Počeo je I. Edukativni seminar vokalne umetnosti u ZKVS

13. novembar 2017
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u subotu 11. novembra 2017. god. održan je prvi deo I. Seminara za podršku u razvoju vokalne umetnosti mladih interpreta slovačke popularne muzike.

Nastavak seminara biće u subotu 18. novembra i apsolviraće ga 15 učesnika starosti 15 – 25 godina i to iz Bačkog Petrovca, Selenče, Pivnica, Padine, Kisača, Aradca i Novog Sada, koji su se prijavili na osnovu javnog poziva Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. 

Ideja da se realizuju ovakve redionice rodila se 2016. godine sa ciljem da se onemogući širenje nedostatka kvalitetnih izvođača popularne muzike raznih žanrova, da se podstakne povećanje kvaliteta pevačkih veština naše omladine i time da privučemo nove talente koje do sada nisu imali mogućnost da se javno prezentuju i da potvrde svoj afinitet za pevanje.

Radionice za izvođenje popularne muzike profesionalno je vodila edukatorka dr Slovenka Benkova Martinkova u formi teorijskih i praktičnih vežbi pevaja i to u nekoliko blokova. Pevači će na ovaj način steći značajne informacije i iskustvo od našeg renomiranog muzičkog stručnjaka, a moći če da odrede svoje puteve do uspešnog muzičkog života.

Seminaristi rade uz pomoć muzičkih materijala i analiziraju tri stila muzike: popularni - pop / rock, evergreen, jazz, muške i ženske interpretacije. Edukatorka je seminaristima uz pomoć određenih audio snimaka demonstrirala razne stilove muzike a učesnici su imali priliku da interpretiraju pesme u sopstvenom izboru. Mladi interpreti će biti nagrađeni za svoj naporan rad, ali to za sada ostaje iznenađenje. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.