Koža, žrtva, priroda

8. maj 2017
Petak uveče dana 5. maja 2017. godine Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka posvetio je otvaranju samostalne izložbe umetničkih radova akademskog umetnika Zvonimira Pudelke pod nazivom Skin.

ZKVS u okviru svoje redovne programske delatnosti organizuje različite izložbe umetničkog stvaralaštva naivnih i akademskih slikara iz redova vojvođanskih Slovaka. Ovog puta čak do 15. juna izložbene prostorije Zavoda ukrašavaće prilično neobične slike za našu sredinu. 

Vladimír Valentík otvoril výstavu obrazov ZPZ

Radi se o umetničkim delima napravljenim od kože i dlake životinja, pretežno od kozjeg i ovčjeg krzna. Prilikom izrade životinjskog krzna autor se usredsredio na erotske motive, prirodne pojave i životinjsko-ljudske nagone, oblikujući pri tome i njihove polne organe. Kao grafički dizajner, modni stilista, scenograf, akademski slikar i kostimograf, Pudelka se preko dvadeset godina bavi i drugim svestranim umetničkim elementima.

Stvárnenie performansu v réžii ZPZ

Umetnički kritičar Vladimir Valenćik u svom govoru karakteriše stvaralaštvo Zvonimira Pudelke na sledeći način: „Slikarski izraz Zvonimira Pudelke obeležen je savremenom popularnom kulturom i medijima. Proizilazi iz navedenog senzibiliteta i oscilira od figurativnog prikazivanja sve do apstraktnog predstavljanja akrilnim bojama bez njihovog tonskog odstupanja. Njegove boje često koriste minimum hromatskih vrednosti i sastoje se samo iz dve obojene površine. Crna i crvena su njegove omiljene boje. ʹʹ Često naglašava oči na neuobičajenim mestima i materijalima, što ne nedostaje ni na njegovim krznenim slikama.

Prejav umeleckého kritika Savu Stepanova

Izložbu je pratio kvalitetno uigran performans u interpretaciji autora Zvonimira Pudelke i direktorke ZKVS Ane Hrćan-Leskovac, koja se kao afirmisana glumica bacila u naručje neukroćenoj stihiji.

Izložbu je otvorio umetnički kritičar Sava Stepanov zajedno sa Vladimirom Valenćikom, koji se ujedno i obratio brojnim posetiocima. Izložbu je ocenio kao izraz žrtvovanja, izraz prirodnih i nepredviđenih pojava. Atmosferu i utiske iz neočekivanog performansa i savremene umetničke izložbe možete da doživite i posredstvom navedenih snimaka.

Tekst: Aneta Lomen, prevod: Helena Despić

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.
Izašao je broj 11 - 12/2018 Mesečnika za književnost i kulturu "Novi život".
V priestoroch Domu slovenskej kultúry v Békešskej Čabe v októbri a novembri lanského roka svoju šiestu samostatnú výstavu fotografií pod názvom Masky z benátskej lagúny mal Ján Hlaváč.
U nedelju 23. decembra 2018. je u Galeriji Zuzka Medveđova u Bačkom Petrovcu otvorena izložba Geometrijska apstrakcija u likovnoj umetnosti vojvođanskih Slovaka.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka priredio je božićno veče za decu i time je podsetio na važnost i lepotu Božića.
U Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine su danas dodeljene nagrade najuspešnijim autorima na konkursu časopisa za decu “Zornjička” i časopisa za književnosti i kulturu “Novi život”.
Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak dodelio je Ani Tomanovoj Makanovoj, Slovakinji iz Srbije Zlatnu plaketu.
Pre detskú radosť, ale i pre pýchu rodičov, sa aj tohto roku úspešne usporiadal v poradí 20. festival venovaný tým najmladším.
Premiéra Pazovského kalendára na rok 2019 bola 13. decembra na Hurbanovskej fare v Starej Pazove.
U utorak 11. decembra 209 je u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka otvorena memorijalna izložba poznatog naivnog slikara Jana Husarika (1942-2017).