Koža, žrtva, priroda

8. maj 2017
Petak uveče dana 5. maja 2017. godine Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka posvetio je otvaranju samostalne izložbe umetničkih radova akademskog umetnika Zvonimira Pudelke pod nazivom Skin.

ZKVS u okviru svoje redovne programske delatnosti organizuje različite izložbe umetničkog stvaralaštva naivnih i akademskih slikara iz redova vojvođanskih Slovaka. Ovog puta čak do 15. juna izložbene prostorije Zavoda ukrašavaće prilično neobične slike za našu sredinu. 

Vladimír Valentík otvoril výstavu obrazov ZPZ

Radi se o umetničkim delima napravljenim od kože i dlake životinja, pretežno od kozjeg i ovčjeg krzna. Prilikom izrade životinjskog krzna autor se usredsredio na erotske motive, prirodne pojave i životinjsko-ljudske nagone, oblikujući pri tome i njihove polne organe. Kao grafički dizajner, modni stilista, scenograf, akademski slikar i kostimograf, Pudelka se preko dvadeset godina bavi i drugim svestranim umetničkim elementima.

Stvárnenie performansu v réžii ZPZ

Umetnički kritičar Vladimir Valenćik u svom govoru karakteriše stvaralaštvo Zvonimira Pudelke na sledeći način: „Slikarski izraz Zvonimira Pudelke obeležen je savremenom popularnom kulturom i medijima. Proizilazi iz navedenog senzibiliteta i oscilira od figurativnog prikazivanja sve do apstraktnog predstavljanja akrilnim bojama bez njihovog tonskog odstupanja. Njegove boje često koriste minimum hromatskih vrednosti i sastoje se samo iz dve obojene površine. Crna i crvena su njegove omiljene boje. ʹʹ Često naglašava oči na neuobičajenim mestima i materijalima, što ne nedostaje ni na njegovim krznenim slikama.

Prejav umeleckého kritika Savu Stepanova

Izložbu je pratio kvalitetno uigran performans u interpretaciji autora Zvonimira Pudelke i direktorke ZKVS Ane Hrćan-Leskovac, koja se kao afirmisana glumica bacila u naručje neukroćenoj stihiji.

Izložbu je otvorio umetnički kritičar Sava Stepanov zajedno sa Vladimirom Valenćikom, koji se ujedno i obratio brojnim posetiocima. Izložbu je ocenio kao izraz žrtvovanja, izraz prirodnih i nepredviđenih pojava. Atmosferu i utiske iz neočekivanog performansa i savremene umetničke izložbe možete da doživite i posredstvom navedenih snimaka.

Tekst: Aneta Lomen, prevod: Helena Despić

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U terminu od 27. do 29. jula 2018. god. u Bačkom Petrovcu u organizaciji Odbora za kulturu NSSNM i uz podržku Kancelarije za Slovake u dijaspori održan je 5. Seminar kreativnog pisanja.
Dana 10. avgusta 2018. god. u Svečanoj sali Gimnazije "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu održan je svečani sastanak Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka organizovao je svečano otvaranje izložbe akademskog grafičara i slikara Pavela Popa povodom životnog jubileja autora.
U ponedeljak, 6. avgusta 2018. god. u Galeriji SULUV održano je otvaranje izložbe pod nazivom "Trash Talk" autorke Zdenke Marije Madacki. Izložba će biti otvorena do 17. avgusta 2018. god.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiada vernisáž umeleckej tvorby akademického grafika a maliara Pavla Popa pri príležitosti autorovho životného jubilea.
57. Slovačke narodne svečanosti održaće se 10. - 12. avgusta 2018. god. u Bačkom Petrovcu. Program pratećih događaja počeće već u nedelju, 5. avgusta.
Niekedy vie zabolieť, keď zahraničných Slovákov na Slovensku pokladajú za cudzincov. S tým sa už nič nedá robiť. My sme doma tam, kde nás matka priviedla na svet.
S cieľom podporiť zberateľov archívneho materiálu a zároveň podnietiť záujem príslušníkov našej menšiny o kultúru a dejiny vojvodinských Slovákov, ÚKVS vypisuje VIII. kolo fotosúbehu.
Umetničko stvaralaštvo četiri velikana kovačičke naive - Jana Husarika, Jana Knjazovica, Martina Jonaša i Zuzane Halupove otvorili su u ZKVS u petak, 20. jula 2018. god.
U Staroj Pazovi, u četvrtak 19. jula 2018. godine održana je promocija zbirke poezije "Kroki rokov" Jaroslava Litavskog - Điđija.