalno je vodila edukatorka dr Slovenka Benkova Martinkova u formi teorijskih i praktičnih vežbi pevaja i to u nekoliko blokova. Pevači će na ovaj način steći značajne informacije i iskustvo od našeg renomiranog muzičkog stručnjaka, a moći če da odrede svoje puteve do uspešnog muzičkog života.

Seminaristi rade uz pomoć muzičkih materijala i analiziraju tri stila muzike: popularni - pop / rock, evergreen, jazz, muške i ženske interpretacije. Edukatorka je seminaristima uz pomoć određenih audio snimaka demonstrirala razne stilove muzike a učesnici su imali priliku da interpretiraju pesme u sopstvenom izboru. Mladi interpreti će biti nagrađeni za svoj naporan rad, ali to za sada ostaje iznenađenje. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U Galeriji SND u Kisaču u subotu 13. oktobra 2018. godine svečano je otvoreno 5. Bijenale akademskih likovnih i primenjenih umetnika iz Kisača. Radove je izlagalo 14 domaćih autora i gostiju.
Svečanim otvaranjem retrospektivne izložbe radova istaknute i svestrane umetnice Mire Brtke 8. oktobra galerija Centra za kulturu u Staroj Pazovi dobila je ime Galerija Mire Brtke.
Projekat Ukrštanje je istraživačkog, obrazovnog i ikluzivnog karaktera. Sufinansijer projekta je Fondacija Novi Sad 2021u okviru svog programa„Publika u fokusu“.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je za mlade izvođače slovačke popularne muzike održao II. Edukativni seminar za podršku u razvoju vokalnih sposobnosti vojvođanske omladine.
Seminar slovačkih nastavnika iz regiona je putujeg karaktera. Održava se svake godine u drugoj državi iz regiona i tom prilikom se ujedno zaslužnima dodeljuje Plaketa Samuela Tešeđika.
Povodom 10. godišnjice osnivanja manjinskih Zavoda za kulturu u Vojvodini svečano je otvorena zajednička izložba umetničkih radova 28. septembra 2018. god. u Subotici.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je 27. septembra 2018. god. održana promocija prve zbirke pesama Zdenke Valent Belić Eterizacija van konTEKSTa .
NSSNM, ZKVS, Opština Stara Pazova i SKUD "h. Janko Čmelik" pozivaju slovačke amaterske pozorišne ansamble iz Srbije da se prijave na učešće na 49. smotri "Pozorišne lovorike".
Kamerman i direktor fotografije Jozef Madjar ove godine obeležava 60 godina života, 50 godina amaterske filmske karijere i 40 godina profesionalne filmske karijere.
45. Smotra solo pevača "Padina peva" održana je u subotu 15. septembra 2018. god. u Padini.