ZKVS sa predsednikom Slovačke republike

3. februar 2015
Predsednik slovačke repubike Andrej Kiska je na sajmu turizma u Bratislavi posetio štand vojvođanskih Slovaka i tom prilikom mu je ZKVS poklonio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Po redu 21. međunarodni sajam turizma u Slovačkoj održan je od 29. januara - 1. februara 2015. god. u Inhebi. Na sajmu je bilo više od 360 izlagača iz 22 država. Među njima su bile i tri organizacije iz Srbije, koje su ovde predstavile turističke destinacije vojvođanskih Slovaka: Turistička organizacija Opštine Kovačica, Turistička organizacija Opštine Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Ujedno je organizovan i međunarodni sajam gastronomije Danubius Gastro koji je ugostio gotovo 380 izlagača iz 14 država. U okviru ovog dela sajma predstavio se i carving majstor Jaroslav Praskač iz Padine.

Sajam ITF Slovakiatour je najveći sajam turizma u Slovačkoj i spada među najznačajnije manifestacije u regionu srednje Evrope. Svake godine sajam pruža kompletne usluge za one koji žele da putuju u inostranstvo ili da se upoznaju sa lepotama Slovačke republike.

Svečano otvaranje je bilo u četvrtak 29. januara 2015.god. a prisutni su bili i visoki predstavnici političke scene i diplomatije u Slovačkoj republici.

Prvi dan sajma izlagače je posetio i predsednik Slovačke republike Andrej Kiska koji se zaustavio kod štanda Turisticke organizacije Vojvodine. U kratkom razgovoru sa predsednikom, dirketorka ZKVS Milina Sklabinski, direktorka TOOK Ivana Svetljik i radnica ZKVS Katarina Mosnak Bagljaš informisale su o demografijskim podacima Slovaka u Srbiji kao i o zanimljivim destinacijama i manifestacijama koje može da poseti u Srbiji. Predsednik je na poklon dobio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture i vino u flaši sa reprodukcijama slika Martina Jonaša.

Za četiri dana sajma je štand Turističke organizacije Vojvodine posetilo mnogo posetilaca. Mnogi su izrazili interesovanje da godišnji odmor provedu upravo u Srbiji. Stupili smo u kontakt sa regionima Slovačke, kao i sa Moravskosleskim krajem iz Češke i isplanirali neke nove međunarodne projekte. Posetio nas je je Njegova Ekselencija Šani Dermaku, ambasador Slovačke republike u Slovačkoj, takođe i neki saradnici i prijatelji ZKVS, kao što su Daša Sabova iz Ministarstva transporta i regionalnog razovja SR, poslanik Igor Hraško sa suprugom, Igor Kovač i Magdalena Janjikova iz Kancelarije za Slovake u dijaspori, etnolog Mojmir Benža, pisac Miroslav Demak, orguljaš Janko Siroma, novinarka Ingrid Slaninkova i mnogi drugi. Na štandu TO Vojvodine bile su izložene fotografije Mihala Madackog.

Katarína Mosnáková Bagľašová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.