GLOŽAN / Udruženje žena "Slovenka" iz Gložana

Udruženje žena u Gložanu osnovano je 1934. godine a od tada deluje sa manjim prekidima do danas. Naziv Slovenka udruženje je dobilo 2004. godine. 

Členky spolku žien Slovenka navštívili Ljuboviju a Soko grad

Fotografiu poskytla Viera Miškovicová

Udruženje žena Slovenka neretko je organizator predavanja na teme iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, zaštite starih osoba i dece, zaštite životne sredine, hortikulture, seoskog turizma, gastronomije kao i teme vezane za rodnu ravnopravnost i položaj žena na selu. Uz predavanja tu su i radionice, i to iz oblasti tkanja i veza. Članice udruženja bave se i humanitarnom delatnošću putem saradnje sa opštinskom organizacijom Crveni krst u Bačkom Petrovcu. Uspešno sarađuju sa školom Milan Petrović iz Novog Sada i aktivno podržavaju božićni bazar u Beogradu, koji organizuje Ambasada Slovčke republike u Srbiji.  

Dielňa na Slovenských národných slávnostiach

Foto: Vjera Miškovicova

Udruženje Slovenka je 2009. godine objavilo knjigu recepata za pripremu tradicionalnih kolača pod nazivom Kolo igara i kolača, naredne godine je to bila knjiga recepata pod nazivom Kisela čorba i druga kuvana jela. Članice pripremaju i tematske izložbe a predmeti su takođe rezultat kolekcionarskog rada članica udruženja. Izložba je postavljena na prvom spratu Doma kulture u Gložanu  a ekspozicija se menja i četiri puta godišnje, prema godišnjem dobu odnosno u skladu sa praznicima. 

Etno izba v Hložanoch

Foto: Vjera Miškovicova

U prostorijama udruženja do sada su organizovane izložbe ručnih radova, suvenira, starih odevnih predmeta, nameštaja i sl. Pomenimo samo neke: Na Dunavu su odeću prali, Kolo igara i kolača, Kisela čorba, Snežne pahulje, Mikulaš, Uskršnja izložba itd. Članice su aktivne posebno uoči Folklornog festivala Tancuj, tancuj koji se svake godine odvija u Gložanu. Udruženje je tada zaduženo za brojne prateće programe. 

Návšteva salašov v roku 2009

Foto: Vjera Miškovicova

Žene iz Gložana aktivno učestvuju na raznim festivalima  i takmičenjima širom Vojvodine, Srbije ali i u Slovačkoj republici, gde uspešno prezentuju kulturu vojvođanskih Slovaka odnosno kulturu Slovaka iz Gložana.

Predsedníčka spolku Viera Miškovicová otvára výstavu

Fotografiu poskytla Viera Miškovicová

Danas udruženje broji aktivnih 55 članica. Svake godine učestvuju na takmičenju u recitovanju proze i poezije a njihove članice plasirale su se i na takmičenje u Banskoj Bistrici u Slovačkoj republici gde su nagrađivane. 

Momentka z nahrávania vysielania Brazde

Foto: Vjera Miškovicova

Vjera Miškovicova
Vidi još: 

Združenia slovenských žien