Jarmila Sabo

slikar, dizajner i strip crtač
Jarmila Sabo
( 13. oktobar 1977 )

Slikarka Jarmila Sabo rođena je u Beogradu 13. oktobra 1977. godine. Osnovnu školu je završila u južnobanatskom mestu Kovačica, svetski poznatoj po naivnom slikarstvu, gde i dan-danas živi i radi. Još od najranijeg detinjstva pokazivala je sklonost ka umetničkom izražavanju i to pretežno putem crteža. Nešto kasnije u njoj se rađa ljubav prema slikarstvu.

Završila je Srednju trgovačku školu u Pančevu, nakon čega je upisala kurs crtanja i slikanja u Centru za obrazovanje “Đuro Salaj” AD, kod pokojne profesorke Mirjane Čiplić Kuruzović. Nakon završenog kursa, upisala je Višu školu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je 1999. godine stekla zvanje Inženjera dizajna industrijskih proizvoda.

Godine 2000. godine počela je njena potraga za autentičnošću u svetu uljanih boja. Pod jakim uticajem sredine u kojoj živi, pokušala da se izrazi slikajući folklorne običaje u stilu naivnog slikarstva sa primesama realizma.

2002. godine počela je da se bavi underground stripom i izradom animiranih filmova. Učestvovala je na raznim strip manifestacijama, kao što su “Komar” u Kovačici, GRRR! Festival u Pančevu, “Projekat Krojcberg”- radionica strip-grafita na zidovima bivše kasarne Karlo Rojc u Puli i strip festival “Art no borders” u Prilepu. Njeni stripovi su objavljivani u nekoliko fanzina.

U njenim stripovima pojavljuje je lik muškarca sa ogromnim očima, koji se stalno zatiče u nezavidnim situacijama i bori se sa njima. Taj lik se kasnije izdefinisao i prerastao u lik žene lutkastog izgleda, u džepnu veneru sa izrazom lica koji odiše smirenošću i spokojstvom. Na taj način svojim slikama daje lični pečat. Žena, koja se pojavljuje na svakoj Jarmilinoj slici ima zadatak da posmatraču približi njena osećanja kao i shvatanja, koje je gradila tokom godina.

Danas se umetnica Jarmila Sabo bavi isključivo slikarstvom. Izlagala je nekoliko samostalnih i grupnih izložbi i nekoliko likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

 

Samostalne izložbe:

2002. Pančevo (Vojvodina, Srbija) Gallery "Madam"

2004. Kovačica (Vojvodina, Srbija) Caffe "Ponorka"

2008. Bratislava, Slovačka "Café gallery"

2009. Bratislava, Slovačka "Stredisko kultúry BNM"

 

Grupne izložbe:

2005. Spišska Kapitula, Slovačka

2006. Stari Smokovec, Slovačka

2007. Spišska Kapitula, Slovačka

2009. Međunarodni festival likovnih umetnosti „Premio Citta´di Porto Sant’Elpidio“ u Italiji (gde joj je dodeljena specijalna nagrada za „Umetničko otkriće godine“)

 

Likovne kolonije:

Lipovac/Srbija, Spišska Kapitula, Stari Smokovec/ Slovačka

Vidi još:

Jarmila Sabo (galerija slika)