ZKVS završio je VII krug foto-konkursa

7. avgust 2017
Za pobedničku fotografiju proglašena je „Dečja svadba iz 1945. godine u Kisaču“, vlasnice Zuzane Đurovke.

Pojam dečji folklor obuhvata širok kompleks folklornih pojava književne, muzičke, plesne i dramske vrste, čiji su nosioci deca. Dečje igre zajedno sa drugim sadržajima dečje književnosti, kao što su uspavanke, zagonetke, brzalice, razbrajalice, dečje pesmice, narodne bajke, praznoverja u vezi sa decom, dečje zdravice sjedinjene sa tradicionalnim običajima tokom kalendarskih praznika i dr, spadaju u oblast dečjeg folklora.

Sa našim precima na ovim prostorima raširile su se i dečje igre i običaji, koji su se kasnije preoblikovali u različite varijante. Narodne igre su se prenosile sa generacije na generaciju, odnosno sa odraslih na decu, i mnoge od njih sačuvane su do danas. Vizija unapređivanja narodne kulture podstiče nas da poklanjamo pažnju deci i dečjim običajima, jer se sa decom rađa i umetnost, nastaje put ka prošlosti.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je ovu oblast narodnog folklora odabrao za temu VII kola foto-konkursa. To je uspešan projekat koji podržava kolekcionare slovačke narodne umetnosti i omogućava im da se afirmišu. Ovu akciju Zavod organizuje i sa ciljem čuvanja starih arhivskih fotografija naših predaka u elektronskoj bazi podataka, kao i doprinošenja unapređivanju kulturnog nasleđa vojvođanskih Slovaka.

Na oglas povodom teme „Stare fotografije koje predstavljaju period detinjstva Slovaka u Vojvodini“ prijavilo se 28 kolekcionara, koji su poslali ukupno 439 fotografija. Zavod je imenovao tročlani žiri u sastavu: Jan Đemrovski, Ana Seč-Pinćir i Jan Hlavač, koji su prema utvrđenom kriterijumu među ovim fotografijama odabrali najistaknutijih 10 fotografija. Danas su one uvećane do formata razglednica.

Program vrednovanja VII kola foto-konkursa održan je u restoranu „Aroma“ u Bačkom Petrovcu tokom odvijanja 56. Slovačkih narodnih svečanosti. Organizatori su pripremili prigodan umetnički program na kojem su se prisutni, zahvaljujući izvođenju dečjih folklornih ansambala iz Selenče i Pivnice, podsetili nekadašnjih igara i običaja. U program vrednovanja uvrštena je i izložba starih eksponata iz detinjstva naših predaka, stare dečje igračke i predmeti, rekviziti, kolevke, kolica i drugi antikviteti, koje je za ovu priliku instaliralo Društvo kisačkih žena.

Sa žanrovima dečjeg folklora i narodne umetnosti uopšte, deca dolaze u dodir odmah nakon rođenja. Dokaz za to su uspavanke, koje majka peva svojoj bebi nad kolevkom. U uvodnom delu programa jednu uspavanku publici je izvela Ljudmila Beređi-Stupavski. Na video-projektoru se prikazivala prezentacija poslatih fotografija, na kojima je bilo moguće videti kako su deca nekada sama pravila igračke, pratila odrasle, koristila prirodne lepote sredine, pašnjake i livade, plodna polja; odrastala su prirodno i skromno u drvenoj kolevci, u jednom odelcu, u drvenim nanulama učila prve korake, jela iz drvenih činija.

Deca iz Selenče predstavila su i igru dečje svadbe. Svadbu i svadbenu gozbu deca su nekada organizovala od jutra do večeri. Obično bi se okupila deca iz jedne ulice, a majke bi im ispekle domaće tradicionalne poslastice. Svadba se održavala kod nekoga u kući, u dvorištu. Deca bi se obukla u svečanu odeću, kao da se nalaze na pravoj svadbi. Izabrala bi nevestu i mladoženju. Mame bi im pomogle pri nameštanju parte i muzičkih uređaja. Pojedini dečaci su znali pomalo da plešu, ako su naučili od deda. Ono što nisu pojeli na svadbi raznosili bi po komšiluku. Dečja svadba organizovana je samo jednom godišnje.

Sliku dečje svadbe uvećanu do formata fotografije iz 1945. godine koja je postala pobednička fotografija, poslala je Zuzana Đurovka iz Kisača. Direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Ana Hrćan-Leskovac joj je uručila nagradu, a za sve učesnike Zavod je pripremio paketić sa knjižnim izdanjima i najnovijim foto-razglednicama.

Tekst: Aneta Lomen, prevod: Helena Despić

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov v piatok, 18. mája 2018 otvoril výstavu umeleckej tvorby Rado Vana Ladomerského, maliara zo Slovenska.
Medzi tohtoročnými nositeľmi Zlatého odznaku Kultúrno-osvetového spoločenstva Srbska je aj Martin Prebudila, spisovateľ a prekladateľ zo Starej Pazovy.
V Dome Matice slovenskej vo Fiľakove, v sobotu 12. mája 2018 otvorili ďalšiu výstavu tohto svojrázneho turné po Slovensku autora Michala Ďurovku, akademického maliara z Kysáča.
Staropazovská obec sa 11. a 12. mája 2018 úspešne prezentovala na podujatí Dni Starej Pazovy v Bratislave.
Divadelné predstavenie TILDA Slovenského vojvodinského divadla, autorky Kataríny Mišíkovej-Hitzingerovej patrí medzi päť najlpeších detských divadelných predstavení profesionálnej scény vo Vojvodine.
Ceremonial dodele nagrade Pro Cultura Slovaca za doprinos u oblasti kulture Slovaka iz regiona za 2018. god. održan je u Svečanoj sali Gimnazije "Jan Kolar" u B. Petrovcu, u subotu 28. aprila 2018.
Jarné stretnutia ochotníkov v celej Vojvodine v apríli sa pekne rozbehli. Uskutočnila sa Pokrajinská prehliadka recitátorov, rozbehli oblastné súťaže detského folklóru a divadelného umenia.
Spolok slovenských spisovateľov a Dom Matice slovenskej v Bratislave usporiadali prezentáciu románu Tri ženy, dvaja muži a ja vojvodinskej spisovateľky Viery Benkovej.
Slovačko kulturno-umetničko društvo "Jednota" iz Šida organizovao je 3. Festival slovačkih narodnih pesama za decu "Kad ja zapevam".
V sobotu 21. apríla v organizácii redakcie mesačníka pre literatúru a kultúru Nový život, Slovenského vydavateľského centra a Výboru pre kultúru NRSNM bolo usporiadané 62. Literárne snemovanie.