Miroslav Demak je dobitnik nagrade Međunarodne Akademije Ivo Andrić

14. januar 2014
Pisac za decu, pesnik, književnik, prevodilac Miroslav Demák je dobitnik nagrade Međunarodne Akademije Ivo Andrić za zbirku pripovedaka Jedna smrt u Beogradu.

Miroslav Demak (1948), dečiji slovački pisac, pesnik, književnik, prevodilac, izdavač iz Stare Pazove i Bratislave, dobio je nagradu Mađunarodne Akademije Ivo Andrić, koja će mu biti dodeljena 17. januara u 13,00 časova u prostorijama Udruženja književnika Srbije u Beogradu. Nagradu je dobio za knjigu pripovetki Jedna smrt u Beogradu, koju je početkom prošle godine izdala Gradska biblioteka Novog Sada. 

Zbirka pripovetki Jedna smrt u Beogradu je sa istoimenom pripovetkom, koju je Demak napisao na srpskom i slovačkom jeziku, dobila prvu nagradu na takmičenju književnog časopisa vojvođanskih Slovaka Novi život, kada je i prvi put objavljena. 

U ovoj zbirci Demakovih pripovetki objavljenih na srpskom jeziku, koje su prevodili sam autor i Zdenka Valent – Belić, drugo poglavlje predstavlja prozu Švedske kućice. Naziv je preuzet iz istoimene zbirke objavljene 1980. godine, dok je treće poglavlje proza Kralj će postati onaj, koji će se vratiti, objavljeno pod istim naslovom 2001. godine. Autor je u zbirku uvrstio i pripovetku Bibulus iz Smirne, prethodno objavljenu u Novom životu.

Martin Prebuđila, poznati slovački pesnik, pisac i prevodilac, koji piše kako na slovačkom, tako i na srpskom jeziku, je na promociji 5. marta u Gradskoj biblioteci Novog Sada, o Demakovoj zbirci pripovetki Smrt u Beogradu rekao sledeće:

Ova knjiga, kao pohabano delo spokojnog putnika, puno je dobrih događaja iz prošlih  vremena, onih naših, kao i vremena koja su pred nama. Ova knjiga nas neprekidno usmerava da putujemo u nepoznato za vreme celog života, bez obzira na to da li stojimo u mestu, sedimo, ili putujemo. Pripovetke Miroslava Demaka se na oba jezika dobro čitaju, a verovatno i na ostalim jezicima, budući da govore, i nastoje da daju odgovore na univerzalna pitanja ljudske egzistencije“ konstatovao je Prebuđila.

Zdenka Valent – Belić, koja je zajedno sa autorom prevela ove pripovetke na srpski jezik, na pitanje koje je postavila „Zašto se isplati pročitati ovu knjigu“, odgovorila je:

"Zbog toga, što je ovo delo duhovito, ironično, sa prefinjenim intelektualnim humorom, razigrano: zbog toga, što je Demakovo delo oslobođeno od nepotrebnih reči, tako da ja, kao prevodilac, ili čitalac, ne sumnjam u to, da je svaka njegova reč u ovoj prozi na svom mestu: takođe i zbog toga što je Demak originalan, poseban, manjinski, zato, što ga mi shvatamo kao svetskog, jer je celim svojim bićem kosmopolita, neopterećen stegama, ograničenjem, ni granicama u bilo kom smislu – da li u duhovnom, misaonom, verskom, ili geografskom“.

Miroslav Demak je rođen 1948. godine u Staroj Pazovi, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Žurnalistiku je studirao u Bratislavi, gde se preselio pre više od dve decenije i radi kao uspešan izdavač, ipak svakog meseca provede barem jednu nedelju u Staroj Pazovi. Radio je za slovački časopis Hlas Ljudu, koji izlazi u Novom Sadu, uređivao slovački književni časopis Novi život, časopis Pioniri, kao i izdanja Slovačke izdavačke kuće Obzor u Bačkom Petrovcu i u Novom Sadu. Pisao je većinom dečije pripovetke, kao i pesme (O troch umelcoch 1977.g., Trojhlavy drak Štefan 1979.g., Husle 1991.g.)

Kada je u pitanju proza za odrasle, osim već pomenute zbirke Švedske kućice, objavio je i zbirku pesama Sa otvorenog dlana 1974.g.

Autor: Branko Rakočević; Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.