Jaroslav Supek

multimedijalni umetnik i književnik
Jaroslav Supek
Jaroslav Supek
( 17. avgust 1952 - 9. jul 2009 )

Multimedijalni umetnik i pisac Jaroslav Supek je bio italijanskog porekla. Bavio se konceptualnom umetnošću, književnošću, mejl-artom, netvorkom (umetnost mreže), vizuelnom i zvučnom poezijom, performansom, instalacijama, umetničkim akcijama i sl. Izlagao je na stotinu kolektivnih i desetinu samostalnih izložbi u zemlji i u inostranstvu. Jaroslav Supek spada u generaciju umetnika, koja  je iskoračila nakon 1968. godine. Svoje radove je izlagao kako u zemlji tako i u inostranstvu, npr. u novosadskom i beogradskom Muzeju moderne umetnosti, Muzeju Endi Vorhola u Slovačkoj i dr.

Nemonochromatický celok, objekt spozorovaný v sne 2. 1. 2003, drevo, 2007

Sedamdesetih godina 20. veka počeo je da se bavi buk-artom i vizuelnom poezijom, u početku samo na srpskom jeziku. Samostalno je objavio zbirke Zapis (Záznam, 1983) i Kič pojezija (Gýčová pojézia, 1984). Bavio se i mejl-artom i postao jedan od najznačajnijih domaćih aktivista u ovoj oblasti (jedna od adresa pročitana unazad bila je Supekova još dok je živeo u Laliću). Njegov poslednji projekat bio je Suva planina – Zaplanje (Umelecké diania) započet 1995. godine.

U slovačkoj vojvođanskoj umetničko-književnoj javnosti Supek se pojavio putem časopisa Novi život, u kome je zahvaljujući tadašnjem uredniku Vićazoslavu Hronjecu dobio priliku da predstavi svoje stvaralaštvo. Tako je Supek od 1983. godine u ovom časopisu objavljivao svoje eksperimentalne književne tekstove. U periodu od 1986-2001 bio je član redakcije časopisa Novi život. Od njegovih radova objavljivanih u ovom časopisu nastala su jedinstvena dela slovačke vojvođanske knjižne produkcije, kao što su ekperimentalni roman ...a mier (1989), zbirka redimejd pripovedaka Pľuvanec do tváre (2003) i zbirka eseja, članaka i vizuelnih radova Nutnosť tvaru (2004). Njegovi radovi nalaze se u antologijama slovačkih pisaca Súčasne (Bratislava 1990) i Biele slnko (Senica 1995) a uvršten je i u Rečnik slovačkih pisaca 20. veka (Bratislava – Martin 2001). Godine 2000. dobio je Nagradu časopisa Novi život.

Marina Kovač, prevod: Nataša Simonović