Koža, žrtva, priroda

8. maj 2017
Petak uveče dana 5. maja 2017. godine Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka posvetio je otvaranju samostalne izložbe umetničkih radova akademskog umetnika Zvonimira Pudelke pod nazivom Skin.

ZKVS u okviru svoje redovne programske delatnosti organizuje različite izložbe umetničkog stvaralaštva naivnih i akademskih slikara iz redova vojvođanskih Slovaka. Ovog puta čak do 15. juna izložbene prostorije Zavoda ukrašavaće prilično neobične slike za našu sredinu. 

Vladimír Valentík otvoril výstavu obrazov ZPZ

Radi se o umetničkim delima napravljenim od kože i dlake životinja, pretežno od kozjeg i ovčjeg krzna. Prilikom izrade životinjskog krzna autor se usredsredio na erotske motive, prirodne pojave i životinjsko-ljudske nagone, oblikujući pri tome i njihove polne organe. Kao grafički dizajner, modni stilista, scenograf, akademski slikar i kostimograf, Pudelka se preko dvadeset godina bavi i drugim svestranim umetničkim elementima.

Stvárnenie performansu v réžii ZPZ

Umetnički kritičar Vladimir Valenćik u svom govoru karakteriše stvaralaštvo Zvonimira Pudelke na sledeći način: „Slikarski izraz Zvonimira Pudelke obeležen je savremenom popularnom kulturom i medijima. Proizilazi iz navedenog senzibiliteta i oscilira od figurativnog prikazivanja sve do apstraktnog predstavljanja akrilnim bojama bez njihovog tonskog odstupanja. Njegove boje često koriste minimum hromatskih vrednosti i sastoje se samo iz dve obojene površine. Crna i crvena su njegove omiljene boje. ʹʹ Često naglašava oči na neuobičajenim mestima i materijalima, što ne nedostaje ni na njegovim krznenim slikama.

Prejav umeleckého kritika Savu Stepanova

Izložbu je pratio kvalitetno uigran performans u interpretaciji autora Zvonimira Pudelke i direktorke ZKVS Ane Hrćan-Leskovac, koja se kao afirmisana glumica bacila u naručje neukroćenoj stihiji.

Izložbu je otvorio umetnički kritičar Sava Stepanov zajedno sa Vladimirom Valenćikom, koji se ujedno i obratio brojnim posetiocima. Izložbu je ocenio kao izraz žrtvovanja, izraz prirodnih i nepredviđenih pojava. Atmosferu i utiske iz neočekivanog performansa i savremene umetničke izložbe možete da doživite i posredstvom navedenih snimaka.

Tekst: Aneta Lomen, prevod: Helena Despić

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U Galeriji SND u Kisaču u subotu 13. oktobra 2018. godine svečano je otvoreno 5. Bijenale akademskih likovnih i primenjenih umetnika iz Kisača. Radove je izlagalo 14 domaćih autora i gostiju.
Svečanim otvaranjem retrospektivne izložbe radova istaknute i svestrane umetnice Mire Brtke 8. oktobra galerija Centra za kulturu u Staroj Pazovi dobila je ime Galerija Mire Brtke.
Projekat Ukrštanje je istraživačkog, obrazovnog i ikluzivnog karaktera. Sufinansijer projekta je Fondacija Novi Sad 2021u okviru svog programa„Publika u fokusu“.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je za mlade izvođače slovačke popularne muzike održao II. Edukativni seminar za podršku u razvoju vokalnih sposobnosti vojvođanske omladine.
Seminar slovačkih nastavnika iz regiona je putujeg karaktera. Održava se svake godine u drugoj državi iz regiona i tom prilikom se ujedno zaslužnima dodeljuje Plaketa Samuela Tešeđika.
Povodom 10. godišnjice osnivanja manjinskih Zavoda za kulturu u Vojvodini svečano je otvorena zajednička izložba umetničkih radova 28. septembra 2018. god. u Subotici.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je 27. septembra 2018. god. održana promocija prve zbirke pesama Zdenke Valent Belić Eterizacija van konTEKSTa .
NSSNM, ZKVS, Opština Stara Pazova i SKUD "h. Janko Čmelik" pozivaju slovačke amaterske pozorišne ansamble iz Srbije da se prijave na učešće na 49. smotri "Pozorišne lovorike".
Kamerman i direktor fotografije Jozef Madjar ove godine obeležava 60 godina života, 50 godina amaterske filmske karijere i 40 godina profesionalne filmske karijere.
45. Smotra solo pevača "Padina peva" održana je u subotu 15. septembra 2018. god. u Padini.