ZKVS sa predsednikom Slovačke republike

3. februar 2015
Predsednik slovačke repubike Andrej Kiska je na sajmu turizma u Bratislavi posetio štand vojvođanskih Slovaka i tom prilikom mu je ZKVS poklonio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Po redu 21. međunarodni sajam turizma u Slovačkoj održan je od 29. januara - 1. februara 2015. god. u Inhebi. Na sajmu je bilo više od 360 izlagača iz 22 država. Među njima su bile i tri organizacije iz Srbije, koje su ovde predstavile turističke destinacije vojvođanskih Slovaka: Turistička organizacija Opštine Kovačica, Turistička organizacija Opštine Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Ujedno je organizovan i međunarodni sajam gastronomije Danubius Gastro koji je ugostio gotovo 380 izlagača iz 14 država. U okviru ovog dela sajma predstavio se i carving majstor Jaroslav Praskač iz Padine.

Sajam ITF Slovakiatour je najveći sajam turizma u Slovačkoj i spada među najznačajnije manifestacije u regionu srednje Evrope. Svake godine sajam pruža kompletne usluge za one koji žele da putuju u inostranstvo ili da se upoznaju sa lepotama Slovačke republike.

Svečano otvaranje je bilo u četvrtak 29. januara 2015.god. a prisutni su bili i visoki predstavnici političke scene i diplomatije u Slovačkoj republici.

Prvi dan sajma izlagače je posetio i predsednik Slovačke republike Andrej Kiska koji se zaustavio kod štanda Turisticke organizacije Vojvodine. U kratkom razgovoru sa predsednikom, dirketorka ZKVS Milina Sklabinski, direktorka TOOK Ivana Svetljik i radnica ZKVS Katarina Mosnak Bagljaš informisale su o demografijskim podacima Slovaka u Srbiji kao i o zanimljivim destinacijama i manifestacijama koje može da poseti u Srbiji. Predsednik je na poklon dobio knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture i vino u flaši sa reprodukcijama slika Martina Jonaša.

Za četiri dana sajma je štand Turističke organizacije Vojvodine posetilo mnogo posetilaca. Mnogi su izrazili interesovanje da godišnji odmor provedu upravo u Srbiji. Stupili smo u kontakt sa regionima Slovačke, kao i sa Moravskosleskim krajem iz Češke i isplanirali neke nove međunarodne projekte. Posetio nas je je Njegova Ekselencija Šani Dermaku, ambasador Slovačke republike u Slovačkoj, takođe i neki saradnici i prijatelji ZKVS, kao što su Daša Sabova iz Ministarstva transporta i regionalnog razovja SR, poslanik Igor Hraško sa suprugom, Igor Kovač i Magdalena Janjikova iz Kancelarije za Slovake u dijaspori, etnolog Mojmir Benža, pisac Miroslav Demak, orguljaš Janko Siroma, novinarka Ingrid Slaninkova i mnogi drugi. Na štandu TO Vojvodine bile su izložene fotografije Mihala Madackog.

Katarína Mosnáková Bagľašová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka Vas poziva na svečano otvaranje izložbe slika “Portreti” akademskog grafičara i slikara Pavela Čanjija koje će se održati 07.08.2019. u 19.00h u galeriji ZKVS.
Včera v ranných hodinách v belehradskej nemocnici vo veku 67 rokov zomrel Jaroslav Litavský – DIDI.
Na spoločnom koncerte pomenovanom Rodáci rodákom sa 17.augusta obecenstvu v Starej Pazove predstavili folklórny súbor Liptár z Austrálie, FS Klasy a SKUS hrdinu Janka Čmelíka.
Objavljen je dvobroj 5 - 6 / 2019 Novog života!
V dôsledku ťažkého ochorenia, dnes 4. júla 2019 vo veku 70 rokov nás navždy opustil náš popredný výtvarný umelec Pavel Pop.
Podporujúc výtvarné umenie aj súčasných slovenských umelcov, Ústav poskytol priestory na prezentáciu prác mladej umelkyne Emílie Valentíkovej.