Knjiga Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka zainteresovala i Slovake u Australiji

18. februar 2014
U Slovačkom domu u Melburnu oko 80 Slovaka na prezentaciji knjige Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Australski Slovaci su imali mogućnost da se upoznaju sa knjigom Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture još u januaru 2012. godine, kada je autorka ove knjige boravila u Melburnu u privatnoj poseti. Na Dan Australije na Slovačkom pikniku, govorila je o knjizi, koja je u to vreme tek ugledala svetlost dana i imala premijeru u holu Autonomne pokrajine Vojvodine. U to vreme urednici nisu ni slutili kakvo će interesovanje ova knjiga probuditi kod čitalaca, kako u našoj državi, tako i izvan granica, u slovačkim društvima ili evangeličkim crkvama slovačkih iseljenika iz država bivše Jugoslavije, koji već godinama neguju kulturnu tradiciju.

Slováci v Srbsku z aspektu kultúry

U znak posebne zahvalnosti našim sunarodnicima u Melburnu, zbog njihove ljubavi prema čitanju ove knjige, ali i zbog potrebe da se upoznaju sa činjenicom kako je nastala ova knjiga, ko je njen izdavač, ko je učestvovao u njenom stvaranju, kakvu ima koncepciju, uspehe koje je postigla, organizovali smo veče slovačke kulture i u okviru njega prezentaciju knjige Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Výstava fotografií Slovensko, naša zem

Veče slovačke kulture je održano 7. februara 2014. godine, u Slovačkom domu u Melburnu, gde je prisutne pozdravio Andi Guljaš, predsednik društva Ljudovita Štura. Program je započeo izložbom fotografija Slovačka, naša zemlja autora Ivana Keneza, Igora Čombora i Ljubomira Shmida iz Slovačke. Izložbu i fotografe predstavila je moderatorka Elena Lomen, koja je govorila i o tome, kako je došlo do saradnje sa Udruženjem australskih Slovaka u Sidneju, koje je poslalo ovu izložbu u Melburn. Izložbu je lepim autorskim stihovima svečano otvorila umetnica Marija Čapelja.

Usledila je prezentacija knjige Slovaci u Srbiji, o kojoj je govorila Katarina Mosnak. Najpre je predstavila Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, njegovo osnivanje, rukovodstvo, radna odeljenja i najveće projekte, među kojima je i predstavljena publikacija, koju je detaljnije predstavio prikazan dokumentarni film. Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je već poklonio po jedan primerak knjige Ambasadi Slovačke republike u Kanberiju i Slovačkom društvu Ljudovita Štura u Melburnu a ove večeri je jedna knjiga poklonjena i Slovačkoj evangeličkoj crkvi Hrista Gospoda u Lavertonu. Publikaciju je za crkveni hor srdačno preuzeo crkveni sveštenik Jan Havijar.

Katarína Mosnáková a Elenka Lomenová

U drugom delu večeri se govorilo o manjinskim kulturnim događajima svih vojvođanskih Slovaka, o njihovoj novoj koncepciji organizovanja i značaja za našu manjinu. Zatim je usledila diskusija i na kraju poziv na čašu vina, kada su se uz slovačku muziku razmenjivali utisci ove večeri, razgledavala izložba fotografija i isprobavale poslastice, koje su pripremile članice društva.

Najvećim iznenađenjem večeri bila je ženska pevačka grupa Slovačkog društva Ljudovita Štura, koja je svojim nastupom obogatila program. Iako tek nedavno osnovana, grupa je priredila odličan nastup i izazvala veliki aplauz, ali i poneku suzu kod prisutnih. Uvodnu crkvenu kompoziciju Hojže Bože su pevačice izvele uz pratnju odličnog čelistu Bena Pešku a dve narodne pesme, odpevale su uz pratnju muzičke grupe Zmena 5, u sastavu: Toma Pešku (prva violina), Martine Povolne (druga violina), Mikija Oraveca (harmonika), Toma Šimaka (gitara) i Bena Pešku (kontrabas). Grupa Zmena 5 je osim pratnje pevačke grupe, izvela i svoju samostalnu tačku a po završetku programa je prisutne zabavljala muzikom. 

Ženská spevácka skupina

 

 

 

 

Prezentacija je bila jednako kvalitetna i lepa, kao što je i sama knjiga, rekao je jedan od posetioca ove večeri.

Autor: Katarina Mosnak; foto: Belinda Kotvaš; prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.