ZKVS sa predsednikom Slovačke republike

3. februar 2015
Predsednik slovačke repubike Andrej Kiska je na sajmu turizma u Bratislavi posetio štand vojvođanskih Slovaka i tom prilikom mu je ZKVS poklonio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Po redu 21. međunarodni sajam turizma u Slovačkoj održan je od 29. januara - 1. februara 2015. god. u Inhebi. Na sajmu je bilo više od 360 izlagača iz 22 država. Među njima su bile i tri organizacije iz Srbije, koje su ovde predstavile turističke destinacije vojvođanskih Slovaka: Turistička organizacija Opštine Kovačica, Turistička organizacija Opštine Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Ujedno je organizovan i međunarodni sajam gastronomije Danubius Gastro koji je ugostio gotovo 380 izlagača iz 14 država. U okviru ovog dela sajma predstavio se i carving majstor Jaroslav Praskač iz Padine.

Sajam ITF Slovakiatour je najveći sajam turizma u Slovačkoj i spada među najznačajnije manifestacije u regionu srednje Evrope. Svake godine sajam pruža kompletne usluge za one koji žele da putuju u inostranstvo ili da se upoznaju sa lepotama Slovačke republike.

Svečano otvaranje je bilo u četvrtak 29. januara 2015.god. a prisutni su bili i visoki predstavnici političke scene i diplomatije u Slovačkoj republici.

Prvi dan sajma izlagače je posetio i predsednik Slovačke republike Andrej Kiska koji se zaustavio kod štanda Turisticke organizacije Vojvodine. U kratkom razgovoru sa predsednikom, dirketorka ZKVS Milina Sklabinski, direktorka TOOK Ivana Svetljik i radnica ZKVS Katarina Mosnak Bagljaš informisale su o demografijskim podacima Slovaka u Srbiji kao i o zanimljivim destinacijama i manifestacijama koje može da poseti u Srbiji. Predsednik je na poklon dobio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture i vino u flaši sa reprodukcijama slika Martina Jonaša.

Za četiri dana sajma je štand Turističke organizacije Vojvodine posetilo mnogo posetilaca. Mnogi su izrazili interesovanje da godišnji odmor provedu upravo u Srbiji. Stupili smo u kontakt sa regionima Slovačke, kao i sa Moravskosleskim krajem iz Češke i isplanirali neke nove međunarodne projekte. Posetio nas je je Njegova Ekselencija Šani Dermaku, ambasador Slovačke republike u Slovačkoj, takođe i neki saradnici i prijatelji ZKVS, kao što su Daša Sabova iz Ministarstva transporta i regionalnog razovja SR, poslanik Igor Hraško sa suprugom, Igor Kovač i Magdalena Janjikova iz Kancelarije za Slovake u dijaspori, etnolog Mojmir Benža, pisac Miroslav Demak, orguljaš Janko Siroma, novinarka Ingrid Slaninkova i mnogi drugi. Na štandu TO Vojvodine bile su izložene fotografije Mihala Madackog.

Katarína Mosnáková Bagľašová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Najbolji pojedinci i amaterska društva, koji su na osnovu odluke Saveza amatera opštine prošle godine postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima, nagrađeni su Plaketom “Svetlost”.
Nakon kratke i teške bolesti preminula je Vesna Hrćan, slikarka naive iz Kovačice. Sahrana preminule će biti u četvrtak 14. februara 2019. godine na groblju u Kovačici.
U subotu 9. februara 2019. god. u Pivnicama je održan seminar horskog pevanja "Nova pesma", u okviru kojeg je bila i promocija publikacije Juraja Suđija u izdanju ZKVS.
Predstavom “Đavo u bračnom raju” je Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi obeležilo 116. godišnjicu pozorišnog života u ovoj sredini.
Prípravy na 25. ročník festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov sú plnom prúde. Jubilejná DIDA bude prebiehať v ustálenom marcovo-aprílovom termíne, tentoraz od 29. marca do 7. apríla.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.
Izašao je broj 11 - 12/2018 Mesečnika za književnost i kulturu "Novi život".