Miroslav Demak je dobitnik nagrade Međunarodne Akademije Ivo Andrić

14. januar 2014
Pisac za decu, pesnik, književnik, prevodilac Miroslav Demák je dobitnik nagrade Međunarodne Akademije Ivo Andrić za zbirku pripovedaka Jedna smrt u Beogradu.

Miroslav Demak (1948), dečiji slovački pisac, pesnik, književnik, prevodilac, izdavač iz Stare Pazove i Bratislave, dobio je nagradu Mađunarodne Akademije Ivo Andrić, koja će mu biti dodeljena 17. januara u 13,00 časova u prostorijama Udruženja književnika Srbije u Beogradu. Nagradu je dobio za knjigu pripovetki Jedna smrt u Beogradu, koju je početkom prošle godine izdala Gradska biblioteka Novog Sada. 

Zbirka pripovetki Jedna smrt u Beogradu je sa istoimenom pripovetkom, koju je Demak napisao na srpskom i slovačkom jeziku, dobila prvu nagradu na takmičenju književnog časopisa vojvođanskih Slovaka Novi život, kada je i prvi put objavljena. 

U ovoj zbirci Demakovih pripovetki objavljenih na srpskom jeziku, koje su prevodili sam autor i Zdenka Valent – Belić, drugo poglavlje predstavlja prozu Švedske kućice. Naziv je preuzet iz istoimene zbirke objavljene 1980. godine, dok je treće poglavlje proza Kralj će postati onaj, koji će se vratiti, objavljeno pod istim naslovom 2001. godine. Autor je u zbirku uvrstio i pripovetku Bibulus iz Smirne, prethodno objavljenu u Novom životu.

Martin Prebuđila, poznati slovački pesnik, pisac i prevodilac, koji piše kako na slovačkom, tako i na srpskom jeziku, je na promociji 5. marta u Gradskoj biblioteci Novog Sada, o Demakovoj zbirci pripovetki Smrt u Beogradu rekao sledeće:

Ova knjiga, kao pohabano delo spokojnog putnika, puno je dobrih događaja iz prošlih  vremena, onih naših, kao i vremena koja su pred nama. Ova knjiga nas neprekidno usmerava da putujemo u nepoznato za vreme celog života, bez obzira na to da li stojimo u mestu, sedimo, ili putujemo. Pripovetke Miroslava Demaka se na oba jezika dobro čitaju, a verovatno i na ostalim jezicima, budući da govore, i nastoje da daju odgovore na univerzalna pitanja ljudske egzistencije“ konstatovao je Prebuđila.

Zdenka Valent – Belić, koja je zajedno sa autorom prevela ove pripovetke na srpski jezik, na pitanje koje je postavila „Zašto se isplati pročitati ovu knjigu“, odgovorila je:

"Zbog toga, što je ovo delo duhovito, ironično, sa prefinjenim intelektualnim humorom, razigrano: zbog toga, što je Demakovo delo oslobođeno od nepotrebnih reči, tako da ja, kao prevodilac, ili čitalac, ne sumnjam u to, da je svaka njegova reč u ovoj prozi na svom mestu: takođe i zbog toga što je Demak originalan, poseban, manjinski, zato, što ga mi shvatamo kao svetskog, jer je celim svojim bićem kosmopolita, neopterećen stegama, ograničenjem, ni granicama u bilo kom smislu – da li u duhovnom, misaonom, verskom, ili geografskom“.

Miroslav Demak je rođen 1948. godine u Staroj Pazovi, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Žurnalistiku je studirao u Bratislavi, gde se preselio pre više od dve decenije i radi kao uspešan izdavač, ipak svakog meseca provede barem jednu nedelju u Staroj Pazovi. Radio je za slovački časopis Hlas Ljudu, koji izlazi u Novom Sadu, uređivao slovački književni časopis Novi život, časopis Pioniri, kao i izdanja Slovačke izdavačke kuće Obzor u Bačkom Petrovcu i u Novom Sadu. Pisao je većinom dečije pripovetke, kao i pesme (O troch umelcoch 1977.g., Trojhlavy drak Štefan 1979.g., Husle 1991.g.)

Kada je u pitanju proza za odrasle, osim već pomenute zbirke Švedske kućice, objavio je i zbirku pesama Sa otvorenog dlana 1974.g.

Autor: Branko Rakočević; Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.
Jana Ruman iz Stare Pazove osvojila je četvrto mesto na republičkoj smotri recitatora.
U periodu od 17. do 25. maja u Staroj Pazovi održan je 56. Festival amaterskih pozorišta Vojvodine.
Nedelja 12. maj je u Staroj Pazovi bila u znaku folklora. Na pazovačkoj sceni nastupalo je 21 plesnih grupa.
Literárne snemovanie sa v sobotu 4. mája v slávnostnej sieni Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci dožilo svojho 63. vydania.
U svečanoj sali muzičke škole u Slovačkom Komlošu u Mađarskoj 27. aprila 2019. godine su uručena priznanja pojedincima i kolektivu za njihov dugogodišnji i respektabilan doprinos slovačkoj kulturi.
Uplynulý týždeň sa v Banskej Bystrici v organizácii Univerzity Mateja Bela konali dve úspešné akcie prezentujúce dejiny, kultúru a súčasný život dolnozemských Slovákov.
Na Veľkonočnú nedeľu v divadelnej sále v Starej Pazove SKUS hrdinu Janka Čmelíka predviedol celovečerný program a na Bielu sobotu prebiehala obecná prehliadka detského folklóru.
Slovenské divadlo VHV zo Starej Pazovy sa od 24. do 27. apríla s predstavením Diabol v raji manželskom zúčastnilo 52. Ročníka Palárikova Raková v Čadci.
Slávnostné udelenie regionálnej Ceny Pro Cultura Slovaca sa uskutoční v sobotu 27. apríla 2019 o 11.00 hodine v slávnostnej sieni Základnej umeleckej školy v Slovenskom Komlóši, Fő út 8 (Maďarsko).