Otvorena izložba portreta znamenitih ličnosti slovačke vojvođanske kulture u ZKVS

10. avgust 2015
U četvrtak, 6 avgusta 2015. sa početkom u 20h, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka svečano je otvorena izložba portreta znamenitih ličnosti slovačke vojvođanske kulture.

Prisutne goste pozdravila je Katarina Mosnak-Bagljaš koja je tom prilikom informisala javnost o dugoročnom projektu Zavoda koji obuhvata izradu portreta istaknutih ličnosti iz sveta kulturne istorije Slovaka u Srbiji. Projekat je započet 2011. godine i do sada je prikupljeno 12 portreta čiji autori su Pavel Pop i Pavel Čanji. Među naslikanim ličnostima su: Jan Branislav Mičalek, Karol Miloslav Lehotski, Mihal Milan Harmnica, Mihal Babinka, Paljo Bohuš, Vladimir Hurban Vladimirov, Jozef Podhradski, Leopold Branislav Abafi, Albert Martiš, Felix Kutlik, Juraj Tušiak i Zuzka Medveđova.

„U planu imamo da se ovaj projekat i dalje realizuje, da ovu izložbu prezentujemo i u drugim galerijama u Srbiji a svakako i u inostranstvu“ – istakla je Mosnakova-Bagljašova i dodala da je cilj ovog projekta prisetiti se kulturne prošlosti, znamenitih ličnosti koje su rođene na ovim prostorima i čija delatnost je je obeležila vojvođansku kulturu ne samo u našem manjinskom kontekstu već i u kontekstu svih Slovaka. Neke od ovih ličnosti su bile poznate u celoj Evropi.

Značaj ovog projekta prepoznao je i likovni kritičar i vrsni poznavalac likovne umetnosti u Vojvodini, Sava Stepanov, koji je napisao i stručan članak o ovoj zbirci objavljen u katalogu izložbe. Prema rečima Stepanova, u Zavodu je održano više dobrih izložbi i objavljeno dosta kvalitetnih monografija.

„Ovog puta smo imali priliku da vidimo specifičnu izložbu portreta. Pop, koji pripada starijoj generaciji vojvođanskih umetnika, ima bogat i vredan stvaralački kontinuitet u kojem je izgradio grafičke i slikarske prizore ispunjene prepletom stvarnosti i mašte“ .

Pavel Čanji naslikao je portrete Mihala Babimke i Zuzke Medveđove i njegov pristup je drugačiji od pristupa Pavla Popa. „ Njegove slike su rađene izrazito svetlijim, kolorističkijim i ekspresivnijim manirom“- dodaje likovni kritičar.

Stručna komisija koja je svake godine vredno radila i odlučivala o tome koje će se ličnosti naći na platnu radila je u sastavu: direktorka ZKVS Milina Sklabinska, profesor, doktor i istoričar Samuel Čelovski i likovni kritičar Vladimir Valenćik koji se takođe obratio prisutnima na izložbi i tom prilikom napomenuo da je izloženih 12 portreta nastalo zahvaljujući inicijativi Pavla Popa.

Program otvaranja je svojim nastupom uveličao i pijanista Marek Stupavski.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je još jednom ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine Slovaka.

Izložbu je zvanično otvorilo 12 umetnika koji su citirali znamenite ličnosti sa portreta prema scenariju koji je napisala Katarina Mosnak-Bagljaš.

Nakon otvaranja izložbe, prisutni su u prijatnoj atmosferi u prostorijama galerije razgledali portrete i nastavili razgovore uz koktel.

Realizaciju ovog projekta finansijski je omogućila Kancelarija za Slovake u inostranstvu.

 
Text: Tatiana Jašková

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 11. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú dobové fotografie znázorňujúce školský život vojvodinských Slovákov v minulosti.
Vo Výstavnom salóne Kultúrneho centra Zrenjaninu, vo štvrtok 4. februára 2021 otvorili 32. samostatnú výstavu Michala Ďurovku, akademického maliara z Kysáča.
U ponedeljak, 8. februara, je u galeriji ULUV-a u Novom Sadu otvorena izložba pod nazivom 1+1 Nagoveštaji, Alene Klaćikove i Jozefa Klaćika. 
Po takmer jednoročnej prestávke v oblasti kultúry, zapríčinenej pretrvávajúcou pandémiou koronavírusu, v Starej Pazove sa v krátkej dobe uskutočnili hneď tri udalosti.
Petrovské Divadlo VHV na záver koronaroka (2020) predsa pripravilo a zinscenovalo na svojej Malej scéne divadelné predstavenie 26. decembra 2020.
Svetlo sveta uzrela nová monografická publikácia venovaná kameramanovi Jozefovi Maďarovi.
Tohto roku uplynulo 10 rokov od založenia nového výtvarníckeho podujatia, ktoré si dalo za úlohu mapovať a predstavovať tvorbu slovenských výtvarníkov, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú zo záľuby.
Premiéra Pazovského kalendára na rok 2021 sa uskutočnila, ako sa to už stalo tradíciou, 13. decembra, teda na Luciu.
Projekt pod názvom Slovenská ľudová ornamentika v architektúre bol realizovaný v dňoch 20. až 22. novembra 2020 v Kysáči, v bývalom Ferkovom dome, ktorý je dnes pod ochranou štátu.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.