Amateri iz Dobanovaca na festivalu Bitef u Beogradu

3. oktobar 2017
Bitef, Bitef polifonia i festival ExploreZ održali su program od 24 sata pod nazivom HLEB I PESME.

U programu su između ostalih nastupili i predstavnici SKPD Šafarik i MOMSa Dobanovci inscenacijom i predstavlanjem četiri faze života devojke i žene, Slovakinje. Pred punom salom centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu publiku su svojom zajedničkom solo pesmom i glumom oduševili sveštenica SEAVC u Beogradu Anna Petrović Petrak, pastor adventisticke crkve Marijana Vasiljević, Danijela Greksa i predsednik SKPD Šafarik Željko Čapelja.

Povezivanjem kulture, vere, duhovnosti, mitologije i zivota predstavili svoju zajednicu u cetiri dela programa. U ovom i ostalim programima 24 sata su učestvovali i gosti iz drugih nacionalnih manjina i raznih naroda i država kao što su Slovačka, Danska, Holandija, Egipat, Kina, Japan... Program su upotpunili svojom muzičkom pratnjom grupa RENESANS. 

Organizatori programa su PODTEATAR iz Beograda, ZID teatar iz Amsterdama iz Holandije i suorginaniciju potpisuju i dobanovčani gde je jedan deo programa priređen u njihovom slovačkom domu u Dobanovcima za dan evropske baštine i svetskog dana pozorista. 

Žeľko Čapeľa

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
19. festival slovenskej populárnej hudby pre deti Letí pieseň, letí bude prebiehať v sobotu 16. decembra 2017 v Dome kultúry 3. októbra v Kovačici.
Vyhodnotenie 7. kola literárnej súťaže Čo dokáže pekné slovo v organizácii Literárno-vydavateľskej komisie Výboru pre kultúru NRSNM, laureátom prinieslo skvelé odmeny.
Od 7. do 10. decembra 2017 v Starej Pazove prebiehal 24. Memoriál Juraja Ondríka a priniesol dve divadelné predstavenia a dva koncerty.
V Slovenskom národnom múzeu v Bratislave otvorili výstavu Za hormai, za dolami - Tri storočia Slovákov vo Vojvodine.
Zadnja ovogodišnja izložba u galeriji Centra za kulturu u Staroj Pazovi bila je posvećena staropazovačkim akademskim likovnim umetnicima.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka se u petak 1. decembra 2017. god. održalo književno veče sa piscem Zlatkom Benkom iz Lalića.
13. muzikološka konferencija održana je u subotu 25. novembra 2017. god. u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka.
U kovačičkoj školi su predstavili najnoviju knjigu Slovačkog izdavačkog centra "Otec rytier, mama dračica" iz pera Marije Kotvaš Jonaš.
Ovogodišnji 18. Festival mladih pevača slovačke narodne pesme "Raspevani Srem" održan je u nedelju 19. novembra 2017. god. u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održan je I. Edukativni seminar za podršku u razvoju vokalne umetnosti vojvođanske omladine u žanru popularne muzike.