Amateri iz Dobanovaca na festivalu Bitef u Beogradu

3. oktobar 2017
Bitef, Bitef polifonia i festival ExploreZ održali su program od 24 sata pod nazivom HLEB I PESME.

U programu su između ostalih nastupili i predstavnici SKPD Šafarik i MOMSa Dobanovci inscenacijom i predstavlanjem četiri faze života devojke i žene, Slovakinje. Pred punom salom centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu publiku su svojom zajedničkom solo pesmom i glumom oduševili sveštenica SEAVC u Beogradu Anna Petrović Petrak, pastor adventisticke crkve Marijana Vasiljević, Danijela Greksa i predsednik SKPD Šafarik Željko Čapelja.

Povezivanjem kulture, vere, duhovnosti, mitologije i zivota predstavili svoju zajednicu u cetiri dela programa. U ovom i ostalim programima 24 sata su učestvovali i gosti iz drugih nacionalnih manjina i raznih naroda i država kao što su Slovačka, Danska, Holandija, Egipat, Kina, Japan... Program su upotpunili svojom muzičkom pratnjom grupa RENESANS. 

Organizatori programa su PODTEATAR iz Beograda, ZID teatar iz Amsterdama iz Holandije i suorginaniciju potpisuju i dobanovčani gde je jedan deo programa priređen u njihovom slovačkom domu u Dobanovcima za dan evropske baštine i svetskog dana pozorista. 

Žeľko Čapeľa

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Prezentácia Rádio-televízie Nový Sad, výstava Art Expo, Facebook básnický festival, publikácie Slovenského vydavateľského centra a iné obsahy zastupovali slovenskú kultúru na knižnom veľtrhu.
Kulturno-umetničko društvo "Vladimir Mičatek" u Kisaču, u nedelju 11. marta 2018. godine organizovao je koncert Slovenke Benkove Martinkove iz Bačkog Petrovca.
U Banskoj Bistrici prezentovali su tradicionalno oblačenje mlade u Vojvodini.
Stepenice života – izložba slika naivnog umetnika Jana Bačura iz Padine svečano je otvorena u Galeriji na stepenicama FF UKF u Njitri.
Tradicionalna manifestacija SKUD-a "heroj Janko Čmelik" – Zuzansku zabavu ove godine posetili su i gosti iz Slovačke, iz opštine Bela kod Žiline.
Dve pesme srpskog pesnika Vite Markovića Ognjište i List u izboru Vićazoslava Hronjeca i u prevodu Františeka Lipku predstavljaju uveritiru u broj 11-12/2017 časopisa „Novi život“.
Na Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februara, u Staroj Pazovi održano je književno veče 5+3+2=1 a cela nedelja biće u znaku izložbe "Biblia na putevima".
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (Srbsko), Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku (Maďarsko) a Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku (Rumunsko) (zriaďovatelia Ceny Pro Cultura Slovaca)
Po treći put u Slovačkoj izlaže naš regionalni akademski slikar Mihal Đurovka.
Staropazovačka Osnovna škola "heroj Janko Čmelik" i istoimeno društvo, u subotu 10. februara 2018. god. premijerno su izveli pozorišnu dramu Zabuna u knjizi.