ZKVS sa predsednikom Slovačke republike

3. februar 2015
Predsednik slovačke repubike Andrej Kiska je na sajmu turizma u Bratislavi posetio štand vojvođanskih Slovaka i tom prilikom mu je ZKVS poklonio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Po redu 21. međunarodni sajam turizma u Slovačkoj održan je od 29. januara - 1. februara 2015. god. u Inhebi. Na sajmu je bilo više od 360 izlagača iz 22 država. Među njima su bile i tri organizacije iz Srbije, koje su ovde predstavile turističke destinacije vojvođanskih Slovaka: Turistička organizacija Opštine Kovačica, Turistička organizacija Opštine Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Ujedno je organizovan i međunarodni sajam gastronomije Danubius Gastro koji je ugostio gotovo 380 izlagača iz 14 država. U okviru ovog dela sajma predstavio se i carving majstor Jaroslav Praskač iz Padine.

Sajam ITF Slovakiatour je najveći sajam turizma u Slovačkoj i spada među najznačajnije manifestacije u regionu srednje Evrope. Svake godine sajam pruža kompletne usluge za one koji žele da putuju u inostranstvo ili da se upoznaju sa lepotama Slovačke republike.

Svečano otvaranje je bilo u četvrtak 29. januara 2015.god. a prisutni su bili i visoki predstavnici političke scene i diplomatije u Slovačkoj republici.

Prvi dan sajma izlagače je posetio i predsednik Slovačke republike Andrej Kiska koji se zaustavio kod štanda Turisticke organizacije Vojvodine. U kratkom razgovoru sa predsednikom, dirketorka ZKVS Milina Sklabinski, direktorka TOOK Ivana Svetljik i radnica ZKVS Katarina Mosnak Bagljaš informisale su o demografijskim podacima Slovaka u Srbiji kao i o zanimljivim destinacijama i manifestacijama koje može da poseti u Srbiji. Predsednik je na poklon dobio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture i vino u flaši sa reprodukcijama slika Martina Jonaša.

Za četiri dana sajma je štand Turističke organizacije Vojvodine posetilo mnogo posetilaca. Mnogi su izrazili interesovanje da godišnji odmor provedu upravo u Srbiji. Stupili smo u kontakt sa regionima Slovačke, kao i sa Moravskosleskim krajem iz Češke i isplanirali neke nove međunarodne projekte. Posetio nas je je Njegova Ekselencija Šani Dermaku, ambasador Slovačke republike u Slovačkoj, takođe i neki saradnici i prijatelji ZKVS, kao što su Daša Sabova iz Ministarstva transporta i regionalnog razovja SR, poslanik Igor Hraško sa suprugom, Igor Kovač i Magdalena Janjikova iz Kancelarije za Slovake u dijaspori, etnolog Mojmir Benža, pisac Miroslav Demak, orguljaš Janko Siroma, novinarka Ingrid Slaninkova i mnogi drugi. Na štandu TO Vojvodine bile su izložene fotografije Mihala Madackog.

Katarína Mosnáková Bagľašová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.
Jana Ruman iz Stare Pazove osvojila je četvrto mesto na republičkoj smotri recitatora.