Amateri iz Dobanovaca na festivalu Bitef u Beogradu

3. oktobar 2017
Bitef, Bitef polifonia i festival ExploreZ održali su program od 24 sata pod nazivom HLEB I PESME.

U programu su između ostalih nastupili i predstavnici SKPD Šafarik i MOMSa Dobanovci inscenacijom i predstavlanjem četiri faze života devojke i žene, Slovakinje. Pred punom salom centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu publiku su svojom zajedničkom solo pesmom i glumom oduševili sveštenica SEAVC u Beogradu Anna Petrović Petrak, pastor adventisticke crkve Marijana Vasiljević, Danijela Greksa i predsednik SKPD Šafarik Željko Čapelja.

Povezivanjem kulture, vere, duhovnosti, mitologije i zivota predstavili svoju zajednicu u cetiri dela programa. U ovom i ostalim programima 24 sata su učestvovali i gosti iz drugih nacionalnih manjina i raznih naroda i država kao što su Slovačka, Danska, Holandija, Egipat, Kina, Japan... Program su upotpunili svojom muzičkom pratnjom grupa RENESANS. 

Organizatori programa su PODTEATAR iz Beograda, ZID teatar iz Amsterdama iz Holandije i suorginaniciju potpisuju i dobanovčani gde je jedan deo programa priređen u njihovom slovačkom domu u Dobanovcima za dan evropske baštine i svetskog dana pozorista. 

Žeľko Čapeľa

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Vo výstavnom priestore na podkroví Galérie insitného umenia v Kovačici otvorili výstavu malieb a grafík Martina Kizura z Austrálie.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vyzýva mladých interpretov slovenskej populárnej hudby, aby sa zapojili do edukačného seminára na podporu rozvoja vokálneho umenia.
U nedelju 15. oktobra 2017. god. u sali Doma kulture u Selenči održan je 37. festival slovačke popularne muzike "Zlatni ključ".
12. október vyhlásila Medzinárodná federácia pre zborovú hudbu (IFCM) na valnom zhromaždení v roku 1990 v Helsinkách za Medzinárodný deň zborového spevu.
Kamerni hor "Zvoni" iz Selenče i "Orhestrik" OS "Jan Kolar" iz Selenče pod rukovodstvom Juraja Suđija st. gaje svoju bogatu delatnost. Jesenju sezonu su otvorili mnogobrojnim nastupima.
37. Festival slovačke popularne muzike "Zlatni ključ" u Selenči održaće se 15. oktobra 2017. god. u sali Doma kulture u Selenči.
Svečani program u okviru kampanje Nacionalna nedelja za podršku dojenja 2017 održao se u utorak 3. oktobra 2017. god. u svečanoj sali Zavoda za zaštitu zdravlja studenata u Novom Sadu.
U četvrtak, 5. oktobra 2017. god. u zgradi "Hala Master" novosadskog sajma održana je manifestacija GASTROPLANET, na kojoj je stavljen akcenat i na slovačke specialitete.
Godine 2017. je u Bratilsavi održan niz manifestacija posvećen prezentaciji života i kulture Slovaka koji žive u inostranstvu. Doprineo je tome i Komunitni centar Kalab.