Počeo je I. Edukativni seminar vokalne umetnosti u ZKVS

13. novembar 2017
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u subotu 11. novembra 2017. god. održan je prvi deo I. Seminara za podršku u razvoju vokalne umetnosti mladih interpreta slovačke popularne muzike.

Nastavak seminara biće u subotu 18. novembra i apsolviraće ga 15 učesnika starosti 15 – 25 godina i to iz Bačkog Petrovca, Selenče, Pivnica, Padine, Kisača, Aradca i Novog Sada, koji su se prijavili na osnovu javnog poziva Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. 

Ideja da se realizuju ovakve redionice rodila se 2016. godine sa ciljem da se onemogući širenje nedostatka kvalitetnih izvođača popularne muzike raznih žanrova, da se podstakne povećanje kvaliteta pevačkih veština naše omladine i time da privučemo nove talente koje do sada nisu imali mogućnost da se javno prezentuju i da potvrde svoj afinitet za pevanje.

Radionice za izvođenje popularne muzike profesionalno je vodila edukatorka dr Slovenka Benkova Martinkova u formi teorijskih i praktičnih vežbi pevaja i to u nekoliko blokova. Pevači će na ovaj način steći značajne informacije i iskustvo od našeg renomiranog muzičkog stručnjaka, a moći če da odrede svoje puteve do uspešnog muzičkog života.

Seminaristi rade uz pomoć muzičkih materijala i analiziraju tri stila muzike: popularni - pop / rock, evergreen, jazz, muške i ženske interpretacije. Edukatorka je seminaristima uz pomoć određenih audio snimaka demonstrirala razne stilove muzike a učesnici su imali priliku da interpretiraju pesme u sopstvenom izboru. Mladi interpreti će biti nagrađeni za svoj naporan rad, ali to za sada ostaje iznenađenje. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.
Jana Ruman iz Stare Pazove osvojila je četvrto mesto na republičkoj smotri recitatora.