Ljupka Erg

akademická maliarka a grafička
Ljupka Erg
( 10. maj 1978 )

Ljupka Erg rođena je 10.maja 1978. godine u Novom Sadu.

Diplomirala je grafički dizajn u klasi profesora Branislava Dobanovačkog 2003. Godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je SULUV-a. Bavi se slikarstvom, i muralom, zaposlena je kao profesor likovne kulture u OŠ ”Sveti Sava” u Rumenki.

Izlagala je na grupnim izložbama u Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Majdanpeku, Beogradu, Kisaču, Bačkom Petrovcu, Nišu i Staroj Pazovi. Do sada priredila je četiri samostalne izložbe dve u Novom Sadu , jednu u Rumi i Kisaču.

Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Italiji, Kanadi i Australiji.

Kontakt: ljupkaerg@gmail.com

 

Vibracija života

 

Doživljaj stvarnosti individualan je kod svakog čoveka. Najčešće, ono što dožive, ljudi skladište u bezgraničnom prostoru svesti i podsvesti, ne pridajući značaj konstantnom prilivu novih informacija iz svog okruženja. S druge strane, ima i onih ljudi, koji svoja iskustva pretaču u fizičku formu stvarajući umetnička dela. Oni neretko dozvole da im se u stvaralački proces umeša imaginacija kako bi i ono što je nedoživljeno u njihovim delima postalo opipljivo, doživljeno, stvarno.

Ljupka Erg, grafički dizajner i slikar, dozvolila je imaginaciji da stvarnost potisne u drugi plan svake pojedinačne slike. Iako na njenim delima prepoznajemo prikazane oblike, oni pripadaju stilizovanom univerzumu u čijem su prostoru predmeti statični a ipak dišu, talasaju, pulsiraju i trepere pred očima posmatrača. Forme izranjaju iz složene mreže tamnih kontura, koje kompoziciju razbijaju na bezbroj sitnih ćelija. Svaka u svojoj raskošnoj boji, one zajedno čine živi organizam slike.

Slikarka motive najčešće traži u prirodi. Ptice, cveće, drveće i nestvarni predeli nosioci su jedinstvene naracije, na prvi pogled lake za tumačenje, ali pune simbolike i skrivenog značenja. Cvetovi podsećaju na usijane vatrene lopte koje niču iz morskih dubina, dok se grane stabala u drvoredu upliću i spajaju u jedno.

Autorku zanima i tema ženskog portreta. Žene koje predstavlja plod su njene mašte a nadahnute su ujedno slovačkom narodnom kulturom i vizantijskom ikonografijom. Istovremeno, personifikuju slikarkinu težnju da se u sopstvenom mikrokosmosu izbori za svoje mesto, mir i slobodu.

Beg od stvarnosti i svakodnevice, povezanost sa prirodom, radoznalost prema porodičnim korenima, tradiciji i istoriji su činioci koji su izgradili imaginaciju Ljupke Erg. Prihvatajući vizuelni stimulans koji pružaju njeni radovi, preostaje nam samo da na njima ispitamo svaki pojedinačni detalj i doživimo ih na nama svojstven način.

 

Marta Đarmati

istoričarka umetnosti

Vidi još:

Ljupka Erg (galerija slika)