Alena Klaćikova i Jozef Klaćik / 1+1 Nagoveštaji

8. februar 2021 - 26. februar 2021

 

U ponedeljak, 8. februara, biće otvorena izložba pod nazivom 1+1 Nagoveštaji, Alene Klaćikove i Jozefa Klaćika. Autori izložbe će biti prisutni i na raspolaganju posetiocima u terminu od 16 do 20 časova. Izložba će biti otvorena za javnost do 26. februara 2021.

 

Likovni projekat 1+1 zastupa namere dvoje umetnika, koji su povezani, ne samo zajedničkom zamisli, senzibilitetom, medijom izražavanja, već i onom intimnijom i snažnijom vezom- porodičnim odnosom oca i kćeri, koji je kao takav odražen u njihovom stvaralaštvu. Centar zanimanja ovog projekta jeste upravo taj odnos sagledan u polju likovnog izraza, odnosno međusobnog korespondiranja dela, od kojih je jedan u poznom dobu svog stvaralaštva, dok je drugi na samom njegovom početku. Ovo je treća u nizu zajednička izložba koja je zaokružena nazivom Nagoveštaji. Ustanovljen i siguran izraz Jozefa Klaćika ovaj put ćemo sagledati u njegovim apstraktnim formama predstavljenim na trodimenzionalnim platnima, koje će se tako zadenuti u sferu između slike i skulpture.

Čistota njegovih smirenih, a opet tiho dinamičnih kompozicija ističe se naglašenom geometrizovanom podelom izlomljenih kolorističkih površina koje ujedno predstavljaju kontinuitet, kao i diskontinuitet strogih i čvrstih linija. Alena Klaćikova se u svom novijem ciklusu radova takođe opredeljuje za medij slike koja prodire u polje trodimenzionalnosti. Koristeći se dinamizmom isprekidanih formi, ona pokušava  da prikaže isprekidan proces misaonog toka, kompleksnost putanje jedne misli. Svaki autor prikazuje sopstvene slutnje i težnje koje su nagoveštene u ovim apstraktnim formama.

 

 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.